Nelja valla ühinemislepingu toorik läks volikogude kätte

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Aldo Tamm. Foto: Arvo Tarmula
Aldo Tamm. Foto: Arvo Tarmula
Aldo Tamm. Foto: Arvo Tarmula

Kui kõik läheb plaanipäraselt, kogunevad 7. märtsil Taeblasse nelja valla volikogud, et otsustada, kas ühinemisleping sobib kõigile ja  kõlbab panna avalikule arutelule.

Ühendvald, mille nimeks on praegu pakutud Põhja–Läänemaa, hõlmab rohkem kui veerandi ehk 26,5% Läänemaast. Elanikke on ühendvallas 4700. See teeb rahvaloendusel üle loetud  25 000 läänlasest 19%.

On kokku lepitud, et ühinenud volikogus on 19 kohta ja et vallakeskus tuleb Taebla vallamajja. Teistesse vallamajadesse jäävad teeninduspunktid.

Vallavalitsus on kavandatud 7–9liikmeline, seal on ka igast vallast üks esindaja.

Kui praegu on neljas omavalitsuses 31 töötajat, siis uues on töökohti kavandatud 26.

Ühinemise juhtkomisjoni esimees Aldo Tamm lootis, et kedagi ei pea koondama, sest kõik võib–olla ei tahagi tööd, ja lisas, et tema näiteks on üks selline.

„Püüame kõigile leida rakenduse,” ütles Tamm. „Inimesed on väärtus, nad kannavad selle piirkonna informatsiooni.”

Vallavalitsuses on vallasekretär ja avalike suhete üksus.

Kõik senised õigusaktid kehtivad, kuni ei ole uusi vastu võetud. Praegune vara läheb üle uuele vallale. Mõned allasutused on kavas reorganiseerida või liita. Näiteks Taebla Kodu, Linnamäe Kodu ja Nõva Kilk. „Lasteaiad, koolid, rahvamajad ja raamatukogud jäävad alles,” ütles Tamm. „Huviharidus, noorsoo– ja ringide töö jätkub.”

Ühinemisel võetud põhimõttest, et kellelgi ei tohi minna halvemaks, võidavad Nõva noored. Praegu ei suuda vald toetada huvikoolides käimist, kuid ühendvallas on see võimalik.

„Kui Haapsalu linnavalitsusega ei saa kokkuleppele  [huvikooli] tasus, asutame ise muusikakooli,” ütles Tamm. Ta tõi näite Koerust, kus Tallinna noored muusikaõpetajad käivad meelsasti lapsi õpetamas.

Kultuuri, spordi ja seltsielu rahastamine ei vähene, küll aga tuleb seda koordineerida, et rahvamajad, spordisaalid ja seltsimajad leiaksid parimal viisil kasutust.

Ühtlustatakse sotsiaalvaldkonna töö. Alles jäävad Oru ja Risti hooldekodu, nende teenitud raha jääb neile endile investeeringuiks.

Ühinejad on võtnud eesmärgiks luua riigi abiga valda konstaablipunkt.

Investeeringud on seatud pingeritta ühinemislepingu lisas.

Tamme sõnul oli kõige keerulisem kokkuleppele jõuda Risti vallaga. Vald ei ole nõus loobuma mõttest rajada KOIT–kava toetusega Risti koolimajja multifunktsionaalne külakeskus.

„Halb, kui jätame KOIT–kava toetuse kasutamata,” arutles Tamm, aga ei olnud väga kindel, kas seda külakeskust on ilmtingimata vaja.

„Meil ei ole kultuurimaja, aga meil on koolimaja, mis tahab remonti,” põhjendas Risti vallavanem Rein Kruusmaa vajadust koolimajja kavandatud külakeskuse järele. Koolimajas on juba raamatukogu jm kultuuritöö, KOIT–kava rahaga saaks maja korda ja kompleks tervikuks, selgitas ta.

„Otsime kompromissi,” võttis Aldo Tamm selle küsimuse kokku. „Kui on võimalus, siis ikka pigem teha. Küsimus on, kas vald suudab omaosaluse tagada.”

Tamme sõnul on kavas osa ühinemistoetusest kasutada ära investeeringuiks.

Ühinemislepingu töötasid välja ühinemist ette valmistavad komisjonid. Nüüd on otsustamise kord volikogude käes. Kui volikogud on lepingu asjus üksmeelele jõudnud, läheb leping avalikule arutelule.

Ühinemist tutvustavad rahvakoosolekud algavad 11. märtsist, selleks ajaks peavad ühinemisdokumendid olema kättesaadavad. Tamme sõnul pannakse kogu materjal üles valdade kodulehele ja saadetakse ka postiga koju.

Loe ühinemislepingu eelnõu siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
....
11 aastat tagasi

üht teist liitu

Ahto
11 aastat tagasi

Johannes -Põlva linn ja Põlva vald ühinevad ,sest mõlemil on võita . Linna ümbritseva valla liitumine linnaga on peaaegu alati õigustataud . Juba selleks ,et vald ei pidurdaks linna arengut ja laienemist . Alati olen pooldanud ka Ridala ja Haapalu ühinemist . Neeme – hea ,et selline võimalus on loodud , millegipärast seda ei kasutata .Tõesti kvaliteet ,õigemini küll operatiivsus ja inimlik asjasse suhtumine kaob . poliitika pole mind kunagi huvitanud ,sel sügisel igatahes natuke huvitab 😉 Kodanik – mida kodanikule vastata ,eks ikka sama lapsikult ,kui kommentaar on.Ise oled loll.:) Minu poolt teema üldiselt lõpetatud . Ega ma ennast… Loe rohkem »

Ahto
11 aastat tagasi

Hangud ,vikatid ,tõrvikud kaasa ja 7 märtsil Taebla vallamaja juurde . Jüriööks natuke vara ,aga parata pole 🙂

Ahtole
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Oleks huvitav lugeda, kas Sinu arsenalis lisaks hangdele ja kommentaariumis tühja tünni kõmistamisele ka kaasaegsemaid relvi ehk sisulisi argumente olemasoleva olukorra säilitamise põhjendamiseks on?

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  Ahtole

Tere R…. ! Ikka on ,kirjutan veidi aja pärast,olen hõivatud hetkel .

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Et miks säilitada praegust olukorda ,ehk iseseisvat valda?! Vastamiseks peab teadma ,miks üldse liitutakse. Miks ei tahtnud liituda Ridala? Miks Vormsi ,Martna ja Noarootsi? Kas sealsetes volikogudes on tõesti kõik rumalad inimesed?Miks ei taha liitumistest midagi kuulda Rae vald ? Miks on Eestis 10 aasta jooksul toimunud nii vähe liitumisi ?Kas kõigis nendes valdades elavad jobud ? Ja meie siin viletsa pinnasega Läänemaal oleme need geeniused ,kes on leidnud superlaheda mooduse –valdade liitmine.? Vastused nendele küsimustele on ikka ühesugused ,küsi kellelt tahes. Miks siis liitume ? Hädas oleme ! Eelarvest on raha puudu,päris palju on puudu. Kui ei oleks puudu… Loe rohkem »

Johannes
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Ahto, suur hämaja oled ja esitad oma arvamuses ainult ühepoolseid argumente. aga küsin vastu. Miks ühinevad Põlva linn ja vald? Ikka uskudes, et ilma muutusteta on stagnatsioon ehk eesti keeles seisak. kas ne seda soovime? Argument “küsi kellelt tahes” on puhas häma, sest sa vastad mõne oma sõbra nimel, mitte paljude nimel. Miks arvad, et investeerimiseks laenamine on patt, mis arvad Taebla volikogu liikmete eest, et on Linnamäe mured ei lähe korda? Miks arvad, et hakkab toimuma üks suur umbusaldamiste laine, kui eelnevalt on volikogu komisjonides teemad selgeks räägitud? Koolibusside teema on puhas asjatundmatus, sest ei hakka ükski bussijuht Narvast… Loe rohkem »

Neeme
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Ahto…miks sa arvad, et talumeestele jalaga antakse? Südamerahuga võib uus vald moodustada teenuspiirkonnad ja korraldada hanked teenuspiirkonna kaupa. See ei pea nii olema, et korraldatakse üks hange üle suure valla ja selle võidab firma Narvast. Kui on hirmus tahtmine ökonoomitada, siis see võib küll nii juhtuda. Selle tulemusena võib hind minna alla aga kvaliteet ja kättesaadavus sellevõrra viletsamaks. Samuti läheks niimoodi raha kohalikust kogukonnast välja. Lahendid on olemas ka sellele küsimusele. Sa nagu eeldad nagu, et kui uus vald tekib, siis seda saavad ilmtingimata juhtima hoolimatud lurjused, kelle esimene eemärk on kohalik elu nahka keerata, kellegi käest midagi ära võtta… Loe rohkem »

kodanik
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Loll jutt, Ahto. Sul vist on hirm, et mõni magus teenus jääb pakkumata, kui vallad kokku lähevad.

nagu
11 aastat tagasi

aru saan intervjuust,kõik vallamajad jäävad alles,ainult muutuvad punkdideks,kõih hooldekodud jäävad alles,sots küsimustes ühtlustatakse teenuste tase (millise valla järgi,kas kõige parema või kõige kehvema ja kellel on kõige kehvem),Risti,kellel on meeletu laenukoormus ja süüdistab oma saamatuses riiki ,ei loobu oma tobedast soovist juurde ehitada ja võlga juurde võtta(uue objekti omaosalus)Mõned töökohad lähevad vähemaks ja hr.Tamm ei soovi saada ühendvalla juhiks,tekkib uus osakond-avalike suhete osakond (anna jumal mõistust-kellega see osakond maal suhtleb) või loodab uus vallajuhtkond,et terve Eesti ajakirjandus tormab neljatuhandilisest vallast infot küsima ja selle andmisega ei saa hakkama ei vallavanem,ega vallasekretär.Luuakse oma huvikool,kui Haapsalu pole nõus lapsi vastu võtma.Oo jaa… Loe rohkem »

Ahto
11 aastat tagasi

Kas mõni targem oskab seletada,miks tehakse rahvakoosolekuid ja küsitlusi,kui lepingus on kirjas ,et see ei muuda midagi ?

sest
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

see on timukraatia

.....
11 aastat tagasi

Kus siit see kokkuhoid nüüd peaks tulema, täielik näidend, tehti tegemise pärast lihtsalt, keegi sai püünel püsida lihtsalt

Jah
11 aastat tagasi

mhmhmh, järgi mõeldes tundub jah, et pigem ikka kogulaenukoormus.

Jah-le
11 aastat tagasi

Elaniku kohta?! See ikka vast kogu laenu suurus. Ristil ka tegemist riigi altvedamisega (lubati maksta võimla ehitusmaksumusest oluliselt rohkem kui tegelikult maksti).

Jah
11 aastat tagasi

Ühinemise seletuskirja järgi on laenukohustus elaniku kohta vastavalt:
Ristil: 824 380
Taebla: 196 134
Oru: 30 421
Nõva: 2096

eks ta ole
11 aastat tagasi

Nõva vallal pole vist hetkel ühtki laenu