Rannarootsi muuseumis peeti tuulekala päeva

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

image

Ülo Kalm tuulekala suitsutamas. Foto: Arvo Tarmula

 

Rannarootsi muuseum jätkas traditsiooniliste kalateemaliste päevadega ja täna oli järg tuulehaugi käes.

Et Eesti vetest tänaseks tuulehaugi saada ei õnnestunud, tuli leppida Lätis välja püütud kalaga, mida oli tänaseks varutud 75 kilo. 

Suurem osa kalast suitsutati muuseumi uhkes kahekambrilises suitsuahjus juba eile, kuid ettevalmistusi külaliste vastuvõtuks jagus ka tänaseks. "Ärkasime täna kell kuus," ütles Rannarootsi muuseumi direktori abikaasa Lii Kalm kooki pakkudes.  

Viimane ahjutäis suitsutatud tuulehaugi tuli muuseumi suitsuahjust välja vahetult enne üritus algust. Ahjusoe kala läks kaubaks poole tunniga, hilisemad tulijad pidid leppima juba eile suitsutatud kalaga.

Suvist meeleolu tõi tuulehaugipäevale Agriakoor Rootsist. Rannarootsi muuseumi direktori Ülo Kalmu sõnul võttis koor temaga ise ühendust ja avaldas soovi Haapsallu esinema tulla. Nii sätitigi tulek just tuulehaugi päevaks.

Agriakoor tegutseb Stockholmist 49 km põhja pool, mereäärsest Åkersbergast. Koori eestvedaja Jan-Olof Nyström on eestirootsi juurtega. 

"Me laulame täna teile suvest, armastusest ja lilledest," lubas Nyström ja seda lubadust koor ka pidas. Teiste hulga tuli esitusele ka üks laul eestirootslaste lauluvarast. 

Vormsi juurtega Toivo Toomingas kinnitas, et tuli tuulehaugi päevale just koori kuulama, sest 2016. aastal on plaanis taas maha pidada eestirootslaste laulupidu ja seepärast otsitakse kontakte võimalike külaliskooridega. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments