Eesti Naises on lugu Läänemaa haigla kiirabiõest Terje Kuusest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Detsembrikuu Eesti Naise lugu “Elusid päästes” räägib Läänemaa haigla kiirabis töötavast Terje Kuusest.

Ajakirjanik Monika Helme jälgib töövarjuna ühe ööpäeva jooksul 22aastase staažiga kiirabi vanemõe tööd. Koos sõidetakse väljakutsetele, luubi all on ka Terje lõunapaus ja see, kus ta haiglas silma looja saab lasta. Kaasas on ka Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula.

“Täna on vaikne algus,” ütleb kiirabiõde hakatuseks ja meenutab, et mõni päev varem oli taoline hullumaja, et poleks olnud aega rääkidagi.

Eesti Naise osalusvaatlus sattus laupäevale, 27. oktoobrile, mil Eestit ja ka Läänemaad kattis mitmendat päeva värske esimene lumi. Uued ilmaolud tõid kaasa ka libedast tingitud õnnetusi – nii tuli kiirabil sõita üle vaatama Valgeväljal juhitavuse kaotanud autoga vastu puud sõitnud naist.

Terje Kuusk paneb inimestele südamele, et kiirabi kutsudes tuleks teed haige asukohani kirjeldada võimalikult täpselt. “Piimapukk on siiani väga tähtis maastikuelement,” ütleb kiirabiõde, lisades, et nii väikeses kohas nagu Läänemaa oleks abiks, kui väljakutsel võiks kasutada ka patsiendi nime – siis teaks ta kohe, kuhu sõitma peab ega kaotaks asjatult aega. Paraku ei sobi selline asi kokku andmekaitseseadusega.

1984. aastal Läänemaa haigla kiirabis velskrina alustanud Terje Kuusk ütleb, et inimesed on abitumaks muutunud. Ainult maainimesed kutsuvad kiirabi alati asja pärast, olles enne veel kolm päeva igaks juhuks kannatanud ka.

Ajakirjaniku ja fotograafi jälgitud vahetuse jooksul käis Terje Kuusk kaheksal väljakutsel, mis ongi Läänemaa haigla ööpäeva keskmine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Terje+Kuuselt
8 aastat tagasi

Tere Terje Kuusest.
Täna nagin tv , seal vaja vaksinerida .
Kusige kus võib sega teha.

Tänan teie abi eest,

Artemi.

Terje+Kuuselt
8 aastat tagasi

Tere Terje Kuuselt.

Pikk aeg valutab selg ,kõht .See on võimalik heita.

Artemi.

Terje Kuuselt
8 aastat tagasi

Tere Terje

Minul selg ja kõht valutab piik aeg,ei saa magata.See on võimalik heita.

Artemi.

Terje Kuuselt
8 aastat tagasi

Artemi Lukk. Selg ja kõht pikk aeg valutab piik aeg, ja see on võimalik
heita,ei saa magata.

Mind vaja vaatama.

Uuemõisa kodu
Neeme 5

Tänan teie !

Artemi.