Lihula valla kodulehekülg viie Eesti parema seas

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Andmekaitse Inspektsioon tunnustas kolmapäeval kõige läbipaistvamaid asutusi, ainsa Läänemaa asutusena oli viie parema seas Lihula vallavalitsus oma koduleheküljega http://www.lihula.ee/.

Eesti läbipaistvusmeelseim riigiasutus on veterinaar- ja toiduamet ning läbipaistvaim kohalik omavalitsusasutus on Padise vald.

Avaliku sektori asutuste kategoorias järgnesid veterinaar- ja toiduametile riigikantselei, õiguskantsler, siseministeerium ning haridus- ja teadusministeerium.

Kohalike omavalitsusasutuste kategoorias olid Padise valla järel esirinnas Vastseliina vald, Audru vald, Tallinna linnavalitsus ja Lihula vald.

„Hea meel on näha, et ametnike mõtlemises on toimunud muutus: saadakse aru, et veebilehe pidamine ei ole tingimata kohustus, vaid see on heaks tööriistaks ja suhtluskanaliks kodanikega,” sõnas andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep eilsel tunnustamisüritusel.

Inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand ütles, et viie parema hulka jõudmine on suur tunnustus. “Konkureerisid kõik Eesti omavalitsused. Tase oli ebaühtlane, aga viie hulka valitud on kõik absoluutselt tunnustust väärt,” ütles ta Lääne Elule.

Tunnustuse aluseks on asutuste võrgulehtedel olev teave ja selle esitamise viis.

Läbiviidud seire eel sai sõnastatud kriteeriumid, mis teevad ühest asutusest läbipaistva asutuse. Suuresti on need kriteeriumid seotud avaliku teabe seaduse nõuetega, kuid sisaldavad lisaks kvaliteete, mida otseselt seadus ei nõua, aga on suunatud kodaniku võimalikult heale teenindamisele – see ongi läbipaistvusmeelsus.

 

Läbipaistval asutusel on kasutajasõbralik koduleht, millel: 

on hästi esitatud teave asutuse tegevuse kohta;

on hästi esitatud teave pakutavate avalike teenuste kohta;

on hästi esitatud asutuse tööaeg ja vastuvõtukorraldus;

on hästi esitatud kontaktteave koos ametijuhendite, palgaandmete ja avaliku personaliteabega;

on (ajakohaselt) esitatud valdkonna ja tegevusalaga seonduv üldkasulik ja/või kiireloomuline uudisteave;

on seaduse nõuetele vastav dokumendiregister;

on juhised teabenõude ja selgitustaotluse esitamiseks ning nende (kahe) eristamiseks;

on esitatud privaatsuspoliitika ehk ülevaade sellest, kuidas hoitakse kodanike isikuandmeid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments