Kuidas vaadata Valget Daami?

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Valge Daam ilmub ristimiskabeli aknale siis, kui kuu paistab aiavärava ja aiaväravatorni vahelt kabeli idapoolsesse aknasse. Foto: Tõnis Padu
Valge Daam ilmub ristimiskabeli aknale siis, kui kuu paistab aiavärava ja aiaväravatorni vahelt kabeli idapoolsesse aknasse. Foto: Tõnis Padu

Et augusti täiskuuöödel ilmub piiskopilinnuse ristimiskabeli aknale valge naisekuju, keda kutsutakse Valgeks Daamiks, on kõigile teada.

Aga selle kohta, kuidas daam aknale tekib ja mis ajal on teda kõige õigem vaadata, liigub mitmeid arvamusi. Mõni väidab, et daami kujutise tekitavad puuvõrad ja pärast puude mahavõttu linnusevallilt enam õiget daami ei näegi.

Teine teab rääkida, et kõige õigem aeg Valge Daami vaatamiseks on kell 23. Kolmas on kindel, et daam ilmub hoopis kell 2 öösel. Neljas, et tegelikult on see üks petuvärk, mis tekitatakse proþektoritega.

Kuidas Valge Daam tekib?

Valge Daam on kuu või ka päikese tekitatud valguse mäng, mille seletamiseks tuleb appi võtta astronoomia.

Ristimiskabel, mille aknale Valge Daam ilmub, asub ida–läänesuunalise toomkiriku lõunaküljel. Ümmargusel kabelil on kolm akent, millest üks avaneb itta (linnuse suure hoovi poole), teine lõunasse (valli poole) ja kolmas läände (lastepargi poole).

Valge Daami kujutis tekib, kui kuu paistab sisse kabeli idapoolsest külgaknast ja akna vari langeb kabeli seinale. Seda varju näebki lõunapoolsest aknast.

“Kui aga kuu liigub kagusse, hakkab vari kabeli siseseinale liikuma ja eest aknast paistma,” selgitas linna muinsuskaitsespetsialist Tõnis Padu.

Valge Daami vaatamiseks on kuu Padu hinnangul kõige sobivamas asendis, kui see käärkambri nurga juures seistes paistab aiavärava ja aiaväravatorni vahelt.

Valge Daami väljanägemisel on oma osa mängida üsna sügaval aknanišil. Mida rohkem vari kabeli põhjaseinale nihkub, seda saledamaks daam muutub. “Akna sisepaled võtavad siis osa valgust ära ja selle võrra muutub vari kitsamaks,” selgitas Padu.

Daami ennast näeb kõige paremini kõrgemal kohal, näiteks linnusevallil seistes. Enne vallile ootama asumist tasub heita pilk taevasse – pilvise ilmaga ei ilmu daam aknale ka siis, kui kuu on õiges kohas.

Mis kell daam tuleb?

Valge Daami ilmumise kellaaeg oleneb sellest, kas täiskuu on kuu alguses või lõpus, samuti sellest, kas daami vaadatakse täiskuuööl või päev-paar hiljem. Mida päev edasi, seda hiljem vari aknale ilmub.

Tõnis Padu soovitab õige aja määramiseks appi võtta internetist vabavarana allalaaditav programm Stellarium.

Sisestades sinna Haapsalu koordinaadid (23:32:20 idapikkust, 58:56:50 põhjalaiust), saab kellaajaliselt vaadata kuu ja päikese liikumist. Padu sõnul paistab Valge Daam kõige paremini, kui kuu on kagu suunas 10–20 kraadi üle horisondi. “Kui kuu on liiga kõrgel, muutub aknast paistev daam lühikeseks, sest osa varjust on sellisel juhul kabeli põrandal,” selgitas Padu.

Astronoom ja füüsikaõpetaja Mario Mars soovitab daami vaatamiseks varuda vähemalt paar tundi, sest siis saab jälgida, kuidas vari hakkab nurga tagant välja tulema ja lõpuks ära kaduma.

Marsi sõnul on tänavu parim aeg Valget Daami vaadata päev või paar pärast täiskuuööd. Tema sõnul ilmub 20. augustil, kui on täiskuu, kuu õigesse kohta kl 21.30 paiku, kuid siis on Valge Daami nautimiseks väljas veel liiga valge.

Mario Mars soovitab daami vaatama minna 21. augustil kl 22.30 paiku ja 22.–23. augustil alates kl 23.

24. augustil ilmub daam kella 1 paiku. “Siis hakkab küll kuufaas väiksemaks jääma, aga ega see Valget Daami kehvemaks tee,” kinnitas Mars.

Astronoomi sõnul on tänapäeval nähtav Valge Daam linnavalgustuse tõttu nagunii hoopis lahjem kui vanasti.

Mars lisas, et tänavu on Valge Daami vaatamiseks aeg soodsam kui kahel järgmisel aastal.

Järgmisel aastal näeb daami 9.–11. augustil, 2015. aastal hoopis 31. juulil, mil ööd on hulga valgemad.

“Oluline on, et päike oleks jõudnud juba looja minna,” ütles astronoom.

Marsi sõnul kehtib tuleval aastal daami vaatamiseks sama reegel, mis tänavu – kõige parem on daami vaadata päev–kaks pärast täiskuud.

Tegelikult ei pea Valge Daami vaatamiseks augustiööd ootamagi. Mario Marsi sõnul on ta oma tuttavaile daami näidanud ka teistel öödel, sest linnuses olevad tänavalaternad heidavad samasugust varju nagu kuu.

Daami näeb ka päeval, sest septembri lõpu – oktoobri alguse ja veebruari lõpu – märtsi alguse hommikutel on päike samas kohas kui kuu augustiööl.

Tõnis Padu tunnistab, et ta ongi kõik daami-fotod teinud just sellistel hommikutel.

“Muidugi on augustiööl daami vaadata hoopis teine asi kui päeval,” tõdes Padu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Bqedzrkr
10 aastat tagasi

And I know John worked with community members, higher education., UK Pay Day Loan, 950094,

kinnas
10 aastat tagasi

Miks peab maksma käsitöölaadal üüratut kohamaksu kultuurimajale,miks mitte kinnistule,kelle ees toimub laat?Kui talvel on vaja kinnistu eest lund ja räästast jääpurikaid likvideerina-ei ole kultuurimajast haisugi.

kultuuriaken
10 aastat tagasi
Reply to  kinnas

Millisest kinnistust kõnelete? Haapsalu linna teed ja tänavad on vist ikka Haapsalu linna omad, niisamuti on Haapsalu kultuurikeskus linna asutus. Kui nüüd mõni kõnnitee puhastamise kohustusega majaomanik vanalinnas oma trepi kõrvale puhtast kadedusest letti püsti panna ei luba, ju siis ei panda ka.
Kultuurikeskuse põhimääruses pole sellist tegevust nagu tänavapuhastus, see ikka ühe teise linnavalitsuse osakonna kureerida.
Millest ma aga üldse aru ei saa, on teemaväliste küsimuste esitamine kommentaarina artikli juures, kus peaks juttu tegema sellest, kas ja millal seda Valget Daami ikka näeb. Küsimused käsitöölaada platsimaksu kohta võiks saata ikka otse kultuurikeskuse e-postile.

Ardi sõitja bussiga number 2
10 aastat tagasi

Siin minu tehtud 360-foto valgest daamist + paar humoorikat lisa

http://www.360cities.net/image/white-lady-on-old-castle-window-legend-of-haapsalu-estonia