Okase muuseumi avanäitus nihestab tavaarusaamu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Ljutjuk

Evald Okase muuseumi hooaja avanäitus „Ruumiline“ inspireeris noori muusikuid improvisatsioonidele.

Pühapäeval „Ruumilise“ avapeal musitseerinud Emma Johanna Lepasoo, Kristel Urke ja Andres Olema (Georg Otsa nim muusikakool) improvistatsiooni õppejõu Diana Kiiviti eestvedamisel valisid igaüks ühe näitusetöö, mille aineil esitasid kohapeal loodud muusikat.

Muusika sündis Jass Kaselaane, Timo Ripatti, Mare Mikofi ja Iir Hermeliini loodu ainetel.

Diana Kiiviti sõnul langes „Ruumiline“ muusikuile sülle tohutu fantaasiarikka kimbuna, mida on raske lõpuni ja üheselt määratleda.

„Nagu tõrvatud hamburger. Meremiin. Hädaabisignaal,“ pakkus Kiivit märksõnu Jass Kaselaane loodud hiiglasliku objekti kohta.

Soome disaineri Timo Ripatti „Kalamehe unenägu“ võrdles Emma Johanna Lepasoo merega, kust püüda noote, aga ka virtuaalse suhtevõrgustikuga, kus ühte sõlmpunkti liigutades liiguvad ka kõik teised.

Ühtekokku eksponeerib Okase muuseumis oma loomingut 22 kunstnikku – arhitekte, disainereid, skulptoreid, lavastus-, klaasi- ja metallikunstnikke, keraamikuid.

Kui muuseumi esimesel korrusel ja õue peal on eksponeeritud hiiglaslikud taiesed, siis kolmandal korrusel näeb õrna ja habrast, valguelamusi pakkuvat millimeetriplastikat.

„Ruumilise“ kuraator Mara Ljutjuk (pildil) ütles, et tööde valikul oli ainus kriteerium tema isiklik maitse – ekspositsioon on intensiivne ja vaimukas.

„See näitus on sündinud rõõmust,“ sõnas Ljutjuk.

„Ruumiline“ annab vaatajaile võimaluse tajuda, kui erinev võib olla ruum, pakub absurdihõngulist nihestatust ja üllatusi.

„Ma arvan, et iga inimene, kes astub tänavalt sisse, saab elamuse,“ ütles Ljutjuk.

Tänavalt sisseastujaile pakub „Ruumiline“ juba elamusi kas või selles mõttes, kust jookseb kunsti piir. Muuseumi hoovile loodud tohutut maastikuinstallatsiooni (Ott Kadarik, Ralf Lõoke) võiks esimesene, süvenemata pilk vabalt pidada ka pooleliolevateks kanalisatsioonitöödeks.

Anu Põderi kõnepulti (nagu iga muud näitusetöödki) tasuks uurida põhjalikult ja igast küljest – rõõmus, tavaarusaamu nihestav üllatus, kestast väljatulek on garanteeritud.

„Ruumiline“ Evald Ookase muuseumis on avatud 22. juunini.

Pildigaleriid näituse avamisest saab vaadata siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments