Lääne Elu paberleht 29. juunil

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Nõnda võiks Krahviaias välja näha Ants Laikmaa mälestusele pühendatud paviljon. Foto: Tõnis Padu rekonstruktsioon
Nõnda võiks Krahviaias välja näha Ants Laikmaa mälestusele pühendatud paviljon. Foto: Tõnis Padu rekonstruktsioon

Martnas hakkasid mesilased hulga kaupa surema

Martna valla ainuke ametlik mesinik Arvo Kirs avastas kolmapäeval, et tema mesilased surevad. Mesinik kahtlustab, et mesilased said hukka, sest mürgitati lähedalasuvaid põlde.

Lugu saab lugeda siin.

Suvebussiga saab juulis iga päev Dirhami

Lääne maavalitsusel õnnestus kokku leppida bussifirmaga L & L, et 1. juulist 31. juulini sõidab Haapsalust Dirhami ja õhtul tagasi suvebuss. Buss sõidab iga päev ja peatub kõigis teele jäävais peatustes.

Haapsalu peatänava ääres suitsutatakse kala

Nädal tagasi avas Pusku turismitalu Karja tänava ääres suitsukala müügiputka.
Valgest haagisest saab osta kohapeal suitsutatud ahvenat, lesta või räime. Haapsallu toodud kala püütakse Läänemaa vetest.

Ruhnu karu stardib laupäeval Šotimaale

Laupäeval läheb Haapsalust teele Ruhnu jahta Runbjarn (tõlkes Ruhnu karu). Ees on kahekuuline reisi Šotimaale.

Lugu saab lugeda siin, pildigalerii laeva teelesaatmisest näha siin.

Ants Laikmaa mälestus väärib Haapsalus jäädvustamist

Krahviaias võiks olla Ants Laikmaa mälestusele pühendatud  paviljon. Sellise ettepaneku tegid linnavolikogule volikogu esimees Jaanus Karilaid ja linna muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu.

Kaie Ilveselt ilmus kolmas raamat

Neil päevil jõudis raamatupoodi Lääne Elu ajakirjaniku Kaie Ilvese kolmas raamat „Tädi ja Motja teistmoodi suvi”.

Kassiinimestele kirjutatud ja kassidest kõnelev raamat on mõtteline järg umbes aasta tagasi ilmunud raamatule „Tädi, Motja ja teised”.

Kullamaal oli omamoodi töötukoolitus

Kullamaa valla ettepanekul koolitati Kullamaal töötuid aednikuks. Varem ei ole töötukassa Läänemaal sedamoodi koolitusi teinud.

Penijõel kasvatatud kõred viidi elama Manijale

Esimesed 150 Penijõel moondunud ja küllalt suureks kasvanud juttselg–kärnkonnapoega ehk kõret rändas laupäeval Penijõe konnakeskusest Manilaiule ja lastakse seal rannaniitudele lahti.

Kõrekullesed ja pisikesed konnad saabusid Penijõele Kopenhaageni loomaaiast.
Ohustatud liikide taastuskeskus Penijõel valmis kevadel. Peale kõrede on kavas seal hakata kasvatama ka 1. kategooria kaitsealust liiki rohekat õõskeelt, et seda loodusesse taasasustada. Keskuses on ruumid ja seadmed ka õliste lindude pesemiseks ja toibutamiseks.

Unistused ja tegelikkus — kolm aastat hiljem

Gümnaasiumi lõpetavail noortel on valikuvabadus, mis on siiruviiruline nagu Kihnu seelik, kirjutas Lääne Elu kolm aastat tagasi, kui uuris viielt toona keskkooli lõpetanult, mis nende elust edasi saab.

Nüüd vaatab Lääne Elu, mis on noortest saanud kolm aastat hiljem.

Kaunid koduaiad on valitud

Läänemaa kaunimaiks kodudeks valiti Lija ja Üllar Rosenbladi kodu Vormsis, Tõnu ja Zoja Vipre kodu Lihulas, Maire ja Avo Koppelmaa kodu Nõval ning Maarika Värava suvekodu Nõval.

Vaibakunstnik kaheksa lapse kõrvalt

Ehte käsitöökojas on kaheksa lapse ema ja taluperenaise Elve Mikkuse lapitekinäitus.
Lihula vallas Võhma külas elav Elve Mikkus tõi näitusele selle talve loomingu: 18 tekki, neist kolm lastetekid  ja seitse on suuremad kui 2 x 2 m.

Lapsega Haapsalus

Nädala päevikut peab kommunikatsioonijuht ja näitekirjanik Piret Jaaks, kes suvitas nädal aega Haapsalus. Lääne Eluski töötanud Piret Jaaks kirjutab, kuidas on väikese lapsega Haapsalus puhata. Ta leiab, et Haapsalu inimesed on natuke Vahemere inimeste moodi — jutukad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments