Mida peaks teadma, kui üleujutus kahjustab parklas seisevat või lombist läbi sõitnud autot?

Lääne Elu

info@le.ee

Paduvihm Haapsalus. Foto: Andra Kirna
Paduvihm Haapsalus. Foto: Andra Kirna

Tartut tabanud üleujutusest tekkinud minitiikide ning vee alla jäänud parklate ja tänavate tõttu said päris mitmed sõidukid olulisi veekahjusid. Balcia kindlustuse ekspert selgitab, millisel juhul aitab välja kindlustus ning kuidas ennast ja oma sõidukit sellisel olukorras parimal viisil kaitsta.

Tugevate vihmade tõttu olid üle ujutatud mitmed Tartu tänavad, ärid ja ka parkimismajad. Nii mõnigi veetakistusest läbi sõita üritanud auto jäi sügava vee tõttu seisma ning päris mitmed parkimismajades olevad sõidukid pidi samuti kõrget veetaset taluma. „Võrreldes eelmisel nädalal Lätist ja Leedust üle käinud tormi tagajärgedega pääses Tartu veel tegelikult kergelt. Hoonete kahjude kõrval pöördusid päris paljud meie Läti kliendid meie poole just uppunud sõidukite kahjude tõttu,“ selgitas Balcia sõidukite kindlustuste tootejuht Timo Semjonov.

Ta selgitas, et tavapärane liikluskindlustus üleujutusest saadud kahjude puhul ei aita, kui auto pole kahju saanud just otseselt liiklusõnnetuse tõttu. Kaskokindlustus aitab sellisel juhul, kui  kõrge veetaseme tõttu kahjustunud sõiduk seisis näiteks parkimismajas, parklas või tänaval. „Kui on aga olukord, kus inimene teadlikult sõidab läbi sügavast lombist või vee all olevast tänavast, siis ei lähe see enam vältimatu ega ootamatu kahju alla ja kindlustus ei pruugi kahjusid korvata. Ehk autojuht ei tohi teadlikult oma sõidukit ohtu panna. Seda eriti siis, kui tänav on juba suletud, seal on hoiatavad märgid jne,“ lausus Semjonov.

Semjonov jagab mõned soovitused üleujutuste korral käitumiseks:

  • Väldi üleujutatud sügavaid kohti. Kui sa pole kindel, kui sügav võib vesi olla, siis ära riski sealt läbi sõitmisega. Tänapäeva autod on täis elektroonikat, mis võib lihtsalt veekahjustusi saada.
  • Sõida aeglaselt. Kui oled siiski otsustanud üleujutatud kohast läbi sõita, siis tee seda aeglaselt. Kiire hoog tekitab auto ette laine, mis võib veelgi lihtsamalt auto mootorisse või olulistesse komponentidesse tungida.
  • Ära käivita üleujutatud sõiduki mootorit. Kui kahtlustad, et parkinud auto võis sügava vee all olla või auto on läbi vee sõites seisma jäänud, siis ära ürita autot käivitada, sest see võib veelgi tõsiseimaid kahjustusi tekitada. Võta ühendust oma kindlustusandjaga ja järgi nende juhiseid.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments