Õiguskantsler ei võta menetleda Kiltsi tööstusala küsimust

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Õiguskantsler ei võta menetleda Läänemaa kolme omavalitsusjuhi avaldust, milles nad küsivad, kes vastutab Eestis töökohtade loomise eest.

Augusti lõpus saatsid Ridala vallavanem Toomas Schmidt, Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid ja Lääne-Nigula volikogu esimees Andres Kampmann õiguskantslerile kirja, ajendiks Ridala vallas asuva Kiltsi tööstusala arendamine. Et tööstusala asub riigimaal, taotles vald kogu ala munitsipaalomandusse, kuid maa–amet on nõus vallale andma vaid infrastruktuuri rajamiseks vajalikku maad. Kogu tööstusala ei taha amet vallale anda põhjendusel, et töökohtade loomine ei ole omavalitsuse kohustus.

„Kes vastutab Eestis töökohtade loomises eest, kui riigistruktuur ütleb, et see pole kohaliku omavalitsuse asi? Milline ministeerium peab töökohtade loomise eest vastutama? Kas elujõu ja tööhõive arendamine väljaspool Tallinna peab olema poliitikute vastutada?” küsisid kolm poliitikut õiguskantslerile saadetud kirjas.

Õiguskantsler juhib oma vastuses tähelepanu, et maaküsimuse menetlemine on veel pooleli, aga kui Vabariigi Valitsus jätab Ridala valla taotluse rahuldamata, võib vald pöörduda kaebusega halduskohtusse.

Töökohtade loomise küsimuses nõustub õiguskantsler maa-ametiga, et omavalitsus saab planeeringute ja infrastruktuuri rajamisega luua tingimusi ettevõtluskeskkonna parandamiseks, kuid eraettevõtlusele orienteeritud ettevõtlusala arendamine ja seal majandustegevuse korraldamine on erasektori ülesanne.

Küsimusele, milline ministeerium peab vastutama töökohtade loomise eest, kirjutab õiguskantsler, et majandusministeeriumi valitsemisalas on ettevõtluse regionaalse arengu ja investeeringute küsimused, sotsiaalministeeriumi valitsemisalas tööhõive ja tööturu korraldamine, siseministeeriumi valitsemisalas kohaliku omavalitsuse arendamine, regionaalhalduse ja regionaalarengu kavandamine ja koordineerimine. Õiguskantsler toonitab ka avaliku ja erakesktori koostöö vajalikkust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ja üleüldse
9 aastat tagasi

miks peab see tööstuspark kiltsis olema. Uuemõisas on maad küll ja veel. Pealegi on Uuemõisas ametikool ja ettevõtteid hulgi.

koerajuht
9 aastat tagasi

kantsler eksib siin, oma sugulastele ja toiduahela sõpradele on kov-is töökohtade loomine otse kohustus, aga kiltsi kohapealt on kantsleril õigus, vald tegelegu valla teede korrashoiuga, praegu teeääred niitmata, teepeenrad puuduvad, aukudest ei maksa rääkidagi, neid on nagu seeni pärast vihma.