Valitsus rõhutas vajadust toetada piimasektorit Euroopa Liidu eelarvest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

lehmad (2)Piimalehmad Kirimäel Nigula Piim OÜ farmis. Foto: Arvo Tarmula

Järgmise aasta Euroopa Liidu üldeelarve koostamisel on Eesti jaoks oluline, et ühise põllumajanduspoliitika raames võetud kohustused saaksid täidetud ning võimalused reageerida ettenägematutele kriisidele ei väheneks.

Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusnõukogul arutatakse Eesti jaoks olulistest küsimustest kalandusvaldkonnas 2015.-2016. aasta süvamere püügivõimalusi käsitlevat määrust ning põllumajandusvaldkonnas komisjoni kirjalikku muutmisettepanekut 2015. aasta üldeelarve projekti kohta.

Komisjoni muutmisettepanek Euroopa Liidu 2015. aasta üldeelarve projekti kohta sisaldab järgmist muudatust: 448 miljonit eurot tõstetakse põllumajanduse peatüki alt välja. Põhjenduseks on sihtotstarbeliste laekumiste (nt trahvid, piimakvoodi ületustasu jne) oodatust suurem laekumine ning ülejäänud eelarverubriikide maksevahendite puudulikkus.

Samas on Vene kriisi mõjude vähendamiseks juba avatud mitu erakorralist turumeedet: puu- ja köögiviljatoetus, piimatoodete eraladustamine ning kaalumisel on piimasektorile suunatud toetus kolmele Balti riigile ja Soomele kui enim kannatanud piirkondadele, mille katteallikaks pidi olema tavaeelarve. Kuna komisjoni ettepanekust lähtuvalt tavaeelarve vahendeid enam kasutada ei saaks, siis tuleks avada põllumajanduse kriisiabireserv.

Kogu kriisiabireservi maht 2015. aastal on 433 miljonit eurot, mis tähendab, et komisjoni ettepaneku järgselt jääb kriisiabiks järgmise aasta eelarves vahendeid alles ligikaudu 88 miljonit eurot, kuna ülejäänud summast kaetakse juba avatud erakorralised toetusmeetmed.

Põllumajanduse kriisiabireservi vahendid võetakse põllumajandustoetuste esimesest sambast. Tegemist on 1,3 protsendiga otsetoetustest, mis aasta alguses n-ö kinni peetakse ja kriisiabireservi suunatakse. Juhul kui reservi ei avata, siis makstakse need otsetoetustena aasta lõpus tootjatele välja.

Eesti jaoks on oluline, et Venemaa sisseveokeelu tõttu enim kannatanud kolme Balti riigi ja Soome piimandussektoritele avatakse täiendavad toetusmeetmed Euroopa Liidu tasandil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments