Lihula vallas ennistati 15 külanime

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Siseministeerium tegi reedel otsuse ennistada viisteist Lihula valla ajaloolist külanime.

Lihula vallas on taas olemas Aruküla, Jõeääre, Keemu, Laulepa, Liustemäe, Mõisimaa, Nurme, Peanse, Rannu, Rootsi, Seli, Soovälja, Uluste, Vanamõisa ja Võigaste küla. Siseministeeriumi otsus hakkab kehtima pärast Riigi Teatajas ilmumist.

Lihula arendusnõuniku Margus Källe sõnul on kõik eelnimetatud külanimed sellised, mida võib leida juba väga vanadelt kaartidelt. 1970. aastatel paljud külad liideti ja vanad külanimed kadusid. Margus Källe sõnul jäid nad igapäevaelus siiski kasutusele ja on käibel tänini.

Lihula valla külanimede ennistamine olnud pikk protsess, mille eeltöö algas juba viis aastat tagasi. Ettevõtmise algatajad olid Nurme, Peanse, Keemu, Seira, Rootsi, Vanamõisa, Aruküla jt külade elanikud.

Elanike ettepanekust kinni haarates koostati vallamajas kogu Lihula valda hõlmav ettepanek asustusüksuste nimekirja muutmiseks. Muutuse peamine eesmärk olid kaitsta kohalikku kultuuripärandit, tagades ajalooliste küla– ja kohanimede püsimine ning korrastada valla aadressisüsteem.

Nimekirja esimene variant, kus oli 22 külanime ennistamine, avalikustati Lihula Teatajas 2009. aastal. Lõplikku varianti, mille Lihula vallavolikogu 2012. aasta augustis otsusena vastu võttis, jäi 15 külanime. „Neid, mida enam ei kasutata, neid ka ei taastata,” selgitas Källe.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
jaanus
10 aastat tagasi

Muide, Jõeääre on vana indiaanlaste kohanimi!!