Taimeseaded kunstikooli galeriis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Fotod: Arvo Tarmula
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Et taimedest saab teha ilupärgi ja lauaseadeid, on igaüks näinud, aga et koolilapsed oskavad valmis punuda ka värvilisi linde, pead liiva alla peitvat jaanalindu või uhkes kleidis daami, pole enam nii igapäevane.

Haapsalu sanatoorse internaatkooli ja Haapsalu noorte huvikeskuse lilleseaderingi laste looming on teisipäevast vaatamiseks kunstikooli galeriis. Näitusel läbivat teemat ei ole, tegemist on aasta jooksul sündinud loominguga. Näha saab eri tehnikaid ja põnevat lähenemist.

„Tuled sisse ja tuju läheb kohe heaks,” ütles sanatoorse kooli direktor Jaak Paesüld õpilaste näitusetöid kommenteerides. „Et nad viitsivad sellise näputööga tegelda,” lisas ta tunnustavalt.

Viitsimist ja kannatlikkust on taimeseadjatel vaja. Näiteks keset näitusesaali trooniva elusuuruse kleidi valmistamiseks kulus kolmel noortekeskuse tüdrukul kuu aega. „Ja nad ei käinud seda tegemas mitte kaks korda nädalas, vaid igal õhtul,” rääkis juhendaja Tiiu Randmann–Mihkla.

Taimeseade ei tähenda ainult taimi, vaid ära on kasutatud ka vanad kingad-mütsid, kaltsukast ostetud taldrikud ja muu taoline.

„Küll on hea, et see rämps ei lähe prügimäele,” ütles sanatoorse kooli direktor Jaak Paesüld. Sama kooli lilleseaderingi juhendaja Larissa Ulm rääkis, et direktor küsib aeg-ajalt koridoris lilleseadjate varandust vaadates: „Kas see on juba seatud või hakkab sealt alles tulema.”

Teisipäeval avatud näitus on jätkuks 13 aastat kestnud igakevadisele õpilaste lilleseadevõistlusele. Larissa Ulmi sõnul on võistlus ennast endisel kujul ammendanud. Kui esimestel aastatel oli võistlemas 30–40 inimest ja kõik soovijad ei mahtunud äragi, siis viimastel aastatel oli osavõtjaid poole vähem.

Eelmisel aastal tegutsesid noored Rannarootsi keskuses. Tänavu võistlust ei korraldatudki, selle asemel on näitus kunstikooli galeriis ja sealsamas ka kolm töötuba.

Neljapäeval 12. aprillil kell 15 õpetab Kai Jeeberg maalitud ehete valmistamist, teisipäeval, 17. aprillil kl 16 saab Tiiu Randmann-Mihkla käe all õppida valmistama pesakimpu ja reedel, 20. aprillil kell 15 õpetab Larissa Ulm tegema kaseokstest punutisi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
server rack cabinet
10 aastat tagasi

Major thankies for the blog article.Really thank you!

affordable health insurance
10 aastat tagasi

Very good blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.

online business
10 aastat tagasi

Enjoyed every bit of your blog post.Really thank you!