ERMi kodumaaa piltide kogumise võistlusele on laekunud ligi 1400 fotot

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

ERM Fk 184:34 Heinalised puhkamas ja söömas. Friedrich Kohtitsky, 1912
ERM Fk 184:34  Heinalised puhkamas ja söömas. Friedrich Kohtitsky, 1912
ERM Fk 184:34 Heinalised puhkamas ja söömas. Friedrich Kohtitsky, 1912

Eesti rahva muuseumi (ERM) veebruaris välja kuulutatud kodumaa piltide kogumise võistlusele on praeguseks laekunud peaaegu 1400 fotot, muuseum ootab fotosid jaanuari keskpaigani.

Kodumaa piltide kogumise võistluse fotosid saab üles laadida 15. jaanuarini, teatas ERM BNSile. “Ootame jätkuvalt teie kodukohas 2013. aastal tehtud fotosid kohtadest, inimestest ja sündmustest, nii igapäevastest kui ka pidustest tegevustest,” seisab ERMi üleskutses.

Võistlusele saadetud fotosid hinnatakse maakondlikus ja valdkondlikus kategoorias ning hindajateks on veebilehe külastajad ja viieliikmeline žürii, kuhu kuuluvad Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre, TV3 programmijuht Urmas E. Liiv, OÜ Fotobrigaad fotograaf Annika Haas, ERMi peavarahoidja Riina Reinvelt ja eesti rahva muuseumi fotograaf Anu Ansu.

Piltide kogumise võistluse patroon president Toomas Hendrik Ilves on öelnud: „Hetked ja päevad, siis aastad ja sajandid loovad lõpuks meie loo. Eesti loo, mille hoidmiseks ja jutustamiseks me ehitamegi eesti rahva muuseumi.“

Konkursi peaauhind on 1000 eurot, millele lisanduvad mitmete Eesti ettevõtjate välja pandud auhinnad.

1912. aastal korraldati ERMis esimene päevapiltide kogumise võistlus, mille eesmärgiks oli tollal veel vähelevinud fototehnika abil jäädvustada argielu Eesti eri paikades. Eriti oodatud olid pildid rahvast tööl, pidudel, lõbutsemas, igapäevatalitustel ja ülesvõtted isesugustest muistsetest talumajadest, lautadest, aitadest ja taluhoonete sisseseadetest ning tervetest küladest. Võistluse tulemusena täienes ERMi fotokogu väärtuslike materjalidega.

Kultuuripärandi aasta raames kuulutati sel aastal taas välja fotode kogumine, tähistamaks saja aasta möödumist esimesest võistlusest ja jäädvustamaks Eesti elu sada aastat hiljem. Igaüks saab osaleda igapäevaelu jäädvustamisel tulevastele põlvedele, nagu tehti saja aasta eest.

Saja-aastase vahega toimuva võistluse tähtsust mõtestab eesti rahva muuseumi ajaveebis fotograaf Nele Tammeaid.

Võistluse tingimustega saab tutvuda siin.

Laekunud piltidega saab tutvuda siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments