Nõva Allikajärvel võistlevad retriiverid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sel nädalavahetusel on Nõval Allikajärvel rahvusvaheline retriiverite võistlus, osalejaid on Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest kokku mõniteist.
 
Et retriiverid on jahikoerad, kes on aretatud lindude või ulukite otsijaiks ja äratoojaiks, jäljendatakse võistlustel mitmesuguseid jahil ette tulevaid olukordi, koertel lastakse tuua varem kütitud ulukeid veest, roostikust ja metsast. Testitakse koerte mälu, tähelepanelikkust, visadust ja nina kasutamise oskust ning seda, kuidas on koerad suunatavad.
 
Koit Latik, kelle retriiver võistleb Allikajärvel kõrgemas ehk võitjaklassis, selgitas, et kohtunikud valivad võistluseks võimalikult raske ala. Mida kõrgemast klassist koer, seda raskemad on tingimused.
 
„Roostik, sumpamine mädasoos, koer peab töötama nii, et ei näe peremeest,” kirjeldas Latik. 
 
Koertel tuleb peremehe käskluse peale õigesse suunda pöörata, tal tuleb üles otsida 100–200 meetri kauguselt veest, roost või puujuurika alt lind või uluk, ilma et ta oleks näinud kukkumiskohta, ning lahendada muid ülesandeid.
 
Kohtunikud hindavad, kuidas koer töötab ja kui ruttu ta uluki peremehele toob. Koerad peavad otsima ehtsaid jäneseid ja linde kajakatest partide, hanede ja varesteni.
 
Võistluse korraldab Eesti Retriiverite Tõuühing, pooled võistlejad on Eestist, ütles ühingu liige Koit Latik. 
 
Kogu võistlus käib püssipaukude saatel, sest jahikoer peab laske taluma.
 
„Pealtvaatajad meid ei sega,” lisas Latik vihje. Allikajärv jääb Peraküla ja mere vahele, võistluspaika juhatavad ka viidad. Laupäeval algab võistlus kell 14, pühapäeval kell 9.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments