Lääne Elu paberleht 12. juunil

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Itaalia veinipäevade puhul müüdi tänaval ka itaaliapärast jäätist. Foto: Arvo Tarmula

Itaalia veinipäevade puhul müüdi tänaval ka itaaliapärast jäätist. Foto: Arvo Tarmula

Selgus parim koduvein

Laupäeval valiti Haapsalus Eesti parim koduvein 2012, milleks osutus Meelis Kase valmistatud dessertõunavein Kanarbiku Unelm. Maalehe ja Veinivilla koduveinikonkursile saatsid Eesti veinimeistrid tänavu 133 veini, millest finaali jõudis 19.

Lasteaiakoht on 127 lapsel

Haapsalus on tulevaks õppeaastaks lasteaiakoht 127 lapsel, ootejärjekorras on 74 last, neist 21 Haapsalust ja 53 mujalt. Mujalt laste hulgas on registri järgi lapsi üle terve Eesti Narvani välja, aga ka Soomest. 21 järjekorras olevat alla kolmeaastast Haapsalu last on tavapärane hulk ja suurem osa neist saab lasteaiakoha õppeaasta jooksul.

Hoppet jõudis purjede all koju

Eesti vanim sõidukorras kaljas Hoppet jõudis pärast kuu aega kestnud taglastamist Ahvenamaal purjede all tagasi kodusadamasse.

Metsküla kool pidas sünnipäeva

Metsküla kool tähistas pühapäeval 160. sünnipäeva, mille auks linastus kooli vilistlase Madis Veltmani dokumentaalfilm „Koolitee” väikekoolide sulgemise teemal.

Rahvusvahelised talgud Läänemaal

Laelatu puisniidule tuleb Eestimaa Looduse Fondi (ELF) talgutele heina tegema ja Pivarootsi kadakatega jõudu katsuma vähemalt kuue riigi vabatahtlikke.

Kullamaal avati mälestuskivi Gösekenile

Kullamaa kultuuri- ja muusikapeol „Helisev Kullamaa” meenutati Kullamaal kunagist pastorit Heinrich Gösekeni, kelle elutöö oli eesti keele grammatika ja sõnaraamatu väljaandmine ja uue testamendi tõlkimine põhjaeesti keelde.

Kiriku- ja keelemehe 400. sünniaastapäeva puhul avati Kullamaa kirikuväravas talle mälestuskivi.

Kokkuvõte veinipäevadest

Nädalavahetusel Haapsalus peetud Itaalia veinipeoga jäid rahule nii Haapsalu kohvikud ja galeriid kui ka võistlusel osalenud veinide maaletoojad. Reedel õhtul veinide degustatsiooni korraldanud Haapsalu paigad olid publikust tulvil. Laupäeval võttis parima Itaalia veini võistlusest hindajana osa umbes 300 inimest.

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kivipallurite kokkutulek - nimeks on veinipäev
10 aastat tagasi

Sukses läheb sinna doskaansse uute veinide maaletoojatega lepinguid sõlmima selleks et läänemaalt veel rohkem kapitali läbi veinijoomiste välja voolaks nimi saab aga olema itaalia kultuuriprogrammi maaletoomine. ise nimetab ennast kohalikuks ettevõtluspatrioodiks .i.. . linnapea peaks ikka sellekst tööd etegama et läänemaa tooted siit välja saada – kloun ei enamat.

Lonkav konn
10 aastat tagasi

võõrveini kiitmise varjus aga toimus siiski ka koduveinikonkurss. Mis ju ometigi ka läänemaalaste elule mekki ja mõnu annab.

pohmell
10 aastat tagasi

Peamine on et läänlast saaks juba varakult veini joomisega harjutada. Muidu on oht et pealekasvu enam ei tulegi. Selleks tuleb juba aegsasti lastele veinipäevadel pakkuda itaaliapärast jäätist et nad seda päeva ei unustaks ja et neid oleks hiljem kergem veini peale ümber harjutada. Ärid ja kaleriid on õnnelikud et saavad välismaise toote müümisega tegeleda ja kasumit teenida. Veelgi parem kui saavad enda allumist välismaistele veinijumalatele näidata võõramaiste lippude paigaldamisega enda lipumasti isegi siis kui nad kodumaist lippu sinna kunagi lehvima pole pand – ikka uskumatu orjameelsus kui arvestada et meie esiisad pidasid sõdu et neee võõraid lippe sealt mastist maha… Loe rohkem »