Läänemaa omavalitsusjuhid saatsid avaliku kirja Eesti Panga juhile

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

SwedbankSwedbanki Haapsalu kontor. Foto: Arvo Tarmula

Eesti vajab pangateenuste võrdseks kättesaadavuseks ühtset pangaautomaatide võrgustikku ja avalikku debatti kommertspankade rolli üle ühiskonnas.

Oleme mures, et Eestis tegutsevatele kommertspankadele on antud suur vabadus oma kasumi suurendamisel. Ka kriisiaastatel, kui inimesed tegid majanduslikke kärpeid, said kommertspangad ülisuuri kasumeid, hoolimata sellest ei vasta nende sotsiaalne vastutusvõime aga Põhjamaa riigi normidele. Toomas Hendrik Ilves välisministrina rõhutas juba 2001. aastal, et Eesti on Põhjala riik. Aastal 2014 ei soovi meist keegi seda ju kahtluse alla seada.

Inimestel on täna kohustus arveldada kommertspankadega ja kanda sinna oma töötasu, aga pankadel endal on inimeste ees liiga väikesed kohustused. Pangad vähendavad pidevalt teenuspunktide ja teenuste hulka. Näiteks peab ka Swedbanki klient mõne teise panga sularahaautomaadist raha väljavõtmiseks tasuma 0,5 eurot + 2,5 % väljavõetud summast.

Swedbanki kui Eesti suurima kasumiga kommertspanga käitumine Läänemaal, kus lõpetatakse sularahateenuste tagamine pangakontoris, on ehe näide Riigikogu nõrgast tööst. Avalikkuse surve kaasabil on võimalik Riigikogu tööd kommertspankade sotsiaalse vastutuse suunamisel tõhustada. Leiame, et Eesti Pank peab võtma siin juhtiva positsiooni. Eesti suurim kommertspank on ajaloolistel põhjustel saanud Eesti ühiskonnas väga suure osa klientuurist endale. Paljud kliendid on seotud pikkadeks aastateks laenude ja liisingutega antud pangaga ning panga vahetus on inimestele raskendatud.

Pangaautomaatide võrgustiku väljaehitamine käib paljudele väikepankadele üle jõu. Eesti inimesed on jagunenud peamiselt 4-5 suurema kommertspanga vahel, aga sularaha väljavõtmine peaks olema tasuta või minimaalse kuluga. Ebanormaalseks tuleb pidada tänast olukorda, kus inimene peab oma töötasu väljavõtmise eest veel lisaraha maksma. Eriti kõrgete teenustasudega on jätkuvalt Swedbank. Seetõttu soovime, et Eesti panga koordineerimisel loodaks üle-eestiline pangaautomaatide võrgustik, et kõik Eesti inimesed saaksid võrdse juurdepääsu oma rahale. Sularaha väljavõtmine peab olema tasuta, sõltumata, mis panga klient inimene on.

Panga seaduses paragrahvis 2 sätestatakse Eesti Panga eesmärk ja ülesanded. Seaduses toodud ülesannete alusel on Eesti Pangal igati moraalne õigus võtta siin initsiatiiv ja ohjeldada kommertspankade kasumihimu ja suunata nad kandma suuremat sotsiaalset vastutust ühiskonna ees. Suuremate kommertspankade käitumine on täna lihtsalt ebaõiglane.

Ootame Teilt tagasisidet ja avatud dialoogi.

Ootame Teilt edasiviivat visiooni kommertspankade tegutsemise tasakaalustamiseks.

Lugupidamisega,

Lääne-Nigula volikogu esimees Andres Kampmann
Martna volikogu esimees Hardi Rehkalt
Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid
Kullamaa vallavanem Jüri Ott
Ridala volikogu esimees Toomas Vallimäe
Noarootsi volikogu aseesimees Üllar Neemrand
Hanila vallavanem Arno Peksar

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
9 aastat tagasi

metsavend on tõeline metsa vend

metsavend
9 aastat tagasi

Karilaid alustas Savisaare käsul Rootsi pankade ründamist, kuna Ets teeb Tallinna panka, kus musta raha pesemine on kesikutele kergem.

No
9 aastat tagasi

see ju turumajandus Eesti moodi.Nii palju pankasid ühe väikese Eesti kohta.
ja kõik tahavad suuri kasumeid. Kuidas mõtleb see loll rahvas hästi elada?

P.
9 aastat tagasi

sul mingi muu teema, nüüd aga teame, et sularahas arveldamine töötab. aitäh.

Seltsimees
9 aastat tagasi

Ära noki, sularahas arveldamine töötab!

P.
9 aastat tagasi

kas kirjas oli, et mõni pank ei tööta?

Seltsimees
9 aastat tagasi

Mis te virisete, SEB ju täitsa töötab!!!!

P.
9 aastat tagasi

edukultus on meie püha graal

Maali
9 aastat tagasi

Jälle pole inimesed rahul. Vingunud oleme me kõik. Nüüd võtavad mõned reaalselt sõna ja õige on. Pangad ongi meie teadvuses juba nagu pühad lehmad, kes ainuvalitsevad kogu inimese elu. Mööda neist minna ei saa ja, ühesõnaga minu arvamus ühineb kogu kirja sisuga.

Rahvuslik Eesti
9 aastat tagasi

Vaja on riikliku panga loomist, mis teeniks oma rahvust, et tulud jääks kõik riiki ja kajastuks meie rahva elus. Erapankadele peaks riik paika panema reeglid, alustades sellest kui palju võib laenuprotsenti teenida, kui palju tulu riigist välja viia, kui palju riiki investeerida jne.