Suurele laulu- ja tantsupeole pürgib Läänemaalt 1629 inimest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Hetk 2011. aasta Läänemaa laulu- ja tantsupeolt. Foto: Arvo Tarmula
Hetk 2011. aasta Läänemaa laulu- ja tantsupeolt. Foto: Arvo Tarmula

2014. aasta üldlaulu- ja tantsupeole on end kirja pannud 87 Läänemaa kollektiivi – 35 koori, 49 tantsurühma ja 3 rahvamuusikaansamblit kokku 1629 liikmega.

Laulu- ja Tantsupeo SA Lääne maakonna kuraator Marju Viitmaa ütles, et üldlaulu- ja tantsupeole soovijate arv on siin iga kord suurem – näiteks 2009. aasta peole registreerus 1307 osalejat. Eriti rõõmustab Viitmaa tantsurühmade arvu kasvu üle. Kui 2009. aasta peole registreeris 39 tantsurühma 616 osalejaga, siis nüüd soovib osaleda 49 rühma 716 osalejaga.

“Maakonna rahvaarv väheneb, aga rahvakultuuri kodulehel registreerin igal aastal mõned uued tantsurühmad,” ütles Viitmaa.

Võrreldes eelmise üldtantsupeoga 2009. aastal on uued tulijad Lihula valla segarahvatantsurühm “Kirivöö” Varje Ojala-Toosi juhendamisel, Haapsalu linna algkooli segarahvatantsurühmad (Malle Õiglas), Oru koori rahvatantsurühm Orukad (Andres Kampmann), Metsküla algkooli rahvatantsurühm (Astrid Sumberg), Haapsalu võimlejad (Svetlana Nekraš), Kullamaa rahvatantsurühmad (Riina Roost), Risti segarahvatantsurühm Eidetõmme (Lea Teder), Haapsalu naisrühm Kalurineiud ja noorte segarühm Läki Tantsule (mõlemad Ulrika Grauberg).

Rohkem on tänavu ka osaleda soovivaid koore: kui 2009. aasta üldlaulupeol tahtis laulda 29 koori, siis järgmisel laulupeol 36 koori.

Esimesel päeval esinevate valikkooride sekka kandideerib 3 kollektiivi: Haapsalu kammerkoor, tütarlastekoor Canzone ja Lihula naiskoor Leelo.

Valikkooride kava, mis toob kuulajani läbilõike laulupidudest 1869. aastast peale, on Viitmaa sõnul teise päeva kavast tunduvalt raskema repertuaariga. “On tore, et need kolm väga tublit koori on valmis seda õppima,” ütles Viitmaa.

Esmalt ongi peoks võimalik valmistuda valikkooride kontserdile kandideerivatel kollektiividel, kelle repertuaar on ainsana kinnitatud. Laulupeo teise päeva kava ja tantsupeo kava alles koostatakse.

Kes peole pääseb, selgub 2014. aasta maikuus. XXVI laulu- ja XIX tantsupidu “Aja puudutus. Puudutuse aeg” toimub 4.–6. juulil 2014 Tallinnas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments