Eesti noorte jalgpalli meistrivõistlustel mängib üheksa Läänemaa võistkonda

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Peatselt algavatel 2015. aasta Eesti noorte jalgpalli meistrivõistlustel mängib üheksa Läänemaa võistkonda. Mitte kunagi varem ei ole nii palju võistkondi noorte esivõistlustel meie maakonnast kaasa teinud. Taas on esindatud kaks klubi, Läänemaa JK ja Lõuna-Läänemaa JK. Neist Läänemaa JK-d esindab kaheksa võistkonda ja Lõuna-Läänemaa JK läheb sel aastal välja ühe võistkonnaga.

Kaks piirkonda selgelt välja kujunenud

Kaks piirkonda on selgelt meie noorte jalgpallis välja kujunenud. Kui Haapsalu ja selle ümbruse koolidest on lapsed haaratud Läänemaa JK töösse, siis Lõuna-Läänemaa JK treeningutel käivad Lihula ja Lõuna-Läänemaa piirkonna koolide õpilased. Samas on suur lõhe kahe klubi Eesti meistrivõistlustel osalevate võistkondade vahel: 8-1, eelmisel aastal oli see 5-2. Läänemaa JK on teinud selles osas tõhusa tõusu. Kuid tuleb mainida ka kahte tähtsat aspekti. Läänemaa JK-s tegeleb noortega kolm treenerit, Lõuna-Läänemaa JK-s aga üks. Kindlasti loeb ka laste arv, just ühevanuste laste arv treeningrühmade moodustamisel. Näiteks Lõuna-Läänemaa JK vanema rühma laste vanusevahe on lausa kolm-neli aastat, sest lapsi lihtsalt ühe-kahe aastakäiguga võistkonnaala harrastamiseks ei piisa, Läänemaa JK aga võib ka meistrivõistlustel välja panna ühes vanusegrupis mitu võistkonda.

Treeneritel reaalsed ootused-lootused

Kokku osaleb Eesti esivõistlustel Läänemaalt seega üheksa võistkonda 180 noorsportlasega.
Läänemaa JK treener Mart Pulst veab 2015. aastal nelja võistkonda. C1(14-aastased) poisid teevad kaasa II liigas. Ja kuigi vastasteks on FC Kuressaare, FC Flora, Nõmme Kalju jt tugevad klubid, loodab treener tüürida võistkonna esikolmikusse. C2(13-aastased) poisid teevad samuti kaasa II liigas. See on sellele võistkonnale esimene hooaeg suurel väljakul ja õppimise aasta.

Lisaks on paljud poisid vigastuste küüsis ja treeneri hinnangul tuleb kõvasti pingutada. Treener loodab mänguaja võrdselt jagada. D2(11-aastaste) vanuserühmas ollakse väljas kahe võistkonnaga. Treener loodab I võistkonnalt head mängu ja kohta paremate hulgas, II võistkonnalt hingestatud mängu ja kogemuste hankimist. Mängud peetakse D2 vanuses alagruppides.

Läänemaa JK treener Aavo Tomingas juhib käesoleval aastal kolme võistkonda. Noorematele E2 (9-aastastele) poistele ta mingeid eesmärke ei sea. Nii noored poisid peavad saama mängida ja rõõmu tunda. Ka siin teeb Läänemaa JK kaasa kahe võistkonnaga ja mängud peetakse alagruppides. Vanemad ja väga kaua koos mänginud B1 (16-aaastastelt) poistelt loodab treener aga head ja kvaliteetset mängu. Selles võistkonnas mängivad ka Lõuna-Läänemaa JK kasvandikud ja treeneri sõnul on meeskond korralikuks tulemuseks valmis.

Läänemaa JK kõige nooremaid F (8-aastaseid) poisse juhendab Eesti meistrivõistlustel aga väga tubli naistreener Triin Vellemäe. Treeneri sõnul on lust, mängurõõm ja hea meeleolu siin kõige olulisemad ja meistrivõistlusteks on ainult üks siht, et kõik saaksid mängida. Mängud peetakse turniiridena. Lisaks ei arvestata selles vanuses ka väravate löömist.

Lõuna-Läänemaa JK mängib D1 (12-aastaste) poistega. Talvel osaleti palju saaliturniiridel ja püüti nii hooajaks valmistuda. Võistkond on hästi komplekteeritud ja treener Jaanus Getreu loodab poistelt maksimaalset pühendumist. Mängitakse alagruppides ja tehakse seda tugevas Pärnu tsoonis.

Jalgpall on populaarne

Üheksa võistkonda Läänemaalt on suur number. Võistkonnad, kes meistrivõistlustel osalevad, koosnevad 12 kooli õpilastest. Sama suur on enam-vähem ka number Läänemaa koolide meistrivõistlustel. Seega on meie laste hulgas jalgpall väga populaarne, ilmselt kõige populaarsem spordiala.

Eesti meistrivõistluste kodumängud peetakse Haapsalu linna staadionil ja Lihula gümnaasiumi staadionil. Tulge meie lastele kaasa elama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments