Eesti ja Läti kunstnikud avavad ühise graafikanäituse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Järgmisel teisipäeval, 6. augustil kell 16 avatakse Haapsalus Evald Okase Muuseumi galeriis graafikanäitus „Kokkumäng“.

Näituse kuraatori Inga Heamägi rääkis, et Eesti-Läti graafikute ühisnäituse idee põhineb koosmängimise rõõmul ja sellest johtuvalt lapselikult siirast soovist aru saada nii enda kui ka vastase tugevatest ja nõrkadest külgedest, õppida juurde uusi võtteid, jagada kogemusi ja lahkuda sõpradena. Kokkumängu teine, sügavam tähendus on kunstniku ja tema poolt loodava töö vaheline koosmäng, teose ja vaataja vaheline koosmäng ja lõpuks kunstnike omavaheline koosmäng, lisas ta.

“Näituse “Kokkumäng” loominguline ülesanne on luua, edendada, leida ja kogeda sõnasõnalist või potentsiaalset kohtumise olukorda. Alles pärast teose kohtumist vaatajaga, kes selles kontekstis ei ole ainult vaatleja, vaid protsessi kaasatud osaline, võib kunstiteos “teoks saada”. Kooskõlas selle ideega, on teosed, mida eksponeeritakse sel näitusel, omavaheliste suhete kunstiteosed. Erilist rolli mängib teose loomise protsess,” mõtestas väljapaneku ideed lahti näituse läti poole kuraator kunstnik Dārta Hofmane.

Eesti–Läti põhimõtteline vastasseis ja traditsioon graafikas sai tuule tiibadesse Tallinna Graafikatriennaali Baltimaade ekspositsiooniga 1968. aastal. Näitusel osalevad 10 eesti ja 10 läti graafikut.

Osalevad Eesti kunstnikud Peeter Allik, Pavel Grebenjuk, Gudrun Heamägi, Inga Heamägi, Lauri Koppel, Tarrvi Laaman, Ott Pilipenko, Lembe Ruben, Evi Tihemets, Taavi Villak. Eesti väljapaneku kuraator on Inga Heamägi

Lätist osalevad Inga Ģibiete, Dārta Hofmane, Evija Ķirķe, Kristīne Lasmane, Paulis Liepa, Juris Petraškvičs, Lāsma Pujāte, Ausma Šmite, Zane Zlemeša ja Klāvs Upaciers. Läti väljapaneku kuraator on Dārta Hofmane

Eesti ja Läti kunstnike ühine graafikanäitus jääb avatuks kuni 31. augustini.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments