Läänemaa arenduskeskus tegutseb parema homse nimel

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Läänemaa arenduskeskus tähistas neljapäeval oma 10. tegutsemisaastat, kutsudes kultuurikeskuse rõdusaali ettevõtjad, koostööpartnerid, LAKi endised juhid ja töötajaid.

SA Läänemaa Arenduskeskus kasvas välja 20. oktoobril 1997 loodud sihtasutusest Haapsalu Ettevõtluskeskus. 27. novembril 2003 muudeti põhikirja ja struktuuri ning võeti kasutusele uus nimi.

„Nii et 16 aastat ettevõtlusnõustamist ja sellest kümme aastat LAKi nime all,“ ütles LAKi juhataja Andres Huul.

Läänemaa Arenduskeskus pakub tasuta nõustamist ja infoteenuseid
ettevõtjaile, kodanikuühendustele ja kohalikele omavalitsustele; algatab
ja viib ellu maakonnale vajalikke arendusprojekte.

LAK on Lääne maavalitsuse asutatud riigile kuuluv sihtasutus, mida rahastab lepingute alusel EAS ja Läänemaa omavalitsusliit. Strateegiline eesmärk on aidata kaasa Läänemaa konkurentsivõime suurendamisele, säästlikule ja jätkusuutlikule arengule, algatades selleks vajalikke tegevusi.

„Seega võime öelda, et LAK on meie kõigi oma ja teenib meie kõigi huve,“ ütles Andres Huul. „Lihtsamalt öeldes on LAK organisatsioon, mis tegutseb selle nimel, et Läänemaal oleks elu homme parem kui on täna.“

 

Andres Huul, mis on nende aastatega muutunud LAKis?
Inimesed on vahetunud, aga jäänud on soov aidata ettevõtjaid, MTÜsid ja
omavalitsusi nende eesmärkide saavutamisel

Mida praegu LAKilt oodatakse?
Mitte ainult nõustamist, projektide algatamist ja elluviimist, vaid ka ideid. Nii nagu Eesti peab leidma oma järgmise suure eesmärgi, tuleb igaühel teha seda ka oma kodukohas. LAK on selles abiks. Kui me seda ei tee, noori nende eesmärkide seadmisse ei kaasa, siis nad lahkuvad ja viivad oma unistused ellu kuskil mujal.

Millised on suuremad ettevõtmised, mis on LAKist alguse saanud ?
LAKil oli oluline roll Iloni Imedemaa ja Haapsalu Promenaadi, raudteetammile loodud Tervisetee ja Kiltsi tööstusala rajamisel.

LAK tegutses aktiivselt kutsehariduse säilitamisel maakonnas ja ametikooli ületoomisel Uuemõisa, Palivere turismi- ja tervisespordi keskuse käivitamisel jne.

Oleme nõustanud sadu inimesi mittetulundusühingu või oma ettevõtte rajamisel või mingi projekti elluviimisel. Oleme koolitanud sadu inimesi, korraldanud
ettevõtluspäevi. Tänavu osalesime Läänemaa omavalitsuste ühinemisprotsessi tehnilises korraldamises.

Viimased viis aastat oleme toetanud noorte ettevõtlikkuse arendamist Läänemaa koolides, sest just noored on meie lootus. Sel aastal aitasime käivitada Läänemaa Ettevõtlike Noorte Seltsi, loodame neilt aktiivsust, et koondada 20-30aastased noored ja nendega ellu viia huvitavaid projekte.

Mis on LAKi tulevik?
Oleme osa Eesti suurimast professionaalsest konsulteerimise ja arendamise ning igas maakonnas esindatud arenduskeskuste võrgustikust. Selles võrgustikus on kokku 112 töötajat. Oleme tunnustatud koostööpartnerid EAS-le , siseministeeriumile, majandus- ja haridusministeeriumile ning Kodanikuühenduste sihtkapitalile.

5.detsembril kirjutati Tartus võrgustiku ühisel koosviibimisel alla uus MAK-võrgustiku strateegia ja seal kirja pandud eesmärke asumegi nüüd täitma.

Läänemaa Omavalitsuste Liiduga, kes meid samuti rahastab, tegutseme koostöölepingu alusel. Lääne maavalitsuse juhtimisel uuendame ja viime ühes koostööpartneritega ellu Läänemaa arengustrateegiat.

Sünnipäeva koosviibimisel korraldasite külalistele väikese ajurünnaku. Milliseid ideid välja pakuti?
Kahe 15minutilise sessiooni jooksul – üks tööjõu ja teine elukeskkonna
kohta – pandi kirja 126 mõtet. Öeldi nii neid asju, mis on juba paljude meelel, aga oli ka uue nurga alt lähenemist.

Sagedamini nimetati vajadust muuta maksupoliitikat nii, et elu ei edeneks mitte üksnes Tallinnas, vaid ka maakondades. Tähtsaks peeti hariduse nüüdisajastamist, kutseharidusest ja kolledžist saadava hariduse muutmist efektiivsemaks ning kohalikku ettevõtlust rohkem toetavaks.

Tähtsaks peeti laste ja noorte annete arendamist näiteks huvikoolide kaudu, sest vaid
sellelt pinnalt saab kasvada uusi ja põnevaid ideid.

Pakuti, et lahendused peaksid olema rohkem individuaalsed ja arvestama ka hõreasustust. Näiteks mõnes kohas võib olla odavam toetada pere autoostu kui doteerida tervet bussiliini.

Tähtsaks peeti kogu maakonda katva kiire interneti tasuta pakkumist, kaugtöökohtade loomist ja selle abil teenuste arendamist, mida saaks pakkuda kogu maailmale.

Pakuti välja mõte luua andmebaas maakonnaga seotud noortest, kes on sobivate tingimuste korral huvitatud siin elamisest ja töötamisest. Sellise võrgustiku abil leiaksid üksteist nii tööpakkujad kui ka tööotsijad.

Tähtsaks peeti, et ettevõtjate suhtlemine oleks paremini korraldatud.
Arvati, et kuna Haapsalul pole head randa, aga samal ajal napib kauni loodusega
Põhja-Läänemaal turiste, võiks ühendada Haapsalu Noarootsi
poolsaarega.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments