0

Lihula muinsuskaitseala inventeerimisaruanne on valmis

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lihula peatänav. Foto: Jörg Rittmeister / Wikipedia
Lihula peatänav. Foto: Jörg Rittmeister / Wikipedia

Kultuurimälestiste registris saab nüüd tutvuda kunstiakadeemia tudengite koostatud Lihula muinsuskaitseala hoonete kirjeldustega.

Augusti lõpus kirjeldasid kunstiakadeemia tudengid Kristo Kooskora juhendamisel Lihula vanima osa hoonestust. Võrdselt tähelepanu pälvisid nii vanad majad kui ka nõukogudeaegsed. „Sellist asja nagu mitteväärtuslik pole olemas. On väga väärtuslik, väärtuslik või väheväärtuslik,” iseloomustas Kooskora inventeeritavat arhitektuuri.

Inventeerimistöö peamine ülesanne on anda ülevaade muinsuskaitseala pärandist ülevaade nii Lihula vallavalitsusele kui ka muinsuskaitseametile, kuid Kristo Kooskora sõnul aitab see loodetavasti selgitada ajaloolise asustuse unikaalsust ka kohalikele elanikele.

Inventeerimise käigus pildistasid ja kirjeldasid tudengid ligi sadat objekti — peamiselt elumaju, kuid ka kõrvalhooneid ja muinsuskaitsealale jäävaid monumente. Inventeerimisülevaates on välja toodud Lihulas leiduv väärtuslik.

Iga kirjeldatud hoone kohta on ankeet, kus on kirjas hoone üldandmed, põhivaade, illustratsioon paiknemisest krundil ja muinsuskaitsealal. Nimetatud on hoone põhifunktsioon, väärtus, kirjeldus, üldine seisund, materjal/seisukord, lisatud on manitsusi, nõuandeid ja muid tähelepanekuid. Ankeedid on illustreeritud fotodega kirjeldatavast majast ja olulisematest detailidest.

Nii tudengite koostatud kui ka varasemad ülevaated Lihula muinsuskaitsealast leiab kultuurimälestiste riiklikust registrist, kus Lihula muinsuskaitseala registrinumber on 27014.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz