Kõik puhuvad“ operatsioon käivitab politsei suvehooaja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Alkomeeter

Eelmisel teisipäeval korraldatud Haapsalu turvapäeval said õpilased testida, kuidas alkomeeter töötab. Foto: Urmas Lauri

Täna, 2. juunil viib politsei kogu Eestis läbi "Kõik puhuvad" operatsioone ning juhib tähelepanu riskidele, mis joobes juhtimisega kaasnevad.

PPA korrakaitsepolitseiosakonna politseimajor Veiko Kommusaare sõnul on suviti liikluses alkoholi tarvitanud juhte enam kui talvekuudel. „Suvi on külaskäikude ja koosviibimise aeg, kus tarbitakse ka alkoholi. Kui kaine autojuhi osas pole ürituse algusest peale kokku lepitud, siis võib kojusõit purjus juhi süül traagiliselt lõppeda,“ ütleb ta. Ta toob välja ka selle, et ka lühikeseks jäänud öö hommikul on mõistlik enne rooli istumist oma tervislikku seisundit kontrollida ning oma sõpru korrale kutsuda, kui nad liiga vara autorooli minna tahavad.

Kommusaare sõnul on joobes juhtimine ohtlik nii kahanenud reaktsioonivõime kui ka oma võimete ülehindamise tõttu. „Väga sageli hukkub joobes juht või tema kaasreisijad õnnetustes, kus auto paiskub suurel kiirusel teelt välja ning juhtunu tagajärgi teeb veelgi raskemaks lahti jäetud turvavöö,“ ütles ta. Politseimajor tuletab meelde, et ka jalgrattur on juht ning juht peab olema kaine.

Tänastel operatsioonidel osalevad kõikide prefektuuride politseinikud ning joobekontrolle viiakse läbi nii asulates kui ka asulavälistel teedel.

Neljapäeval, 29. mail kontrollisid politseinikud rahvusvahelise ühisoperatsiooni käigus juhtide joovet Tallinna ja Helsingi sadamates ning Via Baltica piiripunktides kuni Poolani. Kokku avastati 13 joobes juhti ning 45 muud rikkumist, millest suurem osa kiiruseületamised. Läti-Leedu piiril peeti liigsuure sõidukiiruse tõttu kinni mees, keda oli varasemalt 18 korral sarnase rikkumise eest karistatud.

Sel aastal on joobes juhi süül Eestis hukkunud kuus ning saanud viga 70 inimest. Mullu põhjustasid joobes juhid 12% kõigist liiklusõnnetustest ning kolmandiku kõigist hukkunuga õnnetustest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments