Pangad tõstavad kümnete teenuste hindu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

15 aastat Swedbanki Haapsalu kontoris töötanud Katrin Meriloo kinnitas, et kontorikülastajate arv väheneb iga aastaga. Foto: Arvo Tarmula
15 aastat Swedbanki Haapsalu kontoris töötanud Katrin Meriloo kinnitas, et kontorikülastajate arv väheneb iga aastaga. Foto: Arvo Tarmula
15 aastat Swedbanki Haapsalu kontoris töötanud Katrin Meriloo kinnitas, et kontorikülastajate arv väheneb iga aastaga. Foto: Arvo Tarmula

* Kliente survestatakse kontori ja sularaha asemel kasutama internetti või automaati

SEB ja Swedbanki kliendid peavad hakkama omaenda kontole pangasaalis raha lisamise eest maksma teenustasu.

Teenustasu sissemakse eest oma kontole SEB pangakontoris hakkab 1. veebruarist olema 0,3 protsenti summast, kuid kõige vähem kaks eurot nii era– kui ka ärikliendil.

Swedbankis tuleb sama teenuse eest välja käia 0,25 protsenti sissemakstavast summast, kuid vähemalt 2,60 eurot. Swedbanki uus hinnakiri hakkab kehtima 31. märtsist.

Müntide sissemakse on mõlemas pangas juba praegu tasuline teenus, veebruaris–märtsis hind lihtsalt tõuseb.

Sularaha saab SEB ja Swedbanki kontodele tasuta lisada edaspidi ainult sissemakseautomaatidest, kuid sealgi kehtivad piirangud. SEB kontole saab tasuta lisada 6000 eurot kuus. Swedbankis eraisikule piiranguid ei ole, äriklient saab tasuta kontole sisestada kuni 5000 eurot sularaha kuus.

„Kliendil oli enne ja on tulevikus soodsam ajada asju internetipangas, automaatides,” ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

„Kliendid on ise hakanud vähem kontoris käima, seda näeme igas oma kontoris,” põhjendas pressiesindaja pangasaali teenuste hinnatõusu.

Kontorite ülalpidamiskulud tuleb tasuda klientuuri vähenemisest olenemata.

Kontorisse on klientidel nüüdsest veelgi vähem asja, sest Swedbank hakkab klientidele pangakaarte koju saatma — seni tuli uuel kaardil kontoris järel käia, rääkis Siilivask.

Ka Swedbanki Haapsalu kontori juht Katrin Meriloo ütles, et kontoris käijate hulk kahaneb pidevalt — umbes 20 protsenti aastas.

„Kõik valivad mugavama lahenduse,” sõnas ta.

Sellepärast asub varem Haapsalu kaubamajas kaks korrust hõivanud Swedbanki kontor detsembrist ainult esimesel korrusel.

Meriloo nentis, et endiselt käivad kontoris eakad, kes internetti ja pangaautomaati kasutada ei oska ega ilmselt õpigi. Nii lasub ka pankade kontoriteenuste hinnatõus just eakate õlul.

„Tean muudatustest, aga mind need ei puuduta. Käin SEB pangakontoris arvutis tegemas tehinguid. Nad on väga toredad seal, aitavad, kõik saan tehtud,” rääkis Hinda (70).

80–aastane Vaike leidis, et tegelikult on automaatide kasutamine väga lihtne ja mugav. Tahab ainult harjumist.

„Mis seal arvata, selge see, et mina pole selle hinnatõusu poolt,” tunnistas aga Tiiu (76).

Vaike ja Tiiu hinnangul on veider, et inimene peab kasutama panka, peab oma kontole raha panemise eest maksma ja et enam peavad maksma just vanemad inimesed, kes tehnoloogiaga sina peal ei ole või kelle nägemine arvutis–automaadis töötamist ei lubagi.

SEB panga jaepanganduse juht Eerika Vaikmäe–Koit edastas, et panga eesmärk ongi suunata kliendid sularaha kasutamiselt elektroonilisele arveldamisele ja sellepärast tõsteti just sularahateenuste hindu.

„Põhjamaades tehakse sularahas iga viies makse, Eestis endiselt iga teine,” tõi Vaikmäe–Koit näite.

Swedbanki kliente ootab 31. märtsist ees ligi 90 teenuse tasu tõus. Nt kahekordistub konto väljavõtte tellimise hind ja välisvaluuta ost–müük sularahas. Õige pisut tõuseb nt PIN–kalkulaatori väljastamise või kaotatud paroolikaardi asendamise hind.

Swedbanki krediitkaartide kasutajad peaksid aga arvestama, et kui varem kehtis kõigile tehingutele 30– või 40–päevane intressivaba periood, siis nüüdsest hakkab intress sularaha väljavõtmisel kehtima kohe (välja arvatud American Expressi krediitkaartide puhul).

SEB kliente ootab 1. veebruarist ees paarikümne teenuse hinna tõus.

Kuigi pangad teenivad miljoneid eurosid kasumit aastas, survestab neid madal intressitase. Rekordiliselt madala taseme lähedal Euribori tõttu tuleb pankadel otsida uusi teenimisallikaid, mistõttu on analüütikud juba prognoosinud teenustasude tõusu.

Swedbank teenis mullu kolmandas kvartalis 48,9 miljonit eurot, SEB samal ajal 18 miljonit eurot kasumit.

Pangakontoris tehtavate sularahatehingute uued hinnad

Sissemakse paberrahas…
* …oma kontole:
SEB – 0,3%, min 2 eurot
SWEDBANK – 0,25%, min 2,60 eurot
*…juuniori/alaealise kontole:
SEB – 100 eurot kuus tasuta, edasi 0,3%
SWEDBANK – 100 eurot kuus tasuta, edasi 0,25%
* …võõrale kontole:
SEB – 0,4%, min 2,60 eurot
SWEDBANK – 0,25%, min 2,60 eurot

Protsendid näitavad teenustasu osakaalu sissemakstavast summast. Seni olid mõlemas pangas sissemaksed erakliendi oma kontole ja juuniorikontole tasuta, ärikliendi ja võõrale kontole aga odavamad. SEB hinnakiri jõustub 1. veebruarist, Swedbanki hinnakiri 31. märtsist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Roosa Gummik
10 aastat tagasi

Kuna pangaproua põhjendas hinnatõusu klientide vähenemisega pangasaalis, siis kas poleks pankuritel mitte targem hoopis kolida odavamatesse ruumidesse ja koondada mõni vereimejatest?

Sass
10 aastat tagasi

Mis neist müntidest panka tassida, minge vahetage mõnes poes paberraha vastu!

Asunik
10 aastat tagasi

Pank tegi üllatuse ja maksis mulle intressi 0,03 eurosenti selle eest, et omasin raha arveldusarvel 🙂 Ei teagi kohe kuhu seda kulutama minna?

kontrolli üle
10 aastat tagasi
Reply to  Asunik

Näitad oma tulu sada korda väiksemana!. Said 3 senti, mitte 0,03! Suur vahe. ::))

uskumatu
10 aastat tagasi

Loogiliselt võttes peaks pank mulle peale maksma, et ma oma raha tema pangas hoian. ta saab ju minu raha välja laenata ja sellelt intressi teenida. Sellise loogika järgi toimivad paljud pangad Euroopas. Meil aga on tegemist ilmselgelt monopoolse tarbija survestamisega, mõnesendised hinnavahed teenuste tõstmisel kahe suurema panga puhul ei vääri äramärkimist.