Jaan Franclin Perlitz: kuningas Carl Gustaf sai korralikult õnnitletud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

PerlitzLaupäeval kui kuninglik sünnipäeva lippude heiskamisega lossi ees Skeppsbroni sillal sisse juhatati kõrgus Stockholmi kohal sinine, üksikute pilvedega taevas, puud olid hiirekõrvul ja linnud laulsid.  Sel korral oli liputseremoonia eriti pidulik, sest lossi ees tõusis lipumasti kõik 42 lippu. Miks just 42? See on seotud Eurovisiooni lauluvõistlusega, mis Stockholmis järgmisel nädalal aset leiab. Selleks puhuks oli Skeppsbronile püstitatud 42 lipumasti – iga osavõtumaa kohta üks.  Ja see sobis hästi ka kuninga sünnipäevaks.

Proramm algas Te Deumiga, mis tähendab ladina keeles tänujumalateenistust. Ja seejärel oli võimalik näha, millised kõrged külalised on sünnipäevale saabunud.

Järjekorras esimene oli Taani kuninganna Margarethe, kes on ühtlasi ka Carl Gustafi täditütar. Tema oli riigipeade hulgas esimene seetõttu, et krooniti kuningannaks jaanuaris 1972, kaks ja pool aastat enne sünipäevalast.

Kohal olid Islandi ja Soome presidendid Olafur Grimsson ja Sauli Niinistö abikaasadega. Kahjuks oli Norrast tulnud viimasel hetkel kurb teade: ei kuningas Harald ega kuninganna Sony nagu ka kroonprints Håkon ja kroonprintsess Mette Marit, saanud Norrast lahkuda Bergeni lähedal toimunud hirmsa lennuõnnetuse tõttu. Neid esindas sünnipäeval printsess Märta-Louise abikaasa Ali Beniga. Kuid Taani kroonprints Frederik ja tema kaunis kroonprintsess Mary jätavad harva mõne korraliku peo vahele.

Hispaaniast saabus kuningas Juan Carlos ja kuninganna Sofia, kes teatavasti on valitsemise andnud üle oma pojale Felipele, kuid vaatamata sellele säilitanud oma tiitlid. Seda pole aga teinud Hollandi ekskuninganna Beatrix, kes pensionile jäi ja andis valitsemise üle pojale Willem-Alexanderile. Beatrix nimetab end nüüd printsessiks.

Kohal oli ka terve hulk saksa printse ja printsesse. Vaatamata sellele, et neil pole maid, mida valitseda, kasutavad nad endiselt oma kuninglikke tiitleid. See on sisse kirjutatud 30aastase sõja järel sõlmitud Westfali rahusse, mis kirjutati alla 1648. aastal.

Loomulikult oli kokku tulnud kogu Rootsi kuninglik pere: kroonprintsess Victoria, prints Daniel ja 4aastane printsess Estelle, väike prints Oscar peamiselt magas. Ta on ju vaevalt kaks kuud vana. Veelgi noorem on printsess Sofia ja prints Carl Philipi poeg Alexander, kes sündis vaevalt nädal tagasi ja tema sai rahus olla. Sofia oli peo alguses küll kohal, kuid sünnitusest väsinuna ei tõmmanud teda õhtused peod. Printsess Madeleine ja tema abikaasa mister Chris O’Neill olid lapsed koju Londonisse jätnud, kuid võtnud kaasa ema Eve O’Neilli.

Kuninga vanemad õed printsess Margaretha proua Ambler, printsess Hohenzollerni Birgitta, printsess Désirée paruness Silfverschiöld ja printsess Christina proua Magnusson olid enesestmõistetavalt väikevenda õnnitlemas.

Pärast pidulikke vaimulikke õnnitlusi lossikirikus oli järg armee õnnitluste käes. Kuningas Carl Gustaf on ju mereväeadmiral ja nii armee kui ka lennuväe kindral. Traditsiooniliselt võtab kuningas oma sünnipäeval  vahtkonnavahetuse vastu lossi välimises aias. Selle järges vahtkonnavahetus ja muusikat mängis armee-, mereväe ja ihukaitse orkestrid. Rahvas seisis ja lõi takti kui orkestrid lõpetasid ABBA looga ”Dancing queen” — looga, mida Abba mängis ka kuninga ja kuninganna pulmade puhul 1976.

Traditsioon on seegi, et kuningat tervitavad lapsed, kes annavad üle lilled. On liigutav näha väikesi pabistavaid lapsi, kes lähevad ükshaaval kuninga juurde, annavad üle oma lille, suruvad kätt ja saavad sageli patsutuse pealaele.  Kuid tänavu seisis seal, kus lapsed tavaliselt kogunevad, silt: ”Lapsed lilledega. NB! Ei mingeid pakke.” Seda oli kaitsepolitsei SÄPO nõue.       

Kohal oli ka palju turiste. ”Pidime õhtul Stockholmis etendust vaatama minema ja nii tuli mõte, et võime ju ka kuninga sünnipäeval olla. Milline boonus! Kõige rohkem tahaksime näha kuninglikku perekonda,” ütles Elisabet Lund Smålandist.

 Oli ka kaugemalt tulnud külalisi. ”Olen vahetusüliõpilane Indiast  ja minu õpetaja ütles, et peaksin siia tulema. Tean ainult nii palju, et kuningas on rikas, rikkam kui enamik kuningaid,” ütles Sarita Shevatekar. Kaks lastest, kes said lille üle anda ja kuningat õnnitleda, olid õde-venda Jonathan ja Ida Adolfsson Sigtunast. ”On põnev ja närviline. Tuleb juhust kasutada. Kuningas ütles aitäh,” rääkis Jonathan. ”Mina ütlesin palju õnne. Ta tundub olevat kena´inimene, kuigi nägi tõsine välja,” ütles väiksem õde Ida.

Täpselt kell 12 lasti Skeppsholmenilt traditsiooniliselt 21 saluudipauku. Enne kui kuningas korteežiga ära sõitis, õnnitles teda Caroline af Ugglas ja 2000 inimesest koosnev ”Koor kõigile”. Laulud, mida esitati, olid Peps Perssoni klassik ”Oh boy”, Iggy Popi ”Wild one” ja Kenti lugu ”Sverige”. Kuningas kasutas juhust, et tänada laulu eest ja ühtlasi ka kõiki neid, kes olid teda õnnitlema tulnud – neid oli politsei hinnangul enam kui kümme tuhat inimest.

Seejärel sõitsid kuningas ja kuninganna lahtises tõllas, mida vedas kuuehobuserakend, Stockholmi raekotta. Ülejäänud külalised said sinna bussiga sõita – keskkonnasõbraliku bussiga, oli kuningapere otsustanud.

Raekojas pakkus Stockholmi linn 200le kutsutud külalisele lõunasööki. Eelroog koosnes Kalixi viidikamarjast Lapimaalt, isetehtud crème fraiche och brioche leivakesel. Pearoog oli mägihõrnas Storumanist, samuti Lapimaalt, täidetud kammkarpide ja krevettidega ning serveerituna tilli ja värske kartuliga. Lõpuks – magustoit laimi bavaroise vanilje panna cotta’ga ning piparmündi ja laimi sorbett. Täidetud mägihõrnas on üks maitsvamaid roogi, mida rootsi kalast saab.

Ka raekojas ootas kuningat muusikaline tervitus. Tensta on immigrantiderohkeim Stockholmi eeslinn, kus 19 000 elanikust 87 protsenti on välismaist päritolu. Sealt oli tulnud Tensta Gospelchoir, mis võttis kuningat ja kuningannat vastu Lennon/McCarney lauluga ”All You Need Is Love”. Hiljem esitati lõunasöögi juurde veelgi souli, solistiks lauljanna Sabina Ddumbaga.

Aga kingitused? Muidugi oli ka neid. Perekonna kingitus on saladus, see anti üle kodus,  Drottningholmi lossis. Kuid varem on kuningas öelnud, et kõik, kes soovivad talle midagi kinkida, võiksid mõelda sihtasutusele Ungt Ledarskap (Noored juhid) ja annetusele kuninglikule muusikakoolile. Need mõlemad annetuste kogumised on kuningale väga südamelähedased, sest need edendavad kultuuri- ja juhtimisõpetust. Loomulikult sai ta kuningas ka päris kingitusi. Valitsus ja parlament kinkisid 500osalise klaasist Rootsi serviisi. Peale selle tulid maavanemad ja nimetasid kuninga Rootsi Lapimaa mägedes kulgeva 10 000 kilomeetri pikkuse matkatee ”Kuningatee” patrooniks. See matkatee on kokku 425 km pikk ja kulgeb põhjas Abiskost Hemavanini lõunas, möödudes muuhulgas Kebnekaise mäest.

 Kuninglikud akadeemiad Kunstiakadeemia, Muusikaakadeemia, Kirjandusakadeemia, Rootsi Akademien ja rootsi rahvakultuuri Gustav Adolfi Akadeemia on algatanud pikaajalise koostööprojekti nimega ”Bernadotteprogramm”. See pakub mentorlust ja arenguvõimalusi teadlastele  ja noortele loomeinimestele. Esimesed stipendiumid anti välja sünnipäevale eelnenud esmaspäeval.

 Reede õhtul oli pidulik kontsert , kus esines Rootsi ooperieliit kja kuninglik õuekapell. Pärast kontserti pakkus kuningas kehakinnitust rootsi lauas. Ootamatult astus ette kroonprintsess ja hüüdis: ”Kus on isa”? Muidugi, ta tahtis pidada sünnipäevakõne. Ja võib vist öelda, et just see kõne oli kõige liigutavam. Ta lõpetas sõnadega:

 ”Oma kõnes pärast tsunamikatastroofi ütlesid, et tead, mida tähendab kui sul ei ole isa. Tahan omalt poolt sulle öelda, et mina tean, mis tähendab kui sul on isa. Isa, on eeskujuks ja toeks. Sirgeselgse ja kogenuna pakud sa rahu ja turvatunnet, usaldust ja soojust. Ja suved Ölandil, peos kalavõrk, mis tuli puhastada. Istuda paadis koos sinuga isa, on üks mu ilusamaid mälestusi.”

Kuid pärast pidu tuleb argipäev ja kuningapaaril algas stressirohke aeg. 5. mail, niisiis neljapäeval, olid nad Kuala Lumpuris Malaisias, kus toimus rahvusvaheline lastefoorum. Pärast seda on kodus kiired ajad, 10.-12. mail on Tšiili presidendi Michelle Bachelet esimene riigivisiit Rootsi.

Tõlkinud Kaire Reiljan   

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments