Kuidas leida sügiseks soodsaim elektripakett?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Enne küttehooaja algust tasuks oma elektritarbimine ja valikuvõimalused üle vaadata. Elektrihind.ee võrdlusportaal annab viis soovitust, millele tähelepanu pöörata nüüd, kui esimesed aastased lepingud hakkavad läbi saama ja sügis on käes.

1. Vali müüja ise

Kes ei ole ise teinud valikut, milliselt ettevõttelt elektrit osta, kasutab üldteenust, mis on valikuvõimalustest kõige kallim. Kokkuvõttes tuleb tal elektri eest kuni 30 protsenti rohkem raha välja käia, võrreldes avatud turu fikseeritud, börsihinna– või kombineeritud pakettidega. Isegi korteris, kus elektriarved on üldjuhul küllaltki väiksed, on see arvestatav kulu, mida saab ise avatud paketiga liitudes vähendada.

2. Jälgi lepingu kestust

Kes soovib elektrimüüjat vahetada, peaks esmalt selgeks tegema, millal praegune leping lõpeb. Ka fikseeritud paketid saab lõpetada katkestamistasuta, kuid tuleks arvestada mõnekuise etteteatamisajaga. Tavaliselt uuendatakse leping fikseeritud perioodiga pakettide puhul automaatselt, kui selle kehtivus lõpeb. Et teada saada, kui pikalt peaks planeerima, tuleb leping enne üle vaadata.

3. Võrdle pakkumusi

Igal sügisel on õige aeg võrrelda elektrimüüjate pakkumusi. Selleks ongi loodud sõltumatu hinnavõrdlusportaal elektrihind.ee, kus pakkujate võrdlemine on võimalikult lihtsaks tehtud. Selleks on vaja sisestada aasta jooksul kulunud elektrienergia hulk, elupaiga tüüp ning see, kas kasutusel on ühe– või kahetariifne elekter, ning võrrelda oma praegust paketti olemasolevatega.

4. Muutuv või fikseeritud hind?

Fikseeritud lepinguga on elektrihind piiratud. See tähendab, et terveks lepinguperioodiks on elektri hind üks ja sama ning elektrihinna muutumine börsil ei mõjuta sinu elektriarvet kuidagi. Selle eelis on, et kui hind turul peaks oluliselt tõusma, ei pea suuremat arvet tasuma. Miinus on aga selles, et kui turuhind langeb, pole võimalik seda ka soodsamalt osta.

On raske soovitada, milline valik on kõige parem, aga selle aasta jooksul on muutuva hinnaga börsipaketid soodsamad. Nii ei pruugi see olla aga igal aastal.

Kes tahab väga täpselt ette teada, kui palju elektri peale raha kulub, võiks valida fikseeritud hinnaga paketi, ent laveerimisruumi korral tasub kaaluda muutuvat paketti. Fikseeritud hinna korral on küll täpne ülevaade igakuisest väljaminekust, ent odavama turuhinna korral pole võimalik säästa.

5. Hoia pidevalt silma peal

Kunagi sõlmitud parim elektriostuleping ei tähenda tingimata, et see ka tänaseni kõige sobivam oleks. Sügiseti tuleks elektrihinnad uuesti üle vaadata ja otsida endale parim pakkuja. Ka tarbimisharjumustel tasub silma peal hoida, pesta pesu nädalavahetuseti jne. Tunniarvestist saavad kõige enam kasu need, kellel on võimalus elektri hinda pidevalt jälgida ning kes ka elektri tarbimist sellest lähtudes muudavad.

Kert Valbet,
Datahouse OÜ arendusjuht
elektrihind.ee

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kui
10 aastat tagasi

piirileping saab allakirjutatud, saab võibolla jälle nautida kogu maa elektifitseerimist ja kemiseerimist ning iljitsi lambivalgust

lapsevanem
10 aastat tagasi

Tuleb süüa hernesuppi ja istuda peeruvalgel

hinnavõrdlus
10 aastat tagasi

Eesti keskmine palk 2013 – 976 €
Soome keskmine palk 2013 – 2940 €
Imatra Elekter Haapsalus augustis – 13,6 c/kWh
Helsingin energia Helsingis augustis- 9,64 c/kWh, septembrist 9,24 c/kWh

Juhan
10 aastat tagasi
Reply to  hinnavõrdlus

sobimatu kommentaar, paluks eemaldada

see
10 aastat tagasi

jutt siin võrdub soovitusega ka leivakübemed lauapealt kokku koguda et kõht rohkem täis saaks