Politsei kutsub lastekaitsepäeval pöörama suuremat tähelepanu laste turvalisusele

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Politsei palub kõigil inimestel pöörata suuremat tähelepanu laste turvalisusele ja ennetada olukordi, kus lapsed võiksid ohtu sattuda.

„Lastekaitsepäev on hea võimalus seda meelde tuletada, kuid kindlasti peab niisugust hoolimist ja märkamist üles näitama iga päev ja kogu aeg,“ ütles politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna juhtivspetsialist Pille Luiga.

Suvevaheaja alguses on paslik meelde tuletada, et lapsi liigub tänavatel märksa rohkem ja kõigi valvsus ja hooliv suhtumine peaks suurenema. „Kui lapsed ületavad sõiduteed vales kohas või keelava fooritule ajal, siis peaks täiskasvanu püüdma lastele selgitada, kui ohtlik see on,“  tõi Pille Luiga näite.

„See tähendab muuhulgas, et kui kaupluses märgatakse, et alaealised püüavad osta sigarette või alkoholi või paluvad seda enda eest tegema kellegi täiskasvanu, ei tohiks sellest mööda vaadata ja tähelepanuta jätta. Ka kassajärjekorras seistes tuleks teha müüjale või kassapidajale märkus, kui ta unustab isikut tõendava dokumendi alusel ostja vanust kontrollida. Avalikus ruumis ei kujuta selline käitumine endast ka märkusetegijale ohtu, vastupidi, see näitab valvsust, tähelepanelikkust ja kodanikuvastutust,“ kinnitab Pille Luiga.

Alaealiste poolt toime pandud kuritegude arv püsib mullusega võrreldes samal tasemel, kuid väärteod on pigem kasvanud. Peamised alaealiste poolt toime pandud kuriteod on vargused ja kehaline väärkohtlemine ning väärteod alkoholi- ja tubakaseaduse, aga ka liiklusseaduse rikkumised.

Süütegude statistikat arvestades leiab politsei, et lastega seotud ennetustegevuses tuleks erilist tähelepanu pöörata liiklusele, vägivallale, varavastastele süütegudele ja sõltuvusainete tarvitamisele. Lisaks toetatakse ja viiakse ellu uppumissurmade ennetamise, tähtsa isikliku dokumendi väärkasutamisega seotud ja interneti ohtudest tulenevaid ennetustegevusi.

Sel aastal viis politsei esimest korda läbi riikliku teavituskampaania „Sekkumata jätmine tuleb ringiga tagasi“ ja alustas mitme suurprojekti läbiviimist. Üks selline on kohtinguvägivalla projekt, millega tahetakse tõsta noorte teadlikkust lähisuhtevägivalla ilmingutest, ohtudest ja abi otsimise võimalustest. Projekt toimub koostöös Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi osakonna, Eesti Seksuaaltervise Liidu,  MTÜ-ga Eluliin, Lastekaitse Liidu, Eesti Naiste Varjupaikade Liidu ja üle-eestilise lasteabitelefoniga 116 111.

Tänasel lastekaitsepäeval on politseinikud kohal paljudel üritustel. „Kui mõnel lapsel või täiskasvanul on küsimusi või on mõni mure hingel, siis julgustame politseiniku poole pöörduma ja oma küsimusele abi otsima,“ sõnas Pille Luiga.

 

Helin Vaher

Politsei– ja piirivalveameti pressiesindaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments