Täna süüdatakse lõkked Lennart Mere mälestuseks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna, president Lennart Mere sünniaastapäeval süüdatakse Eestis suurmehe mälestuseks lõkked või märgutuled.

Lennart Mere mälestusürituse algatajad olid 2006. aasta kevadel Pandivere arendus- ja inkubatsioonikeskuse juhataja Aivar Niinemägi, Väike-Maarja vallavalitsus ja Kaarma vallavalitsus.

Sellest peale süüdatakse 29. märtsil üle Eesti mälestuslõkked või märgutuled jaanitulepaikades, külaplatsidel, linnustes või teistes kohtades, mis asuvad võimalikult lähedal mõttelisele joonele Ebavere mäe ja Kaali järve vahel, niisiis oletatavale Kaali meteoori ehk Tarapita teekonnale.

Lennart Meri kirjeldas oma raamatus “Hõbevalgem”, kuidas Kaali järve moodustanud meteoriit sisenes Väike-Maarja lähedal atmosfääri ja lendas põiki üle Eestimaa ning kukkus Saaremaale. Hiljem said mõlemad meteoriidi trajektoori otspunktid nimeks Kaarma, mis võib tuleneda sõnast “kaar”.

Kaare Ebavere-poolses otsas kogunetakse lõkke ümber täna õhtul tervisespordikeskuse hoovis, Saaremaal süüdatakse tuli Kaali trahteri kaminas, kuna meteoriidikraatri kaldal ei lubanud keskkonnamet Saarte Hääle teatel lõket teha.

Läänemaal süüdatakse mälestuslõke Hanila Turismi teatel Virtsu esimeses tuulepargis tund enne päikeseloojangut ehk kell 19.

Lennart Meri (29. märts 1929 – 14. märts 2006) oli Eesti president aastail 1992–2001.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
võiks
12 aastat tagasi

ka ilutulestikku taeva lasta, muidu see bisnis jääb kängu ja konkurentsieelis küünlamüüjatel ja liitritega puidumüüjatel pole õigustatud

mh
12 aastat tagasi

Äkki ikka Lennart Meri mälestuseks, mitte Lennart Mere….
Sama hästi võiks kirjutada ju Riina Tobia mitte Riina Tobiase.