Suhtumine pagulastesse on meie endi teha

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

REF Hanno Pevkur urmas lauri

Siseminister Hanno Pevkur. URMAS LAURI

Euroopa pagulaspoliitika kirglikus arutelus vajavad mõned küsimused selgitamist.

Euroopa Ülemkogul jõuti hiljuti järeldusele, et riigid võtavad pagulasi vastu vabatahtlikkuse alusel. Meie oleme öelnud, et Eesti osaks võiks olla kuni 200 rahvusvahelist kaitset vajavat sõjapõgenikku kahe aasta jooksul. Tegemist on inimestega, kes tõepoolest vajavad kaitset, sest olud nende koduriigis ei võimalda neil sinna tagasi pöörduda.

Kui kõrvutame kahtsadat pagulast sellega, et igal aastal asub Eestisse lühemaks või pikemaks ajaks elama üle 6000 välismaalase, tundub meie panus mõistlik ja jõukohane.

Majanduspõgenik ei ole pagulane

Me ei tea veel väga hästi, kes on need pagulased, kes järgmise kahe aasta jooksul Eestisse jõuavad, aga suurem osa Euroopa Liitu saabuvaist paadipõgenikest on tõesti majanduspõgenikud. Mullu Euroopa Liidus rahvusvahelist kaitset taotlenud üle 600 000 inimesest 60% tunnistati majanduspõgenikeks.

See loob pagulastest vale ettekujutuse, sest majanduspõgenikud ei kuulu pagulaste hulka ja Euroopa Liidult kaitset ei saa. Veelgi enam, hiljuti leppisid riigijuhid kokku, et majanduspõgenikud saadetakse viivitamatult Euroopa Liidust välja.

Pagulasstaatuse annavad Euroopa Liidu liikmesriigid vaid neile, kelle elu on kodumaal ohus, keda kiusatakse taga või kes on pidanud kodust lahkuma sõja tõttu. Sellistele inimestele on koduriigist lahkumine ainus võimalus ellu jääda. Nende hulgas on lastega naisi, orbe ja eakaid.

Pagulased saavad kenasti hakkama

Meie eelistus on võtta vastu neid, kellel on suurem tõenäosus Eestis hakkama saada. Samuti eeldame, et siiatulijail on tahtmine Eestis elada. 1997. aastast peale on Eestis rahvusvahelist kaitset taotlenud 683 välismaalast, neist 114 on mai lõpu seisuga saanud pagulasstaatuse. Seni on pagulased hästi hakkama saanud, enamikul on töö, nad õpivad eesti keelt. Ühe näitena võib tuua Iraagist pärit Karwan Jamali, kes saabus Eestisse 13 aastat tagasi pagulasena. Nüüd on tal Eesti kodakondsus ja ta peab restorani, kus ta suhtleb klientidega puhtas eesti keeles. Paljud Eestis elavad pagulased tegutsevad valdkondades, kus meil töökäsi napib.

Kardetakse, et iga tulija kutsub sugulased järele. Liikmesriikidel on küll kohustus vastu võtta pagulaste perekonnaliikmed, aga perekonnaliikme mõiste on rahvusvahelise kaitse seaduses selgelt piiritletud. Pereliikmeteks loetakse abikaasad ja nende kuni 21aastased lapsed. Ka praegu eelistame vastu võtta terviklikke perekondi, kel ei ole hiljem liituvaid sugulasi.

Kinnitan, et kõigile siia tulevaile pagulastele tehakse taustakontroll. Me ei võta vastu kriminaalse minevikuga või äärmusrühmitustesse kuuluvaid inimesi. Kui pagulane saab uuel kodumaal hakkama raske kuriteoga, on meil õigus ta riigist välja saata. Seni ei ole Eestis seda juhtunud.

Tähtis roll on omavalitsusel

Tähtis on, et kui pagulane Eestisse jõuab, oleks talle koos omavalitsusega korraldatud eluase, tugiisikud, keeleõpe jm sotsiaalteenused. Eesmärk on inimesed suunata tööle nii kiiresti kui võimalik, et nad ise hakkama saaksid ega peaks elama toetustest. Pagulased osalevad Eestisse jõudes kohanemisprogrammis, kus tutvustatakse neile Eesti seadusi, eluolu jms. Enamiku pagulaste kohanemiseks vajalikust rahast kompenseerib Euroopa Liit.

Kohalikul kogukonnal on võimalus näidata üles sallivust, heasoovlikkust ja mõistmist. Selle tulemus võib olla rikastav – ehk avab pagulane oma restorani või hakkab kohalikus koolis õpetama prantsuse keelt. Meie kõigi võimuses on teha nii, et inimesed, kes on pidanud olude sunnil oma kodu maha jätma, saaksid siin alustada uut ja turvalist elu.

Hanno Pevkur

Siseminister

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Meile surutakse peale pagulasi,süüdistatakse võõravihas aga need kes tegelikult niisuguse olukorra on loonud istuvad nagu kuldid rukkis.Meile heidetakse ette,et me pole solidaarsed.Miks peaks olema Eestlane solidaarne ise kuuludes Euroopa vaesemate riikide hulka?Me oleme näinud milleni on viinud see migrantide hullumeelne vastuvõtmine Prantsusmaal,Saksamaal,Rootsis.
Ainult haige mõtlemisega inimene võib rääkida solidaarsusest!Kus on solidaarsus kui meie põllumeestele maksta kordades vähem?Kas see on solidaarsus,et meile antud raha eest peame ehitama meile sellistes mahtudes mittevajalikku infrastruktuuri?
Jänkid päästsid dzinni välja,Itaalia maffia saab kasumeid ja Euroopa vanadekodu võitleb kangelaslikult tagajärgedega mitte põhjustega.

C
8 aastat tagasi

Igale farmerile oma pagulane, et sügisesed maatööd kiiremalt läheks !!

Karla
8 aastat tagasi

maha lasta kuulipildujate tules…või ajateenijate kätte et saaks inimeste tapmist reaalajas praktikas läbi viia…

olaf
8 aastat tagasi

Ei immigratsioonile ja praeguse valitsuse poliitikale. Tähtis roll omavalitsusel????? Tahan siit riigist lahkuda. Seda teevad paljud riikides, kus Pevkuri arusaamad on tõeks muutunud. Ka USA osariikides põgenetakse sealt kus elukvaliteet on alla käinud. Kinnisvara hinnad langevad piirkondades, kus immigrandid on ennast sisse seadnud. Valged ei vii oma lapsi sinna kooli, kus on mustad ja moslemid. Millest Hr. Pevkur küll räägib? Toompea nüüd küll nii kõrge ei ole, et allpool midagi näha ei ole.

tegelikult käivad need protsessid ikka vastupidi
8 aastat tagasi
Reply to  olaf

Immigrantide suunas on tugevad eelarvamused, neil on raskem ennast mõistlikult ära elatada / harida, tekib keskmisest vaesem ja vähem haritud kontingent. Jõukam elanikkond suundub elama “edukamatesse piirkondadesse” ja teatud kantides jääb elamispinud üle, hinnad langevad ja sinna saavad kolida madalama sissetulekuga inimesed. Ja siis “vanadele” elanikele uued naabrid ei meeldi.

Karla
8 aastat tagasi

just meie endi teha,….
SEINA ÄÄRDE ja MAHA AUTOMAARELVADE TULES:…

kaasamõtleja
8 aastat tagasi
Reply to  Karla

no selle kommentaari võiks ikka tõesti ära kustutada. Või sellisel kella-ajal omaenda arvutile kommimispiirang peale panna.

Ats
8 aastat tagasi

Teeks nüüd ühe asja täiesti selgeks.
Tagasi ei saadeta ühtegi pagulast.
Sest nende kodumaal ei ole eurotingimusi.
Ja kui pagulase päris kodumaal juhtumisi isegi on normaalsed elutingimused, siis ta lihtsalt valetab, et on Somaaliast või Süüriast. Proovi sa vastupidist tõestada, kui ta oma paberid ära on visanud.
Kõik kes räägivad, et me saame ju osad pagulased tagasi saata, valetavad teadlikult. Ükskõik, millega nad siin hakkama saavad, tagasi neid ei tohi saata.

Juss
8 aastat tagasi

Tore, et tulevad.

Tont.
8 aastat tagasi

Kuna enamik inimesi on vastu moslemi illegaalidele ,siis jàrgmine peaminister kindlalt teisest parteist.Kuidas osa neist end uuel kodumaal ylal peab,nàeme tihti uudistest.Vaevalt me tahame màsse ja autode pòletamisi.

noh.
8 aastat tagasi
Reply to  Tont.

Õnneks tegelikult enamik inimesi on ikkagi empaatiavõimelised ja mõistlikud. Lihtsalt kõva häälega kärkijad kõlavad kaugemale ja jääbki mulje, et neid on rohkem. Tegelikult on valdav enamus ikkagi selle poolt, et tuleb aidata sõjapõgenikke.

Eesti+Vabaks
8 aastat tagasi

Sitt on ka ühe arust jäledus, teise arust väetis. Pagulane on mõlemat.

tähtis on
8 aastat tagasi

hakkame siit esmalt peale – et eestlasel oleks talle koos omavalitsusega korraldatud eluase , töö, tugiisikud, , sotsiaalteenused jne

kaasamõtleja
8 aastat tagasi
Reply to  tähtis on

hea mõte 🙂