Õpetajad käivad lisatööl

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com



Kui kooliaasta jaanipäeva paiku lõpeb, ei suundu õpetaja mitte rannaliivale pikutama, vaid Soome laevale. Selleks et sõita maasikaid korjama või suveniire müüma.

Lääne Elu leidis ühe päevaga kümme Läänemaa kooliõpetajat, kes kasutavad kahekuist suvepuhkust lihttöid tehes lisaraha teenimiseks.

Viis õpetajat soostusid Lääne Elu küsimustele vastama. Kutsume neid selles artiklis Liisi, Mari, Maali, Liina ja Õie.

„Poolteisekordne õpetaja kuupalk,” ütles mullu suvel Soomes maasikaid korjanud Liisi. „Minu eesmärk oli osta talveks küttepuid.”

Mari, Maali ja Liina olid ühel nõul, et otsesteks elamiskuludeks ja söögiks õpetajapalgast piisab, kuid endale ja perele muude hüvede lubamiseks on tarvis lisatööd.

Reisimine reisimiseks, kuid ka õpetajad tahaksid teatris ja kontserdil käia, sõnas tänavu Soomes herneid korjav Maali. Suveniire müüv Liina nentis, et ära elaks ka ilma lisatööta, kuid last ülikooli ei saadaks.

„Numbrites ei hakka ütlema, aga kümne päevaga tuleb õpetaja kuupalk,” sõnas Liina.

Liisi rääkis, et maasikate korjamine ei ole üle 50aastasele kergete killast — töö on füüsiliselt raske ja tuleb pikalt olla sundasendis. Ta teab mitmeid kolleege, kes tänavu suvel Soomes sama töö peal on.

Tegelikult on lihttöö õpetajale suvevaheajal sobilikum kui mõni mõtlemist nõudev lisaamet. Maali sõnul saab õpetaja iseendale mõelda alles siis, kui tunnid läbi on. Põllul või koristades saab mõlgutada igasugu mõtteid, sest väsib ainult keha.

„Tegelikult on tore ka — võimaldab aju põhitegevusest välja lülitada,” nõustus Liina.

Õie seletas, et tema töötabki suvel klienditeenindajana selleks, et vaheldust saada.

„Üheksa kuud sama seltskond ja koht, klienditeenindajana saan suhelda väga erinevate inimestega ja saan aru, kui hea on koolis,” ütles ta.

Õie sõnul on oluline, et õpetaja saaks puhata. Tal endal on vedanud — lisatöö piletimüüjana ongi talle puhkus. Teised õpetajad päris nii ei arvanud.

„Tegelikult on see ebanormaalne,” ütles Liisi. „Ja siis räägitakse, et õpetajatel on pikk puhkus ja nad võivad suve nautida.”

Liina nentis, et ebameeldiv on kogu loos, et samal ajal kui õpetajad rabavad Soomes lihttöid teha, käib ühiskonnas vingumine — õpetajatel on nii lihtne töö, terve suve puhkavad.

„Puhkamine ja taastumine on vajalik, et uuel õppeaastal suudaks jälle oma tööd hästi teha,” nentis Maali.

Kõik õpetajad leidsid suvetöö tutvuste kaudu. „Juhuslikku tööd on ilma tutvusteta keeruline leida,” ütles Mari.

Sel sügisel Liisi enam õpetajaametis ei jätka, vaid otsib Soomes püsivat tööd. Et töö oleks erialane, ei ole oluline. „Ükskõik mis tööd võiks, palk on ju ikka mitu korda suurem,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to En
11 aastat tagasi

maja ehitamine või remontimine on inimese vaba valik.Kui sa remonti ei tee , ei juhtu midagi hullu.SamasSoome ikka minnakse , et ära elada, sest eesti palgaga seda ei saa .

En.
11 aastat tagasi

Eestis praktiliselt kõik töötavad puhkuse ajal. Kes ehitab maja, kes remondib midagi. Lihtsalt kogu puhkuse aja lösutada (või ringi reisida) ei saa keegi. Juba vene ajast alates pole taolist kommet.

Anna -Minna
11 aastat tagasi

pole sellel palgal häda midagi

anne
11 aastat tagasi

No hakkab ära tüütama juba see õpetajate hala,mnu meelest on nad meie riigis ühed tasustatavamad eriti naisterahvad,siin inimesed rügavad poole ööni poodides miinimumi eest kellel veel väiksed lapsed,õpetajad on enamuses nõukaaegsed ja lapsed juba suured.

liina
11 aastat tagasi
Reply to  anne

Aga siin ju õpetaja ei nurisegi-käibki suvel, oma puhkuse ajast, lisatööd tegemas- just selleks, et SIIN, omal maal õpetaja ametit edasi pidada, Ja ei tahagi Soome õpetajaks minna. Ja teebki samasugust ,poole ööni rügamise tööd suvel. See, et õpetajad enamasti nõukaaegsed on, kel lapsed suured – esiteks pole see ju nii ja teiseks- kui oleks, oleks see siis hea? Ma tahaks küll, et minu lapsi õpetaks ka nooremad õpetajad – kui aga suhtumine on selline on, nagu siit lugeda võib -kes siis noortest kooli tööle tulla tahaks?

ohoo
11 aastat tagasi
Reply to  liina

like

p
11 aastat tagasi
Reply to  ohoo

like

anne
11 aastat tagasi

ja see et välismaal rohkem raha saab on ikka koguaeg nii olnud ja siis on ju võimalus sinna tööle minna mitte maasikakorjajaks vaid ikka õpetaja ametit pidama,midagi pole teha et meie palgad sellised eks tuleb oodata niikaua kui meie majandus tõuseb.

merike
11 aastat tagasi
Reply to  anne

palgatõusu eestis võidki ootama jääda, naljahammas. kel võimalus laske aga siit jalga, et elamisväärset elu saada

liis
11 aastat tagasi

no andke abi,siis tuleks õpetajate puhkust lühendada kui nad veel muud tööd jaksavad teha.puhkus on neil ju ometi tasustatud nagu kõikidel inimestel ja pole nad midagi kõige vähem tasustatud.lihtsalt virisevad ülearu.

ohoo
11 aastat tagasi
Reply to  liis

Liisi puhul on küll tegemist mõne poliitiku kaasaga vist