Muinasjutupealinnas kohtuvad ungari ja eesti kunstnike illustratsioonid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Neljapäeval Haapsalu kultuurikeskuses avatud muinasjuttude illustratsioonide näitust tuleb lastekirjanduse asjatundja Krista Kumbergi arvates vaadata ülilähedalt, nina vastu klaase.

“Tahaksin iga päev piltidelt ninajälgi pühkida,” ütles Kumberg näituse avamisel. Nii mõnigi pilt on Kumbergi sõnul nii detailirohke, et igal vaatamisel näeb aina uusi asju: “Lükake nina vastu pilti ja süvenege.”

Näitusel “Ristipidi lood” kohtuvad kahe hõimurahva – Eesti ja Ungari – tänased muinasjutud. Pildid sündisid, kui Eesti kirjanike jutud saadeti Ungari kunstnikele ja Ungari jutud Eesti kunstnikele. Eesti lastekirjanduse keskuse direktori Triin Soone sõnul on ebahariliku projekti juures ebatavaline ka see, et kunstnikud ei illustreerinud olemasolevaid jutte, vaid lastekirjanikke kutsuti üles looma näituse tarvis uusi muinaslugusid. Valiku tegemiseks anti kunstnikele üheksa Eesti ja üheksa Ungari autori jutud. Mõni lugu inspireeris mitut illustraatorit, nõnda et näitusel on vaadata 53 pilti.

Eesti kunstnikke inspireeris enim Péter Dóka “Lillale printsess”, ungari omi Kätlin Kaldmaa “Lugu Keegi Eikellegitütre vihmapilvest”.

Haapsalu lastekirjaniku Aidi Valliku (fotol) muinasjutt “Kade päkapikk ja väike jõuluingel” on inspireerinud Sarolta Szulyovszkyt ja András Dánieli. “Minu lugu räägib hirmus kadedast väikesest päkapikust, kes ei raatsi lastele kommi anda, vaid sööb ise kõik nahka,” tutvustas Vallik, kes on jutu korra ette lugenud Haapsalu püha Johannese koguduse lastele.

Ettevõtmises osalenud Ungari illustraatorite hulgas on nii tuntud ja tunnustatud kui ka noori tegijaid: Anna Holló, Kinga Rofusz, Katalin Szegedi, Panni Bodonyi, Gabriella Makhult, Jacqueline Molnár jt. Nende pilte inspireerisid oma lugudega tuntud Eesti kirjanikud: Leelo Tungal, Aidi Vallik, Aino Pervik, Piret Raud, Kätlin Kaldmaa, Kristiina Kass, Tiia Toomet, Kerttu Soans ja Jaanus Vaiksoo.

Ungari autorite János Lackfi, Anna Menyhérti, Petra Finy, Péter Dóka jt loomingut vahendasid pildikeelde Eesti tuntuimad illustraatorid Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Maara Vint, Regina Lukk-Toompere, Kerttu Sillaste, Katrin Erlich, Urmas Viik, Enno Ootsing, Jüri ja Piret Mildeberg jt.

Muinasjuttude illustratsioonide näitus toodi Haapsallu pärast kuuajalist olemist Eesti lastekirjanduse keskuses.

“Kuhu see pärast Tallinna ikka tuua kui mitte muinasjutupealinna Haapsallu,” selgitas valikut lastekirjanduse keskuse direktor Triin Soone.

Haapsalust rändavad pildid Tapale ja Kuressaarde, sügisest on näitus üleval Budapestis Petőfi kirjandusmuuseumis ja mitmes teises Ungari suurlinnas.

Haapsalu kultuurikeskuse fuajees avatud näitus juhatas sisse 24.–25. mail toimuva festivali “Muinasjutuvägi” ning on avatud 28. maini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments