Risti vald kosub vaikselt

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Kui paaril varasemal aastal oli Risti vald väga suures kitsikuses, siis hästi laekunud tulumaks ja õigel ajal rakendatud kokkuhoiumeetmed lubavad tänavust eelarvet suurendada ja tõsta palka.

„Vald on langusest üle saanud,” ütles Risti valla pearaamatupidaja Piret Zahkna.

Mullu laekus tulumaksu kavandatust 8% rohkem, kuid selle aasta eelarve on vaid paar protsenti suurem.
Eelarve on väga konservatiivne, sest rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt võinuks eelarve tulumaksu laekumine olla isegi 8% suurem, selgitas Zahkna.

2009. aastal vähendati valla töötajail palka 15% (v.a õpetajad). Nüüd hakkas vald kärbitud palka taastama, tänavu on palka tõstetud 10%.

„Loodetavasti tuleval aastal tõstame ülejäänud osa,” ütles vallavanem Rein Kruusmaa.
Palga taastamine puudutab kõiki, alates volikogust ja lõpetades hooldekoduga. Ainult õpetajate palka ei saanud tõsta, kahetses Zahkna. Risti vald oli seni Läänemaal üks, kes ei tule riigi rahaga välja ja peab veerandi ise juurde maksma.
Rohkem on nüüd raha ka ühekordsete sotsiaaltoetuste maksmiseks, varem sai vald rahanappuse tõttu maksta neid väga vähe.

Selle aasta ainus suurem investeering on tervisekeskuse rajamine vanasse raamatukogumajja raudtee ääres. Põhiosa, ligi 33 000 eurot tuleb Leader–programmist, endal tuleb lisada 11 000 eurot.
„Suurim mure on laenukoormus, muu poolest oleme kosunud,” tunnistas Zahkna.

Risti on ka raskel ajal oma laenumaksed ära maksnud, ei ole võtnud laenupuhkust ega ole laenu ajatanud, kuid KOIT–kava projekt võibki jääda ellu viimata, kui vald ei suuda võlga viia lubatud tasemeni. Projekt näeb ette kooli aulaosa kohandamist multifunktsionaalseks kultuurikeskuseks, kuhu koondatakse rahvamaja ja raamatukogu. Kogumaksumus on 580 000 eurot, sellest on oma osa 83 000 eurot. Selle projekti peamure ei ole mitte niivõrd omaosaluse leidmine, kuivõrd võlakoormuse määr, mis muudab valla selles projektis abikõlbmatuks, selgitas Kruusmaa. Risti võlg on umbes 100% valla eelarvest, praegu on lubatud kuni 60% ja uuest aastast 100%. Et lõputult ei saa kultuurikeskuse projekt seista, teeb vald finantsplaani, et viia laenukoormus tasemele, mis lubab keskuse tegemiseks omaosalust laenata.

Projekt peab olema ellu viidud 2015. aastaks. Täit kindlust, et vald suudab paari aasta jooksul laenutingimustele vastata, Kruusmaal ei ole, kuid töö käib, et Risti saaks oma kultuurimaja.  Praegune rahvamaja on nii halvas seisukorras, et seda ei tohi kasutada. Remont aga maksaks rohkem kui uue ehitus, ütles Kruusmaa.

Risti valla kõrge laenukoormus tuleneb Riigi Kinnisvara ASi rajatud võimla rendimaksetest ja sellest koormast vald niipea ei vabane.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
reisumees
12 aastat tagasi

vahetevahel sõidan läbi Risti aleviku. Pildilt paistab korrastatud bussiootepaviljon. Kas on ka see koht “kus keiser jala käib” ooteputkale juurde aretatud. Siis oleks bussiga reisijatel, kes juhuslikult pikka otsa Haapsalu – Tallinn või vastupidi sõidavad võimalik seda vajadusel külastada.

joodik
12 aastat tagasi
Reply to  reisumees

kuusehekk asub jalgrattatee ääres, kükita selle varjus oma pissiprits tühjaks ja tarretunud kaup peaks ka sinna mahtuma.

RISTILT
12 aastat tagasi

Hurraa, Ojamäele jalad alla. Ikka ehitame ja ehitame.