Ilm 2013: lumi püsis aprilli lõpuni, kuid mai oli poole sajandi soojemaid

Madiken

madiken@le.ee

Lumi
Möödunud detsember oli erakordselt soe ja võrdlemisi lumevaene, pisut lund sai Haapsalus näha vaid detsembri alguses. Foto: Arvo Tarmula.

 

EMHI 2013. aasta ilmaülevaate järgi oli mullu kõige külmem kuu märts, mil keskmine õhutemperatuur oli -6,3 kraadi. Lumikate kadus äsjamöödunud aastal lõplikult alles 20. aprilliks.

Maikuuks tõusis aga keskmine õhutemperatuur 13 plusskraadini, mis on viimase poole sajandi jooksul teine tulemus – sellest poole pügala võrra soojem oli 1993. aasta mai. Maikuu sisse jäi ka tugev vihma- ja rahesadu Haapsalus 17. mail, mil kahe tunniga sadas maha 65 mm vett.

Maile järgnes normist kuivem suvi. Sademete hulk Eestis keskmiselt oli 149 mm – vaid 71 protsenti normist. Kõige päikselisem kuu oli juuni.

Ka sügiskuud olid soojad – keskmiselt 8,2 kraadi.

Erakordselt vara, 25. septembril sadas mitmel pool vähest lumelörtsi. Novembri viimastel päevadel kattis maa mõneks päevaks õhuke lumevaip, pärast seda esines lumekatet vaid siin–seal.

Detsembri keskmine õhutemperatuur 2,5 soojakraadi on aga jällegi poole sajandi üks soojemaid tulemusi. Detsembrikuu norm on hoopis 2,5 külmakraadi.

Vaata täpsemalt EMHI kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
10 aastat tagasi

Im thankful for the post.Really looking forward to read more. Really Cool.

server enclosure
10 aastat tagasi

I value the blog post.Thanks Again. Keep writing.

life insurance quotes
10 aastat tagasi

Enjoyed every bit of your article post.Really thank you! Great.

make money online
10 aastat tagasi

I appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Want more.