Läänemaa on nüüd jagatud kolme konstaabli vahel

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Oktoobrist on Läänemaal üheksa konstaabli asemel kolm piirkonnapolitseinikku: Põhja–Läänemaal ja Vormsis Kiur Klippberg, Haapsalus ja Ridalas Harri Mardisoo, Lõuna–Läänemaal Vello Vichterpal.

Turvalisust ei tohiks see vähendada, ütles 1. oktoobrist Haapsalu politseijaoskonda juhtiv Argo Tali täna maavalitsuses riigiasutuste juhtide nõupidamisel.

Kui varem käisid konstaablid veel patrullis ja menetlesid oma piirkonna vahejuhtumeid, siis nüüd pühenduvad nad ainult oma piirkonnale. Varem helistasid inimesed tihtipeale otse oma konstaablile, kui oli kuskile sisse murtud või muu tegu toime pandud.

Nüüd soovitas Tali helistada politsei lühinumbrile 110, sest piirkonnapolitseinikud menetlusega ei tegele, see jääb ennetus–menetlustalitusele.

Kolmele piirkonnapolitseinikule lisaks on veel kaks noorsoopolitseinikku, nii et sisuline tööaeg oma piirkonnas jääb kolme piirkonnapolitseiniku ja kahe noorsoopolitseinikuga endiseks, ütles Tali.

„Politsei on nagu arst,” iseloomustas Tali oktoobrist käivitunud politseireformi. „Politsei reageerib, kui häda on käes.”

Kui oht on kõrvaldatud, sõltub edasine kogukonnast ja inimesest. Politsei annab nõu ja soovitab, kuidas elu turvalisemaks muuta, nii nagu arst annab soovitusi, kuidas tervist hoida.

Tali sõnul hakatakse mõõtma uutmoodi ka politsei tööd. Statistika ei ole enam peamine näitaja. Tähtsaks muutub kogukonnast ja ajakirjandusest saadud tagasiside politseitöö kohta. Turvalisuse üks näitaja võib olla asjaolu, kui hästi on pimedal ajal jalgratturid nähtavad. See peegeldab, kui hästi on tehtud selgitustööd.

Turvalisuse taset saab hinnata ka inimeste käitumise järgi. Näiteks, kas tanklas kütuse eest maksma minnes paneb juht autoukse lukku.

„Mina panen,” ütles Ida–Virumaalt pärit Tali.

„Mina ei pane,” ütles Võrumaalt pärit Lääne maavanem Innar Mäesalu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Lammas
9 aastat tagasi

Nüüd politsei peab igat tööhommikut alustama palvusega – tehke nii , et täna midagi ei juhtu. Eks seda seadust ole nii kauaks, kuni midagi juhtub. Võibolla sellise uue reformi mõte oli ka selles, et kõik pätid ja kaagid istuvad kinni ja politseil l tööd polegi.