Tuleohutusinspektorid alustavad Läänemaal lõkete kontrollimist

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto: Urmas Lauri
Foto: Urmas Lauri
Tänasest kuulutas päästeameti peadirektor välja tuleohtliku aja ja seoses sellega hakkavad Lääne päästekeskuse tuleohutusjärelvalve inspektorid Läänemaal kontrollima lõketegemise ohutust ja annavad vajadusel inimestele ka nõu.

Suuremad kontrollid on plaanitud aprilli nädalavahetustele ja puhkepäevadele.

Tuleohtlik aeg tähendab, et kuluhein ja metsaalused on kuivad ning lõke peab olema neid tavapärasest kaugemal. Kui muul ajal peab üle ühemeetrise läbimõõduga tule ja avaliku lõkke tegemisel lõkkekoht asuma vähemalt 15 meetri kaugusel hoonest või põlevmaterjali lahtisest hoiukohast, siis tuleohtlikul ajal võib lõket teha vähemalt 20 meetri kaugusel metsast.

Metsas või taimestikuga kaetud aladel tohib tuleohtlikul ajal lõket teha ainult selleks ettevalmistatud kohtadel, näiteks Riigimetsa Majandamise Keskuse puhkekohtades.

Järelevalveta lõketest läheb saab väga sageli alguse kulupõleng. Kui inimesed lõket ega kulu ei valva, võivad sellised põlengud laieneda mitmesajale hektarile ja tuleohtu satuvad kõrvahooned, elumajad ja mets. Sellepärast kontrollivadki inspektorid just tuleohutusnõuete täitmist lõkke tegemisel.

Lõkketegemist planeerides tuleb jälgida, et ei puhuks tugev tuul ja vaadata ka tuule suunda, et sädemed ei kanduks hoonetele ega häiriks suits naabreid.

Lõkkekoht tuleb ette valmistada, puhastades lõkkeaseme ümbrus 0,5 meetri raadiuses kuluheinast ja muust kergesti süttivast materjalist. Ka võib tuleaseme ümbrust aegajalt veega kasta. Lõkke süütamise ajaks peab selle juures olema esmased kustutusvahendid, milleks on kõige efektiivsem on üks-kaks veega täidetud ämbrit või kastekann.

Lõket ei tohi jätta järelevalveta ja tuletegemise lõppedes tuleb lõkkekoht üle kasta, et sädemed hiljem kontrollimalt kuluheinale ega maastikule leviks.

Küttekoldevälise tule tegemise ja grillimise tuleohutusnõuete rikkumise eest võib väärteokorras karistada kuni 800 euro suuruse rahatrahviga.

Kulu põletamine on Eestis endiselt aastaringselt seadusega keelatud ja rahatrahviga karistatav tegevus.

Evelin Trink
Lääne päästekeskuse pressiesindja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
gr
10 aastat tagasi

Mnjah, lühikese artikliga saavutada 9 kirja- ja keelelist viga on ikka tase. Eriti pressiteate toimetamisel…

Häbi
10 aastat tagasi
Reply to  gr

Kuule gr, oled sa jäljekütt ja millestki pettunud või? Räägi asjast, mitte otsi vigu. Kooliõpetaja, kel midagi teha pole ja kes on pensil, võib selle asjaga tegeleda ning vigu otsida asjasse süvenemata, aga sina GR?

urin
10 aastat tagasi
Reply to  Häbi

Keegi sõnaosav võrdles vigast ajaleheteksti viltu ehitatud majaga või toidujäätmetega presidendiproua esinduskleidil. Olen nõus.