Uuemõisa algkooli lapsevanemad toetavad kooli saamist põhikooliks

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Uuemõisa algkooli avaaktus (165)

Uuemõisa algkool. Foto: Arvo Tarmula

Enamik Uuemõisa lasteaed-algkooli lapsevanemaid toetab vallavalitsuse kava muuta kool põhikooliks, näitaks lapsevanemate seas tehtud uuring.

Küsitlusele vastanud 90 lapsevanemast pooldas põhikooliks muutumist 83, seitse oli vastu, ütles kooli direktor Maia Tohver teisipäeval Ridala volikogule kooli tegevusest ülevaadet andes.

„Üks lapsevanem ütles, et tema meelest võiks säilida väike lasteaed-algkool ja sellepärast on ta põhikooli vastu,“ lisas Tohver.

Ka hoolekogu pooldab põhikooliks muutumist, lisas hoolekogu juht Kristiina Ase.

Küsimusele, kas põhikooli tarvis lapsi jagub, vastas Tohver, et peaks jätkuma, sest praegu käib eelkoolis 24 last.

Sel kevadel lõpetas Uuemõisa 6klassilise algkooli 15 õpilast. Neist 9 läks edasi Haapsalu põhikooli. Neli last läks Oru kooli, üks läks Tallinna, teine Soome.

Ridala vallavalitsusel on valmis Uuemõisa lossi täielik projekt. See näeb ette idatiiva kordategemist, mis lubab muuta algkooli põhikooliks. Lossi kordategemiseks võib esialgsel hinnangul kuluda ligi 3 miljonit eurot.

Vallavanem Toomas Schmidt loodab saada suurema osa rahast haridusministeeriumilt. See sõltub, kui palju taotlusi ministeeriumile tuleb ja mis põhimõtted saavad jagamisel määravaks.

Läänemaal kandideerivad sellele rahale Haapsalu põhikool ja Taebla kool. Neil on eelis, sest riik on lubanud toetada omavalitsusi, kes on otsustanud gümnaasiumiosa sulgeda. Haapsalu linnavalitsus soovib raha saada ka linnaalgkooli remondiks.

Schmidt lisas, et kui riigilt raha ei saa, tuleb vallal ikkagi ette võtta algkooliosa suurem remont, sest päästeamet on teinud koolile hulga ettekirjutusi ja nende täitmine nõuab palju raha. Ainuüksi tuletõkkeuksi on vaja üle 30. Ka ei vasta nõuetele valgustus ja ventilatsioon, elektrijuhtmed on vanad.

Volikogu liige Olev Peetris pidas vähetõenäoliseks, et vald saab lossi kordategemiseks raha.

„Kui ei õnnestu riigilt raha saada, siis tuleb teha uued otsused,“ ütles Schmidt. „Kui me ise midagi ei tee, ei pea omavalitsus kooli sulgemagi, see suletaks siis nagunii.“

Uuemõisa algkool avati 1. septembril 1994, siis oli koolis 46 last. 2010 lisandus lasteaed. Praegu on koolis kokku 158 last, neist 116 koolis ja 42 lasteaias.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments