Haapsalu graafikapidu – suurem kui kunagi varem

Kaie Ilves

kaie@le.ee

graafilise disaini festival. markkus sein

Täna pärastlõunal avas kunstirahvas Haapsalu kultuurikeskust ja linnagaleriid täitva graafikapeoga linna kunstisuve. Foto: Markkus Sein

Graafilise disaini festivali peetakse Haapsalus juba 11. korda ja keerulisele nimele vaatamata pole vaja muretseda, et keegi väljapandust aru ei saa. Eksponeeritud plakatikunst on mõeldud vaatamiseks nii lihtsalt kunstinautlejaile kui ka professionaalidele-erialaspetsialistidele, pakkudes nii lihtsalt silmailu ja lõbu kui ma keerulisemaid mõttemänge.

"On puhast ilu, on muret," ütles väljapaneku kohta festivali kuraator Marko Kekishev.

Linnagaleriis on väljas rahvusvahelise konkurss-näituse "Isikupära/Individualiti" paremik Eesti ja teiste Euroopa Liidu maade, Venemaa, Valgevene, Ukraina, Iraani ja Ekvadori plakatikunstnikelt, kokku 76 tööd 62 autorilt. Kokku laekus konkursile üle 160 plakati, mille seast valiti paremad välja.

Nii palju plakateid – 76 – on linnagaleriis esimest korda. Põhjus on lihtne – et tänavuse konkursi plakatid on väiksemas formaadis, mahtus neid ka näitusele rohkem. Mullu mahtus linnagaleriisse vaid 40 tööd.

Kui hinnata selle järgi, kui palju mis maade plakatikunsti on näha, siis on endiselt tegemist Eesti-Vene maavõistlusega.

Küll aga on seekord võimalik tutvuda millegi sellisega nagu ei kunagi varem – Soome plakatikunstiga. Haapsalu kultuurikeskuse seintelt saab ülevaate Soome plakatikunstist 1950. aastatest nüüdisajani välja.

"Soomlased on meie festivali järjepidevalt eiranud," ütles Kekishev naljaga pooleks.

Ka oli Soome plakatikunstnikke leida keeruline – nagu Eestis pole ka Soomes kunstnikke, kes oleks spetsialiseerunud ainult plakatite tegemisele.

"Soomes ei ole selliseid kunstnikke, kes ei teeks tikutopsietiketti ka, ainult plakatit," nentis Kekishev.

Kekishv aga ei lasknud end sellest heidutada ja nii sündis ülevaatenäitus, mida Kekishevi sõnul tasuks igal juhul uurida.

"Kui küsitakse, mis on Eestti plakatikunsti eripära, siis ei oskagi ma sellele vastata. Ei ole! Ainus eripära on eesti keel! Soome plakatikunstil on eripära olemas, aga see on nii eriline, et ma ei oska seda sõnastada," ütles Kekishev.

Konkurss-näituse "Isikupära/Individualiti" märksõna on tänavu "Erinev/Alien" – Kekishevi sõnul just "Erinev", mitte "Võõras". Keksishevi sõnul aga ei taskuks vaatajail siiski liialt teemale/märksõnale keskenduda, vaid lihtsalt plakatikunsti nautida – märksõna oli vaid pelk abivahend loojaile.  

Haapsalu graafilise disaini festivali näitused on Haapsalu kultuurikeskuses ja linnagaleriis vaadata 26. juunini.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments