Maavanem lubas koostööd

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Minister Siim–Valmar Kiisler (vasakul) jättis enesekiitmise tänamatu töö maavanema kandidaadile Innar Mäesalule (paremal). ARVO TARMULA
Minister Siim–Valmar Kiisler (vasakul) jättis enesekiitmise tänamatu töö maavanema kandidaadile Innar Mäesalule (paremal). ARVO TARMULA

 

Eile Piirsalu seltsimajja kogunenud omavalitsusjuhid otsustasid üsna ühel häälel, et jäävad Võrumaalt tuleva maavanema kandidaadi Innar Mäesalu suhtes neutraalseks.
 
„Vähe teame temast ja pealegi ei ole meie arvamusel mõju,” põhjendas omavalitsusliidu juht Ülle Erman ja lisas: „Me ei toeta sellist [maavanema määramise] protsessi.”
 
Erman ütles omavalitsusjuhtide  arvamusele tuginedes, et maavanema koht ei peaks olema poliitiline, selle võiks täita avaliku konkursi kaudu.
 
Risti volikogu juht Andres Liiv küsis otse, kas saalis on kedagi, kes suudab kandidaadi toetuseks mõne sõna öelda. Liiv viitas, et koos maavanema kandidaadiga omavalitsusliitu saabunud regionaalminister Siim–Valmar Kiisler tutvustas küll maavanema  kinnitamise käiku, kuid sõnakestki Mäesalu kohta ta ei lausunud.
 
Nii tuligi Mäesalul ennasi ise kiita ja tutvustada. Ta rääkis hiirvaikseks taltunud saalile, et on usaldav ja püüab inimestes esmalt head näha. Et on lapsest saadik sporti teinud ja on üldse ühiskondlikult aktiivne. Tegutseb põhimõttel, kes teeb, see jõuab. Ei ole kirvega raiuja tüüp, arvab, et juhtimine on kollektiivne protsess.
 
Nõnda vastaski Innar Mäesalu Ülle Ermani küsimusele, mis Läänemaal vajaks kohe korda ajamist või sekkumist, ootuspäraselt: „Ma ei ole see, kes tuleb ja kohe ütleb, mis valesti on.”
 
Hanila vallavanema Arno Peksari küsimus sisaldas väikest etteheidet. Ta küsis: „Maavanemaks määratakse viieks aastaks, teie olete julgelt välja öeldnud, et tulete Läänemaale 3,5 aastaks. Mida te selle ajaga korda loodate saata?”
 
Mäesalu tulistas vastu: „Üks samm korraga. Kandideerin praegu maavanemaks, mitte riigikokku.”
Mäesalu sõnul on tal eriti südamel noorte–, ettevõtluse ja transpordivaldkond. Maavanem lubas toetada ja edasi ajada eelmise maavanema Neeme Suure tööd Riisipere–Haapsalu rongiliikluse  taastamiseks.
 
Ühe koha peal Mäesalu siiski veidi kohmetus — kui Ülle Erman küsis, miks ta oma CV –s on vahele jätnud aastad 1992–1995. Mäesalu vastas, et siis tegutses ta FIE–na ja valmistas ette oma turismiettevõtet.
 
Otsuse poolt jääda maavanema kandidaadi suhtes neutraalseks tõusis kätemeri. Vastuhääli polnud, üks jäi erapooletuks.  
 
 
Mis mulje maavanema kandidaat jättis?
Einar Pärnpuu, Kullamaa volikogu esimees:
Noor inimene, las töötab, aga kas kolm ja pool aastat või viis, ei oska öelda. 
 
Arno Peksar, Hanila vallavanem: 
Ei oska midagi arvata, ei tunne teda üldse. Tänasest jutust ei tulnud ka midagi erilist välja peale ühe pimeda koha CVs. Kerge ei saa tal olema, koht on võõras ja Läänemaa ei ole kerge piirkond. Kummaline vastuolu oli tal ka. Intervjuus Lääne Elule ütles, et kandideerib riigikogusse, täna ütles, et ei–ei, tuleb siia ikka maavanemaks.
 
Toomas Schmidt, Ridala vallavanem: 
Kerge ei saa tal olema, aga ma olen tema suhtes pigem toetav. 
 
 
Innar Mäesalu, mis tunne on pärast omavalitsusjuhtide ristküsitlust?
Hea tunne. Ütlesin ühes intervjuus, et oleks hea, kui tuleks neutraalne vastuvõtt. Teadsin, et vastuvõtt  ei tule kerge. Ma saan neist inimestest aru, ma ei kujutanudki seda teistmoodi ette.
 
Mis küsimust kartsite?
Et mida kõrvalseisja pilguga kohe Läänemaal muutma hakata. Seda ei oskagi ju kohe öelda ja pealegi oleks see ülbe kohe öelda, mis teil siin valesti on ja mida ma parandama tulen. Seda tuleb ikka koos teha.
 
Kas te kaalusite ka loobumist, kui oli näha, et kohalikke ei rõõmusta võõras inimene? 
Nii palju, kui on inimesi, on ka arvamusi. Negatiivsed vastukajad on elu loomulik osa, minu elu eesmärk ei ole kõigile meeldida.
 
Millal ametisse astute?
Lähema kuu jooksul.
 
Kas tulete selle mõttega, et jätate Võrumaa ja teist saabki läänlane?
Ikka. Toon oma pere siia, kui laps on põhikooli Võrus lõpetanud, kuigi mul pole siin veel isegi mitte korterit.
 
Kiri Ansipile
Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid (pildil) andis eile maavanema kandidaadile ja regionaalministrile kaasa avaliku kirja, et nad annaksid selle  edasi peaministrile.
 
„Ei teagi, kellele see kiri anda,” kõhkles Karilaid. „Kas maavanema kandidaadile kui Ansipi sõbrale või Siim–Valmar Kiislerile kui valitsuse liikmele?”
 
Avalik kiri tuletab Ansipile meelde, mida ta on parlamendi ees avalikult lubanud, kuid mida ta ei ole täita võtnud.
 
2007. a lubas Ansip maavalitsuse ja omavalitsuste  funktsioonide ümberjaotamist kindlaks tähtajaks; et 2008. a on valmis regionaalse juhtimistasandi kontseptsioon, mida hakatakse 2009. a rakendama, aga millest ei ole midagi teada.
 
Lisaks küsimus,  mis on omavalitsusliidu roll maavanema määramise protsessis. „Tuleme küll kuulama, aga sõnaõigust meil ei ole,” ütles Karilaid. 
 
Kirjale olid allkirja andnud peale Karilaiu veel Ridala vallavanem Toomas Schmidt, Arno Peksar Hanilast ja Arno Kelnik Orult.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Delfist
12 aastat tagasi

Võrukas

23.11.2011 18:29

Mäesalu on siinkandis tuntud kui üllatavalt rumal mees. Alles üle-eelmistel valimistel sai kuulsaks sellega, et ostis endale hääli. Muidugi mätsiti asi kinni sest Mäesalu isa oli tollal juhtiv liikluspolitseinik.
Selline mees maavanemaks!!??

zdanov
12 aastat tagasi

on oma töö teinud, kohalikel allikatel ja anvatidel jäi üle ainult kulpi lüüa

OO
12 aastat tagasi

OO SUUR SUKLES.
SINU TEOD ON SUURED.
VIIMATI PANID SUURELE
SUURE LATAKA.
AU SUURELE SUKLESELE!

Lootus
12 aastat tagasi

Loodame, et maavanem on toimekas ning toob Läänemaale au!

väga lahja
12 aastat tagasi
Reply to  Lootus

laululuige müütilise 40 millise kohvriga võrreldes on see eesmärk (AU) väga kesine ja tarbetu