Lääne Elu paberleht 22. augustil

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Laupäeval avasid Haapsalu fotoklubisse koondunud fotograafiahuvilised kultuurikeskuse fuajees oma ülevaatenäituse, kus on üle 70 töö rohkem kui 20 autorilt. Foto: Arvo Tarmula
Laupäeval avasid Haapsalu fotoklubisse koondunud fotograafiahuvilised kultuurikeskuse fuajees oma ülevaatenäituse, kus on üle 70 töö rohkem kui 20 autorilt. Foto: Arvo Tarmula
Laupäeval avasid Haapsalu fotoklubisse koondunud fotograafiahuvilised kultuurikeskuse fuajees oma ülevaatenäituse, kus on üle 70 töö rohkem kui 20 autorilt. Foto: Arvo Tarmula

Tänavu kantakse legend ette lauldes

Tänavuses Valge Daami vabaõhuetenduses „Valge Daami saladus” on võtmesõnaks õelik kadedus ja lugu ise kantakse ette lauldes.

Lavastus tugineb klassikalisele legendile, kus maatüdrukusse armunud kanoonik toob tüdruku lossi.

Valge Daami päevad toovad Haapsallu rekordarvu kauplejaid ja uusi esinemiskohti.

Lugu etendusest saab lugeda siit.

Klassieriala kolledžis ei tule

Haapsalu kolledž jätab esimest korda avamata klassiõpetaja eriala õpperühma, sest vajalikku arvu avaldusi ei laekunud. Klassiõpetajaid on kolledžis õpetatud selle loomisest saadik ehk 15 aastat.

Lugu saab lugeda siit.

Linnal on vaja oma müügimeest

Praegune linnavõim on arendanud Haapsalut liialt turistikeskseks mõnusa äraolemise linnaks. Nõnda aga linnaelanikke juurde ei too, hoiatab IRLi linnapeakandidaat Merle Mäesalu.

Mäesalu meelest peaks linnas olema ettevõtlusnõustaja, kelle ülesanne on olla linna müügimees ja tutvustada Haapsalusse investeerimise võimalusi, avalikustada need kodulehel ja käia mujal reklaamimas.

1. klassi läheb rohkem lapsi kui mullu

Tänu Haapsalule ja Taeblale  peaks Läänemaal tänavu minema 1. klassi kaheksa last rohkem kui mullu.

Nii Haapsalu põhikoolis kui ka Haapsalu linna algkoolis alustab kolm klassitäit 1. klassi lapsi.

Martnas läheb 1. klassi viis last nagu mullugi. Kõigis teistes omavalitsustes on 1. klassi laste arv vähenenud. Suurim on langus Ridalas ja Hanilas.

Läänlane otsib abi inimõiguste kohtust

Kolmeks aastaks mõrvale kaasaaitamise eest vangi mõistetud Murru vangla endine valvur Olaf Tšarnetski pöördus inimõiguste kohtusse, kohus võttis asja suve alguses menetleda.

Enamik toitlustajaid teenis mullu kasumit

Haapsalu restoranidest ja kohvikutest jäid mullu kahjumisse vaid Veskiviigi trahter, Central  ja Gambrino. Enim kasu teenisid Müüriääre ja kuursaal.

Kohalik rokifestival tõi kokku 500 inimest

Kohalikult rokkmuusikafestivalilt Rock Nektar käis läbi umbes pool tuhat inimest, Läänemaa puuetega laste toetamiseks koguti u 300 eurot ja korraldajad said kulud kaetud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ootoot
10 aastat tagasi

En.
Päris kosutav mõtteid lugeda, mis kõlbaksid ajurünnakute (seal ei tohi ühtegi ideed kohe põhja lasta) formaati.
Kui riik ei toimi, siis võibolla tuleb arenguspiraalil kogukonna kohal uuesti uues kvaliteedis kuidagi toimima hakata.

En.
10 aastat tagasi

Kas ei liigu haapsallaste mõte mööda umbejooksnud rada? Aina unistatakse, kuidas TEISTE arvelt teenida. Ja kes on need teised? Turistid, jõude ringiuitavad ning ülearust(?) raha hetkeemotsioonidele kulutavad inimesed. Minul tekib küll küsimus, kas neid inimesi ikka on maailmas (Eestis, lähiriikides) piisavalt palju, tagamaks Haapsalu aastaringse õitsengu aastakümnete vältel? Teiseks, kui siiski õnnestub leida turistidele tõmbenumber (fantaseerin: tagades talviti ideaalsed jääolud kalastamise, uisutamise, jääpurjetamise ja jääraajasõidu jaoks), kas ei koondu tulusam teenistus taas üksikute ärimeeste kätte nagu spaa’nduses? Enne punavõimu perioodi jagunes suvitajate toodud tulu ju linnarahvale märksa ühtlasemalt, pea igal majapidamisel oli tuba välja üürida (miks seda enam ei tehta… Loe rohkem »

Kiiks
10 aastat tagasi
Reply to  En.

Aga teistpidi – võtke kätte Läänemaa telefoniraamat ja – armas aeg, kus on Haapsalus eraettevõtjaid ja firmasid ja igat sorti asutusi, kus inimesed töötavad… Kus nad on kõik, miks me neist midagi ei tea, millega need tegelevad ? Justkui on olemas ?

Madis
10 aastat tagasi

üht-teist huvitavat pr Mäesalu jutus siiki on. Sukles ise muutub aina laisemaks, nõuaks siis vähemalt alluvatelt korralikku tööd – kus sa sellega, ainult õigustab loodreid. Ajaleht võiks ette võtta koalitsioonierakondade valimiseelsed lubadused ja koalitsioonilepingu ning küsida Sukleselt-Karialult vastuseid igale reale.

Madisele
10 aastat tagasi
Reply to  Madis

Tänan tähelepanu suunamisest! Ega midagi suurt tehtud ei ole. No võtame – teeme Haapsalust aastaringselt toimiva stiilse (????) kultuuri- ja spordilinna. Käivitame kiirelt mõttetöö teemadel – “Haapsalu talv”, “Haapsalu sügis”, “Haapsalu kevad” – pole kuulnud, võtaks ka ise osa.Korrastame lossiplatsi kuurordile vääriliseks esindusväljakuks – jah, Vabadussamba ümbes laoti tänavakivi ja ei muud.Toetame Haapsalu, kui merelinna mainet (purjetamise õpetamine) – vastupidi, tõrjume, lasti kergekäeliselt treener P.Rüütel siit minema ja nüüd käib Pärnust meie lapsi siin treenimas aga võiks ju vastupidi olle.Abistame kortermaju nende probleemide lahendamisel – vastupidi, tekitasid probleeme, kui ühendati kvartalisisene tänavavalgustus linna tänavavalgustusest lahti. jne. jne. edasi, pikaks läheb… Loe rohkem »

Preili Nilp,
10 aastat tagasi
Reply to  Madisele

Kas Sul midagi muud teha pole kui koalitsioonilepingust tikutulega tegemata asju otsida? 🙂

To preila
10 aastat tagasi
Reply to  Preili Nilp,

Kui sa pimeduses ei ole, siis sel kella aeg on veel valge ja Madis andis vihje. Kas siis lugedagi ei tohi? Vaat sina ei ole see ütleja.

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Preili Nilp,

tikutulega tuleb otsida tehtud asju

xy
10 aastat tagasi
Reply to  Madisele

pluss Madisele korraliku kommi eest!

Linnakodanik
10 aastat tagasi

Ohooo, kas tõesti suudab inimene reklaamida ennast ainult teisele antireklaami tehes!? Mind huvitaks, mida sellist proua on maavalitsuses töötades ära teinud on, et meil Läänemaal tore elada oleks!? Ettevõtteid juurde tuua!? Olemasolevatelgi on keeruline tööjõudu leida. Ehk peaks toetama neid, kes juba tegutsevad!? Minu meelest on Haapsalu linnal isegi kampaania, mis kutsub “linlaseks”! Turism on see, mis rahvale meie linna tutvustab, toob raha sisse ja minul on küll tore elada linnas, kus on ilus prommenaad, armsad kohvikud, lastele mänguväljakud- palju positiivset!!! Tõepoolest vinguda on lihtne, kerge on näha, mis teised valesti teevad. Aga nagu näha, siis ise ei oskagi nagu… Loe rohkem »

linnakodanikule
10 aastat tagasi
Reply to  Linnakodanik

Oli jah kampaania, aga ta on toiminud vastupididselt – linna elanikkond aina väheneb. Ei ole sa nime järgi linnakodanik, sest sa ei tea, et suvele järgneb pime sügis ja siis kohe talv. Kohvikud suletakse riburada, sest keda ei ole on turistid, kohalik aga külastab kohvikuid harva ja veel kui enamus neist asub vanalinnas kuhu muuks asja ei ole, siis miks kodunt nii kaugele minna. Talvine vaikelu ei tõmba kodunt välja. Ma ei saa aru, mis sul selle maavalitsuse proua vastu on? Paistab, et tal on nägemus kuidas linna juhtida. Mis puutub siia ta praegune töökoht. Ta täna riigi palgatöötaja. Tal… Loe rohkem »

Linnakodanik
10 aastat tagasi

Mina küll käin ka talvel kohvikutes ja kui sina ka käiksid, siis näeksid, et näiteks Müüriääre kohvikusse on talveõhtul pea võimatu kohta leida :).
Proua vastu ei ole mul ka midagi, tore on, kui inimene püüab…aga kas seda peab tegema teisi tallates!? Läänlasele omane vist!?
Haapsalu on muda- ja kuurortlinn juba enne “Suklese-aega”, ühe töötaja linnavalitsusse lisamine ei teeks sellest tööstuslinna ja kas me seda elanikena sooviksimegi!? See ei ole nägemus, kuidas linna juhtida!
Ja igapäevane linnakodanik ta ei ole, elukoht ehk Uuemõisa!?
Ja selles on sul õigus, sõnavabadus peaks olema…las mina ka siis räägin :)!

lahja
10 aastat tagasi

kui aus olla, siis lööki polnudki. aur pole löök, kius ei muud.

sass
10 aastat tagasi

Kas Mrle Mäesalu teab muid võimalusi,kuidas müüa Haapsalut kui mitte turismi kaudu.Imelik on lugeda,kui keegi arvab nagu suudaks Sukles isiklikult muuta linnarahva elu-olu.Riigiteenistuses olev inimene ei oskagi hinnata turismi tähtsust linnarahvale. Kui linnas on kontsertid ja kohvikud,siis ei saa selles kasu ainul jõukas(?) äriinimene.Sellega luuakse töökohti ka teistel.Kui maavalituses inimesed tõesti ei pea muretsema oma palga pärast,siis ettevõtja on mures iga halva ilma pärast,mis võib rikkuda mõne ürituse.,iga ebameeldiva kogemuse pärast,mis inimene meie linnas saab.Leian,et sellel suvel oli Haapsalu lihtsalt võrratu.Ma ei tea,kas tänu Suklesele või mitte. Aga pole mõtet vinguda ja viriseda ainult selleks,et enne valimisi on kombeks endast… Loe rohkem »

noh
10 aastat tagasi
Reply to  sass

….nii vara hommikul kohe andma, aga löök muidugi hea, ootame vastulööki….

sassile
10 aastat tagasi
Reply to  sass

Miks sa võtad kõike virisemisena? Öeldakse – kui viga näed laita, siis tule ja aita. Arvan, et pr Mäesalu on sellega ka välja tulnud. Miks sa kiidad seisvat vett? Linnapea peaks olema kohaliku kogukonna edasiviija, aga paraku need neli aastat, mis ta nüüd linna valitsenud on pigem olnud piduriks. Ei anna võrrelda tänast ja üle kümne aasta tagust linnapead. Suvises kultuurielus domineerivad ikka need üritused, mis lõid laineid juba kümmekond ja rohkemgi aega tagasi – keelpillifestival, Ameerika autod, augustibluus, Valge Daami päevad, nostalgiapäevad jne.jne. Juurde on tulnud vast jioogafestival ja veinipäevad, aga kadunud on see melu, mis toimus pea igal… Loe rohkem »

max
10 aastat tagasi

Veskiviigi ei jäänud kahjumisse eelmine aasta, lihtsalt ahned “lugupeetud suurärimeestest” omanikud kantisid kogu raha välja. Ärme oleme naiivsed.