Haapsalus on tänasest helkuripuu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11

Täna keskpäeval haapsallase Liisu Teeääre initsiatiivil helkuritega ehitud mägimänd Haapsalu kaubamaja ees pani möödakäijad naeratama ja tekitas suurt elevust.

Paljud peatusid ja uurisid, mis sigin-sagin see männipuu ümber käib. Need, kellel ei olnud helkurit, said selle pihku, ja tohtisid ka endale meelepärase ise välja valida.

„Kas koera ei ole?” uuris mees, kes oli oma helkuri paari päeva eest ära kaotanud. „Koera ei ole, aga on näiteks varbad,” pakkus Liisu Teeääre rõõmsalt.

„See üteldi hea helkur olevat. Vaata, mõned on sellised väga tuhmid,” arutasid kaks vastsest helkuriomanikust vanaprouat.

„Nagu jõulud kohe,” nentis heldinult proua, kes ütles, et tal on helkur küll olemas, aga kodus.

Liisu Teeääre riputas männiokstele kokku üle 500 helkuri. Appi olid talle tulnud ema Marika Teeääre, vanaema ja sõbratar Anita, kes aitas Liisul ka helkureid koguda.

Täpset helkurite arvu ei osanudki Liisu Teeääre öelda, sest 500 pealt läks lugemine sassi.

Poole tunni pärast oli helkuritega ehitud mägimänd päris ehtsa jõulukuuse tegu ja nägu.

„Alguses oligi hirm, et ei saa nii palju helkureid kokku, et puu saaks ilus, aga sai küll,” ütles Liisu Teeääre.

Helkureid annetasid Teeäärele Haapsalu ettevõtted ja muud asutused.

„Koolides käisime palju,” ütles Teeääre.

Helkuripuu küljest võib igaüks, kellel ei ole helkurit, selle julgesti võtta ja endale külge riputada. Need jälle, kellel on helkureid üle, võivad need omakorda männi külge tuua.

Kuigi taolisi helkuripuid on Eestis ehitud ka varem, polnud Liisu Teeäärel sellest aimugi. Tema tuli helkuripuu mõtte peale õhtul Haapsalus jalutades, kui ta nägi, et kahel väikesel lapsel polnud helkurit küljes.

„Mõtlesin, et see on ju nii ohtlik,” ütles Teeääre.

Novembri alguses hakkaski Teeääre tuttavailt ja asutustest helkureid küsima. Eile keskpäeval riputas ta kogutu mägimänni külge. Teeääre loodab, et kõik helkurid võetakse puu küljest ära ja helkuripuust endast saab Haapsalus traditsioon.

Arvo Tarmula fotod

IMG_3477 IMG_3478 IMG_3432 IMG_3444 IMG_3364 IMG_3296 IMG_3309 IMG_3321 IMG_3332

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
RR
8 aastat tagasi

Kahju, et helkurid nii ruttu läinud on 🙁 Ei näinudki seda. Igal endast ja teistest hoolival inimesel peaks helkur ikka endal olemas olema. Pimedal ajal oleks nii tore seda puud helkimas näha. Mul on kogunenud päris korralik hunnik helkureid ja plaanisin need ka selle puukese külge riputada, aga kui sellisest asjast üldse ei hoolita ja puu ühe õhtuga tühjaks tehakse, siis ei teki mingit tahtmist sinna enam midagi lisada.

jahhh
8 aastat tagasi

Üks aasta tegi Haapsalu Põhikool helkuri aia, kestis küll vähem aega aga oli originaalsem kui puu mida erinevates kohtades läbi aastate tehtud on.

Uudistaja
8 aastat tagasi

Neljapäeva hommik, kell 7.30 – mitte ühtegi helkurit.

riigi
8 aastat tagasi

eelarve kannatab selle teo läbi

Sembreezoo
8 aastat tagasi

Kiidan sajaga heaks selle ettevõtmise. Vahet ei ole kelle idee see on, tubli ja tegus tüdruk, kes teeb omast vabast ajast teistele aitähi eest head. Usun, et nii mõnigi hing jääb tänu nendele helkuritele meie niigi kasina rahvaarvuga riigis alles.

eelmisele
8 aastat tagasi

No ta ju ei pakkunudki valjs seda kui oma ideed, ta lihtsalt tuli sellele ideele ja polnud sellest varem kuuulnud. Kas sa siis kunagi elus pole tulnud mingile mottele ja avastanud juba et see olemas. Miks nii pessimistlik. Tore ju et ta selle motte teoks tegi vahet pole kelle mote see algselt on olnud ja isegi mix peac hairima sind see kui ta oleks oelnud ka et see tema idee.

Maret
8 aastat tagasi

Mul ka selline puu ainult et tammepuu ja helkureid on väga vähe veel.
Muidu vahva üritus ja rõõmuga võtan osa.

M
8 aastat tagasi

Eelmisel kuul ehiti vähemalt kolmes erinevas Eesti linnas puu helkuritega, nii et oma ideena on seda suht nõme välja pakkuda.

heli
8 aastat tagasi
Reply to  M

Ääremaa ju-tundub nagu-Mina ja kogu maailm.

Mari
8 aastat tagasi

Äge!

no
8 aastat tagasi

millal laululuige rahapuul viljad valmivad ja rahvas neid tasuta noppida saab