Lääne-Nigula uueks sümboliks võib saada ristikuleht

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lääne-Nigula valla lipp

Lääne–Nigula vallavaolikogu pidi oma eilsel istungil kinnitama valla uued sümbolid — ristikulehega lipu ja vapi —, kuid et volinikud lipu- ja vapikavandit õigel ajal kätte ei saanud, lükati otsustamine edasi.

Konkursiga välja valitud vapil on rohelisel taustal rohelise tähtristiga ristikuleht.

Hõbedane värv vapil sümboliseerib vaimsust, puhtust ja sihikindlust. Punane värv viitab Läänemaa vapile, lainelõikes ärasrihm merele ja vallas voolavatele jõgedele. Roheline tähistab valla loodust.

Ristikuleht sümboliseerib põllumajandust, õnne ja rahulolu ja tähtrist haridust, viidates ka Lääne-Nigula kihelkonnakirikule.

Ristikuleht koos tähtristiga on kujutatud ka valla lipul.

Lääne-Nigula valla vapp

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kotkapilk
10 aastat tagasi

1. Miks tahetakse vallale püha Patricu sümbolit? Kas vallal on sõprussidemed mõne Iirimaa omavalitsusega? Nigula sümboliks on sajandeid olnud kolm kullatükki.
2. Teise kavandi juures on ratas ja rist ühtses stiilis, viljapea aga liiga detailirikas. Vähendades muutub selline kujund känkraks.
3. Kolmas kavand on kõige tugevam aga meenutab liialt üht toodet, mis tuttav nõukaaegsetele perenaistele.

Ai-ai!
10 aastat tagasi

L-N. vapikonkursi tulemuste väljakuulutamisega venitatakse juba kolmandat kuud. Lp. vallaisad – sellega kogute maimukesele ju negatiivset energiat.

Saima
10 aastat tagasi

Imelik kui punases värvis kohe venemaad kardetakse ning kui õnnetoovas ristikulehes nähakse vaid Keskerakonda. Eks see kartus on ikka inimeses endas kinni. Nii võib ju ükskõik millises sümbolis “tonti” näha.

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  Saima

Ristikuleht on muidu ilus sümbol ,aga miks ta peab nelja lehega olema ? Kolme lehega ristik on palju loomulikum.Samas sümboliseeriks see kolme ühinenud valda. Ärge unustage enda seatud (tegelikult on need heraldika A ja O) tingimusi – Kui üks sümbol sümboliseerib kahte asja ,lisab see vapile tugevust.

Potsataja
10 aastat tagasi

Nõustun Ahtoga. Selline lipp/vapp ei lähe kohe mitte. Tasub ehk läbivaadata teised konkursile saadetud tööd ja kui vaja siis neist midagi kohandada. Valla elanikelt võiks ikka ka arvamust küsida. Valla sümboolikat peab austama, mitte häbenema.

Kahjuks
10 aastat tagasi

on kogu protsess eiranud välja kuulutatud sümboolikakonkursi tingimusi alates tähtaegadest lõpetades avalikustamisega. Ka esitletav kavand ei vasta konkurssi põhinõuetele värvide ning sümbolite arvu, samuti kihelkonna identiteedi (iseasi kas seda üldse on, aga nõue eksisteerib) iseloomustuse osas. Subjektiivselt hinnates pole see kuigi ilus.

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  Kahjuks

Hästi kujundatud sümbolil kasutatakse ainult kahte värvust, milledest üks on metall.
Kolmas eeldab tõhusat põhjendust, neljas on lubamatu !

Mis si….i ,see uuesti . Kõiki volikogu poolt väljakuulutatud tingimusi ja tähtaegu on rikutud .Tehke uus konkurss. Ei ole häbiasi oma viga tunnistada,pigem vastupidi. Häbiasi on keerutama ja vabandusi otsima hakata.

valla
10 aastat tagasi

orden peaks ka selline välja nägema

teadmiseks
10 aastat tagasi

et selle konkursi korraldamiseks oli valitud komisjon .Komisjonil on esimees ???? Saan kirjatükist aru , et seepärast ju ei kinnitatudki, et ka volikogu jaoks oli kõik miskil põhjusel hästi hoitud saladus . Kes see tänapäeval ikka naist võtab kui pole enne näidatud .

mis mõttes
10 aastat tagasi

täielik korruptsiooni juhtum, kokkumäng. Ootasite seda 1 ja ainukest, kui teised disainerid olid oma töö teinud õigeks ajaks. See asi ajabki kopsu üle maksa. Kriteeriumid mida välja panite olid sellised: 4.2 Vähemalt kolm paremat kavandit pannakse tutvumiseks ja arvamuse avaldamiseks välja Lääne-Nigula valla kodulehele. 5. Võitja väljakuulutamine ja autasustamine 5.1 Sümboolikakomisjon avalikustab tulemused hiljemalt 02.detsember 2013. Ja te ootasite seda 1 kavandit! Ja teised disainerid ootasid 2 detsembril mingit vastukaja, vähemalt oleks see olnud teiste suhtes õiglane. Koti pähe tõmbamine teistele! Mida iganes, aga nii need asjad ei käi. Kui te samas vaimus jätkate ka vallas TÖÖD, mina selles valla… Loe rohkem »

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  mis mõttes

No ei käivitu see vald ,kuidagi ei käivitu 🙂

küünlaid
10 aastat tagasi
Reply to  Ahto

kontrollisid

Ahto
10 aastat tagasi

Lugupeetud maahärrad ,ristikuleht on kolmeharuline.Kui kasutatakse vapil väärarendit ,siis tuleks seda ka seletuskirjas mainida. Kas L-Nigula valda peaks käsitlema eksituse või väärarendina ? Heraldika seisukohalt ei ole soliidne ka liiga värvikirev vapp v lipp.

Segaduses...
10 aastat tagasi

Kas kusalgil oleks võimalik näha ka teisi konlursil osalenute töid?