Muinsuskaitse õppepäeval sai häid nõuandeid

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Endise riigikohtu esimehe Rait Maruste meelest võiksid volikogu istungid toimuda Lihula mõisas. Arvo Tarmula

Reedel Lihulas toimunud muinsuskaitse infopäev tõi kohale täismaja inimesi, kes kasutasid usinalt võimalust küsida praktilisi nõuandeid vana maja korrastamiseks.

Teabepäeval tutvustasid muinsuskaitseinspektorid muutunud muinsuskaitseseadust, muinsuskaitseameti kodulehekülge ja seal asuvaid registreid.

Läänemaa muinsuskaitseinspektor Kalli Pets ütles, et ameti kodulehelt leiab mitmesugust infomaterjali nii vanade hoonete taastamise kohta kui hooneosade sõlmede näidislahendusi. Sageli aga ei osata sealt kõike vajalikku leida. Sel juhul võib julgelt inspektorilt küsida.
Samuti on oodatud ettepanekud, millist infot lehel võiks olla.
 
Pets tutvustas ka olemasolevaid registreid, kust näiteks omanik saab teada, kas tema hoone asub kaitsealal või saab otsida muinsuskaitseameti litsentsiga töömeeste kontakte.
 
Kõige rohkem küsimusi esitati Hiiumaa muinsuskaitseinspektorile Dan Lukasele, kes jagas praktilisi näpunäiteid alates katuste hooldamisest kuni nõuanneteni, kuidas vesi majast eelmale juhtida. Lisaks õpetas ta, millist puitu ja värve tuleks vana maja renoveerimisel kasutada.
 
Karuse raudteejaama omanik Meelike Naris rääkis oma kogemustest vana maja renoveerimisel. Tema sõnul ei tohi asjade väärtust hinnata välimuse järgi. Näiteks mõni aken või uks võib vaatamata räämas välimusele olla korralik. Kõige olulisem vana maja kordategemisel on õppida olukorda hindama. See aitab hiljem nii aega kui raha kokku hoida.
 
Kalli Pets hindas üritust kordaläinuks, kuid leidis, et Lihula muinsuskaitsealal asuvate hoonete omanikke oleks võinud rohkem kohale tulla.
 
„Nendele oleks see info vajalik olnud. Mida rohkem konkreetseid küsimusi, seda kasulikum,” ütles ta.
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz