27. oktoober: Ilu poole kaldu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänane leht justkui kinnitaks seda, mida ütleb enamik kommentaatoreid Lääne Elu Online’is Ridala ja Haapsalu ühinemise kohta: Ridala rahvas peaks siis raha peale vihane olema.

Haapsalu laenukoormus on Ridala kõrval tõesti suur. Linn tahab võtta uue laenu, et refinantseerida vanu laene. Ridala aga võtab vastu lisaeelarve, sest tulumaksu muudkui tuleb ja laen on neil Haapsalu kõrval peaaegu olematu.

Need kaks omavalitsust toimetavad täiesti eri ideoloogiate järgi. Linn tahab laenu abiga kõike kohe kätte saada ja katsub maksmist nii kauaks edasi lükata, kui vähegi annab. Ridala jälle ajab oma asju tasa ja targu ega looda kunagi saabuva parema tuleviku peale.

Ei saa öelda, et üks elamise viis on parem ja teine halvem. Küll aga on üks turvalisem ja teine närvilisem, eeldades pidevat valvelolekut kohe reageerida, kui asjalood lähevad halvemaks. Siiani on linnavõim sellega toime tulnud.

Mis aga Haapsalu halvemasse seisu asetab, on  Ridalast erinev investeerimisstrateegia. Haapsalu on panustanud n–ö pehmetesse väärtustesse: ilus kultuurimaja, kaunis promenaad, uus tennisehall ja varsti ka lasketiir. Kõik see on hea ja vajalik, aga kui ettevõtluse pool jääb arendamata, ei tule linna uusi töökohti ja viimasedki maksumaksjad jooksevad laiali.

Peale Haapsalu raudtee taastamise ei ole linnavolikogust kuulda olnud muid kirglikke arutelusid, kuidas linn saaks ettevõtlust elavdada.

Lehte Ilves

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments