Politsei: Kooliaasta alguse puhul tuleb olla senisest tähelepanelikum

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Et esimene koolinädal ja loomulikult ka kõik teised uue kooliaasta päevad oleksid toredad, tuleb meil kõigil, nii suurtel kui ka väikestel, muutuda tähelepanelikumaks.

Lapsed on tagasi linnas ja asuvad teele kodust kooli, koolist huviringi või koju. Me kõik teame, et sõiduteed võib ületada ainult foori rohelise tulega ja kõige ohutum on seda teha tähistatud ülekäigurajal, kuid siiski kipub see vahel lastel ununema. Ja kui veel mõni täiskasvanu ees reegleid rikub, on õnnetused lihtsad tulema. Siinkohal peavad appi tulema vanemad, kes kõik tarkuseterad koolilastele uuesti meelde tuletavad ning head eeskuju näitavad.

Algklasside laste vanematel soovitame kindlasti koolitee koos läbida ning juhtida rahulikult tähelepanu ohtlikele kohtadele. Lapsele võib tee juba tuttav olla, kuid arvestama peaks ka võimalusega, et näiteks suve jooksul on tehtud tänavatel või liikluskorralduses olulisi muudatusi ja sisseharjunud liikumine vajab muutmist. Tore hilissuvine jalutuskäik oma kodulinnas või külateel peaks olema mõnus eelhäälestus algavale sügisele ja kooliaastale.

Tänases paljuski tehnikal põhinevas maailmas ei tohiks koolielevuses unustada ka kaasaskantavate vidinate turvalisust. Olge kindlad, et teie laps oskab hinnata oma mobiiltelefoni või tahvelarvuti väärtust ning teab, kuidas neid hoida. Me ei soovi ju saada kurba telefonikõnet võõralt telefoninumbrilt sõnumiga, et äsja kingituseks saadud abimeest enam ei ole. Märgistage laste asjad sussikotist tehnikani, et ausal leidjal oleks lihtne see omanikule tagastada. Selgitage ka lastele, et maast leitud võõraid asju ei pisteta endale kotti, vaid toimetatakse esimesele võimalusel politseisse.

Lisaks õppetööle käib kooliseinte vahel tihe suhtlemine. Lapsi ja koolipersonali on palju, täpselt sama palju on iseloome, kasvatusi ja põhimõtteid. Sellises inimpaablis on omavahelised tülid ja pinged kerged tekkima. Rääkige oma lastega läbi, kuidas tülisituatsioonis käituda, mida öelda, kellele rääkida. Julgustage lastel oma muredest rääkima õpetajale, kooli sotsiaalpedagoogile ja loomulikult eelkõige teile endale.

Ohutut kooliteed ja ilusat kooliaasta algust kõigile!

Marika Haller,
Haapsalu politseijaoskonna menetlus- ja ennetusteenistuse vanem

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments