Vanamuusikafestival 20 — viis päeva, kaheksa kontserti

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Vanamuusikafestivalile kogunevad ilusat vana muusikat esitama nii Eesti kui ka maailma tippmuusikud. Pilt on mulluse festivali proovist. Foto: Arvo Tarmula
Vanamuusikafestivalile kogunevad ilusat vana muusikat esitama nii Eesti kui ka maailma tippmuusikud. Pilt on mulluse festivali proovist. Foto: Arvo Tarmula

* Haapsalu vanamuusikafestivali kunstiline juht Toomas Siitan on festivali sünnipäevaks koostanud valitud esinejatega elamust pakkuva kava

Homme algab Haapsalu vanamuusikafestival, mis on seekord eriti pidulik ja mahukas, sest festival saab 20aastaseks.

„On pärle, mida pean saavutuseks terve festivali ajaloos,” ütles festivali algataja ja kunstiline juht, muusikaprofessor Toomas Siitan.

Tänavune festival on varasemaist mahukam: viie päeva sisse mahub kaheksa kontserti, sest neljapäeval, reedel ja laupäeval on õhtuse kontserdi kõrval ka öökontserdid.

Avakontserdi kohta kolmapäeva õhtul Haapsalu toomkirikus ütles Siitan, et peaesineja, Inglise koor The Tallis Scholars on festivali ajaloo üks väljapaistvamaid esinejaid üldse. Oli õnneasi, et sada kontserti aastas andval kooril juhtus olema üks vaba päev ja see sobis Haapsalu festivali ajaga.

„Lennukilt tulevad ja lennukiga lähevad kohe ka tagasi,” ütles Siitan.

The Observer on kirjutanud The Tallis Scholarsi kohta, et „see on kõige ebamaisem kogemus, mida kontserdil võib saada”.

Siitani sõnul on The Tallis Scholars erilise kõlamaailma loonud kollektiiv. Neid on kõikjal üle maailma imiteeritud, aga Haapsallu tuleb originaal.

The Tallis Scholars on Haapsalu festivalist kaks ja koori legendaarne dirigent Peter Phillips kolm korda vanem.

„Tore sünnipäevade komplekt!” sõnas Siitan.

Maailma absoluutsesse tippu kuulub ka gambaansambel Phantasm, kes esines Haapsalus 2002. aastal.

„Phantasm on mu väga ammune lemmik ja gambaansamblite hulgas minu meelest ületamatu,” kirjutab Siitan blogis. „Sellise ansambli kõla sobib toomkiriku akustikasse haruldaselt ja ma igatsesin neid juba tükk aega tagasi.”

Kolmas külalisansambel Daimonion Šveitsist ei ole veel nii kuulus kui teised esinejad, aga võidab juba rahvusvahelisi konkursse.

„Erakordne intensiivsus ja fantaasia,” ütles Siitan ansambli kohta, kes ta nõnda ära võus, et kutsus esimest korda festivalile ansambli, kel pole veel plaatigi ja keda ta sai kuulata vaid internetist.

Esimene kuulamiskogemus oli nõnda intensiivne, et Siitan pidi nad kiiresti Haapsallu saama: „Kiiresti seepärast, et nende kontserdikalender võib varsti olla nii täis ja hind nii kõrge, et ma neid Eestis enam ei kuule.”

Kolm öökontserti on väikeses õdusas Jaani kirikus. Sinna on Siitan valinud kammeransamblid ja lüürilisema repertuaari.

Pühapäevaõhtune lõpukontsert toomkirikus, J. S. Bachi H–moll missa on erilise tähendusega nii Siitanile kui ka tervele muusikamaailmale.

Teos on esitajale ja uurijale äärmuslik väljakutse, selle esimese ettekandeni jõuti alles enam kui 100 aastat pärast autori surma, kirjutab Siitan blogis. Veel pool sajandit tagasi oli selle teose ettekanne erakordne sündmus.

Haapsalu festivalil on seda teost esitatud 1998, viiendal festivalil, mille mõõtmeid ei ole hiljem ületatud.

Tookord tehti ajalugu, kui Haapsalu festivali koori ja Tallinna barokkorkestri esituses kõlas teos esimest korda Eestis ajastupillidel ja ajaloolise esituspraktika põhimõtteid järgides.

„Püüame selle hiiglasega hakkama saada kümne lauljaga, nii et ansambli liikmed laulavad ka soolosid,” kirjeldas Siitan. Peamiselt osalevad meie oma lauljad, ansambli ainuke külaline on briti tenor Simon Wall, kes on Haapsalu publikut kolmel aastal Händelit ja Bachi esitades vaimustanud.

Lauljate hulka õnnestus kutsuda ka üks eriline külaline, bass Peter Kooij. Missa kooriosades ta kaasa ei tee, kuid tema kanda on erakordselt nõudlikud bassisoolod.

Tallinna barokkorkester võib seda esitust pidada oma 25. sünnipäeva–aasta üheks kõrghetkeks, lisas Siitan.

Ettekande erakordsust kirjeldades ütles Siitan, et mida väiksem ansambel, seda õhulisem, ja seda sobivam selle muusika jaoks, aga selline koosseis esitab lauljaile ekstra suuri nõudmisi.

„Kaks tundi äärmiselt tehnilist partiid vastu pidada — see on ilma liialduseta tippsportlase saavutus,” ütles Siitan.

Siitan peabki oma lemmikuiks neid kaht kava, mida ta ise ka juhatab: need on Victoria Reekviem reede õhtul ja lõppkontsert pühapäeval.

„Victoria oskab kirjeldamatul kombel vahendada kõige puhtamat muusikalist ilu. Ja veel: ta manipuleerib ajaga. Ta on meister, kes oskab su viia teise ajamõõtmesse, eemale su seesmisest närvilisest mürast — ehe teraapia,” kirjutab Siitan blogis.

Siitan tunnistas, et kava oli keeruline kokku panna, sest kõik kutsutud on väga hõivatud, kuid ta on kõigi esinejate üle väga õnnelik, sest nad on festivalile tõeline sünnipäevakink.

Vt lisa Toomas Siitani blogist.

Festivali kava näeb siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments