Esmaspäeva hilisõhtul oli Haapsalu lähedal maavärin

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Esmaspäeval kl 22.17 oli Haapsalu lähedal maavärin magnituudiga 1, teatas Eesti geoloogiakeskus.

Värin toimus koordinaatidel 58,92°N, 23,52 °E, maapinnale üsna lähedal — 4 km sügavusel. Geoloogiakeskusele laekunud laekunud info põhjal tunti Haapsalu maavärinat Ridala vallas Mäekülas hetkelise vappumisena, samuti tajuti seda Haeska külas. Geoloogiakeskuse teatel võivad inimesed lähikonnas tunda maavärinat magnituudiga 1, kuid seda vaid soodsatel tingimustel.

Maavärina registreerisid Eesti, Läti ja Soome seismojaamad kuni 315 kilomeetri kaugusel. Lähim vaatlev jaam oli umbes 30 km kaugusel asuv Matsalu.

Eestis esineb maavärinaid harva — keskmisel üks maavärin kahe aasta jooksul. Eelmine maavärin (magnituud 1,1) tuvastati 6. novembril 2006. aastal Soome lahes Viimsi poolsaarest põhjas.

Viimane Lääne-Eestis registreeritud maavärin toimus 28. jaanuaril 2004. aastal Kirblas (magnituud 1,6). Seda maavärinat tundsid kohalikud elanikud värisemisena ja kuulsid kärgatust või mühinat.

Eesti kohta erakordselt suur maavärin, mida tunti laialt Läänemere piirkonnas, toimus 25. oktoobril 1976 Osmussaare läheduses. Selle magnituudiks hinnati 4,75. Reeglina on Eesti maavärinad magnituudiga alla 3 ja tõenäoliselt kahjustusi ei tekita.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ville
11 aastat tagasi

Mainitud päeval ja kellaajal oli igatahes Uuemõisast kirdes kuulda väga tugevat äikesemürinale sarnast pauku või mürinat ja meie maja tõepoolest justkui värises. Pole küll kursis (väiksemate) maavärinatega ja sellega, kas nendega kaasneb ka tugev müra, kuid millegipärast kahtlen sellesama mürina kuulmise tõttu, et tegemist oli maavärinaga. Kas keegi veel kuulis esmaspäeva õhtul tugevat mürinat?

segane lause
11 aastat tagasi

“Geoloogiakeskusele laekunud laekunud info põhjal tundi Haapsalu maavärinat Ridala vallas Mäekülas hetkelise vappumisena, samuti tajuti seda Haeska külas.”
Haapsalu oma maavärin, aga kolis kogemata Ridala valda? 🙂