Aldo Tamm: Looduskaitse ülereguleeritus pärsib kohalikku elu

Madiken

madiken@le.ee

Lääne Elu palus kõigil maakonna omavalitsusjuhtidel kirjutada aastakokkuvõte. 

Nõva vallavanem Aldo Tamm:

Lõppevast aastast on Nõval mõndagi meenutada.

Kiire internetiühenduse tagamiseks läbib valda nüüd optiline lairiba valguskaabel.

Kirikukoguduse eestvedamisel sai Rändmeister OÜ valmis kiriku renoveerimistööde esimese etapi. Tornikiiver sai uue vaskkatuse, uuenduskuuri said kandeseinte alumised palgivööd.

Jahimeeste seltsi partnerid renoveerisid endise metskonna vanast hoonest nüüdisaegse jahimeeste maja.

Riigieelarve sihtotstarbelise eraldise abil renoveerisime valla saun–puhkemajas pesuruumid veloturistide ja valla sotsiaalhoolekande tarbeks.

Saime elektriautode kiirlaadimispunkti.

Ettevõtluses on märgata elavnemist. Vallas tegutsev suurim tootmisettevõte Rave Mööbel OÜ on tootmismahtu kasvatanud ja töötajaid juurde võtmas.

Kohalik pereettevõte avas liiva– ja kruusakarjääri. Vaatamata vihmasele suvele on meie majutusettevõtted ja Laimi kauplus–söögituba toime tulnud.

Sotsiaalvaldkonnas rakendus koos Noarootsi vallaga tervislike eluviise toetav projekt „Tervem ja tegusam Põhja–Läänemaa”, mille tervisepäevadest ja treeningutest (aeroobika, tennis, ujumine) on osa võtnud 50 vallaelanikku.

Suvine rahvusvaheline noortelaager 157 osavõtjaga maailma eri paigust on Nõval kindlalt kanda kinnitanud. Laagriplatsile rajati kämping. Erilised olid iga vahetuse korraldatud rahvuskultuuriõhtud. Suvelaagri toitlustamise ja rannakaubandusega tegeles edukalt firma Kalasaba OÜ.

Traditsiooniliselt läksid korda Peraküla simman ja külade päev Varikul.

Nõva sportlased olid edukad. Läänemaa suvepäevadelt toodi 2. koht, jäädes napilt alla vaid Ridala vallale. Nõva spordiklubi ja spordielu eestvedaja Peeter Kallas pärjati Läänemaa 2012. aasta sädeinimese tiitliga. Meie teine spordiaktivist Aivi Ööbik sai kultuurkapitali spordipreemia.

Arne Kivistikul on populaarsete orienteerumisvõistluste korraldamise kõrvalt valminud Nõva ja Noarootsi maastikuväärtusi tutvustav andmebaas, mis on ka valla kodulehel. Soovitan teavet uurida ja Nõva looduse ilu imetleda.

Peraküla maaomanikud võõrandasid vallale tasuta Peraküla munakivitee lõigud. Vald alustas ajaloolise tee hädavajaliku remondiga, mida on järgmisel aastal plaanis jätkata. RMK Peraküla teabekeskusel valmib järgmiseks suveks juurdeehitus. Valminud on projekt Peraküla kiigeplatsil oleva laululava uuendamiseks.

Mitmedki senised arengud nõuaksid järelemõtlemist või hoopis kriitilise pilguga ülevaatamist. Näiteks mil määral või kas üldse vajavad olemasolevate hoiu– ja kaitsealade piirid järjepidevat laienemist ja kaitse–eeskirjad karmistamist. Kas me ei ole ületamas sellega mõistlikkuse piiri, kus ülereguleeritus hakkab kohalikku elukorraldust pärssima?

Vallal jääb seetõttu riigilt osa maamaksu laekumata. Looduskaitset reguleeriv seadusandlus peaks võimaldama kohalike omavalitsuste ja eramaade omanike senisest suuremat kaasarääkimise õigust. Tagatud peaks olema põhiseaduslik võrdse kohtlemise printsiip, õigus olla teavitatud ja võimalus oma erimeelsust väljendada, õigus ametkondade otsuseid vaidlustada.

Meie rahvaarv jäi alla 400 inimese. Suvilate ja maakodude omanikena aga on vallaga seotud hinnanguliselt vähemalt 1000 inimest, kelle tulumaks laekub põhielukoha järgi Tallinnale või sellega piirnevate kuldse ringi omavalitsustele.

Nõva valla senise iseolemise on tinginud meie rannikuäärne looduslik eraldatus suurematest keskustest. Väikeses omavalitsuses on küll teenuste maht väiksem, aga kõik valdkonnad tuleb tuleb täita nagu suuremateski omavalitsustes.

Ent kusagil on siiski piir. Nõva neli viimast vallavanemat on väljendanud arvamust, et nii edasi minnes ei suudeta arengut tagada. Seetõttu tegeleme igapäevaste kohustuste kõrval ka tee rajamisega vajalikele ümberkorraldustele.

Rõõmsat aastavahetust ja tulemuslikku saabuvat uut aastat!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments