0

Matsalu loodusfilmide festival Haapsalus – kava

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kaader filmist "Sulerahvas". Foto: Matsalu loodusfilmide festival
Kaader filmist "Sulerahvas". Foto: Matsalu loodusfilmide festival

REEDE, 14. september

Iloni Imedemaa kinosaalis

16.00
“Sulerahvas”

Film viib meid Hudsoni lahe Belcheri saarel elavate inuiitide juurde. Nemad saavad nagu hahadki talvel hakkama tänu maailma parimale soojustusmaterjalile – hahasulgedele. Autorid veetsid seitse talve Sanikiluaqi rahvaga, olles tunnistajaks protsessidele, kuidas näiliselt kauged muutused keskkonda mõjutavad: kusagil Kanadas jõgedele ehitatud tammid mõjutavad mageda vee hulka lahes, see omakorda hoovusi, need jälle jääd lahes, see aga juba otseselt lindude, loomade ja inimeste elutingimusi.
Kanada, 90 min

Nurme bistroo rändurite klubis

19.00
“Talvevalgus”

Film on üles võetud Norra polaarjoone tagustel Lofootide saartel. Pärast pikka ja hämarat sügist kaob päike sootuks silmapiiri taha ja jääb sinna kogu talveks. Kuid selleski napis valguses on peent ilu, mis saadab sealsete inimeste igapäevaelu nagu ka kordumatu arktiline loodus. Poeetilises ja rütmilises filmis kasutatakse vähe saateteksti.
Norra, 25 min

19.30
Külas kunstnik Jarõna Ilo, kes on elanud Põhja-Norras.

20.30
“Talvevalgus”

(filmi kordus)
Norra, 25 min

21.00
ÖÖKINO – “Tantsivate Sardiinide saar”

(film on inglise keeles)
Filipiinlased armastavad ise tantsida ja tundub, et nad on sellega suutnud nakatada ka loodust enda ümber. Või vastupidi.
Venemaa, 22 min

LAUPÄEV, 15. september

Iloni Imedemaa kinosaalis

14.00
“Sügaviku hiiglased”

Näha küürvaalu lainetes ja kuulda nende meloodilist laulu on unustamatu kogemus. Need ookeanihiiglased alluvad oma iidsele rütmile: suvi on toitumise, talv sigimise aeg. Lihtne ju, aga hiigelsuures mõõtkavas – nende ränne „söögilauast voodini“ on 10 000 km. Ja kui nad juba sigimispaika on saabunud, ei söö nad 6 kuud! Testosteroonist juhitud isased vaid häälitsevad ja võitlevad emaste pärast. Tagasi toitumisalale jõudnuil kulub kuni tonn krilli päevas. Põnev ja siiani seletamatu lugu.
Saksamaa, 60 min

16.00
“Me usume mahepõllundust”

Ameeriklased ei pea enam taluma oma toidu(tootmis)süsteemi. 73% ameeriklastest sööb mahetoitu, arvates, et see on tervislikum. Kas ikka on? Sellest hetkest, kui suurfirma siseneb sellesse ärisse, kus „mahe“ on bränd, muutub kõik. Teooria ja praktika lähevad lahku. Film uurib mahetootmise telgitaguseid ja ka võimalusi tõesti tervisliku toidu tootmiseks.
USA, 81 min

PÜHAPÄEV, 16. september

Iloni Imedemaa kinosaalis

14.00
“Jäätmete maitse”

Teel põllult söögilauale läheb kaotsi rohkem kui pool toidust. Me ei räägi kanakontidest või kartulikoortest, vaid täiesti söödavast, isegi pakendis toidukaubast, millel tihti pole veel aegumistähtaegki käes. Leibkonna kohta läheb aastas sel moel raisku üle 40 kg toitu, põldudelt, töötlemises ja jaevõrgus aga veel 2 korda rohkem.
Filmi autorid vestlesid prükkarite, teadlaste, kaupmeeste ja talunikega – kõik on ühte meelt, et selline raiskamine tuleks lõpetada. Kui saaks jäätmete hulka kas või poole peale vähendada, mõjuks see maa kliimale, nagu kõrvaldataks üks auto neljast.
Saksamaa, 88 min

16.00
Üks festivali võidufilmidest

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz