Lugeja küsib: kas töötajal on õigus temaga juhtunud tööõnnetuse raportit näha?

Lääne Elu

info@le.ee

Õpilasmalev Koluveres. Arvo Tarmula

Minuga juhtus kuu aega tagasi tööõnnetus. Läksin lattu uusi kindaid tooma, kukkusin ja olin seetõttu kaks nädalat töövõimetuslehel. Pärast õnnetust ütles tööandja, et ta ei taha seda tööõnnetusena registreerida. Arstile ütlesin, et õnnetus juhtus tööl ja arst pani nii ka haiguslehele kirja. Tööandjalt ma rohkem infot saanud ei ole. Kuidas saaksin teada, kas minu kukkumine ikka läks tööõnnetusena kirja?

Tööandja peab uurima kõiki juhtunud õnnetusi ja selgitama uurimise käigus muuhulgas välja, kas tegemist oli tööõnnetusega või mitte. Kui õnnetus juhtub siis, kui töötaja läheb tooma omale tööks vajalikke asju, näiteks uusi töökindaid, on tegemist tööõnnetusega.

Kui töötaja on tööõnnetuse tõttu töövõimetuslehel, peab tööandja koostama uurimise tulemuste kohta tööõnnetuse raporti tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonnas hiljemalt 13 tööpäeva pärast õnnetuse juhtumist. Tööandjal on kohustus saata raport ka kannatanule või tema huvide kaitsjale.

Kui tööandja ei ole raportit saatnud, on võimalus seda ka ise vaadata. Töötaja võib registreeritud tööõnnetuse detailidega tutvuda, logides sisse eraisikuna tööinspektsiooni iseteenindusse (iseteenindus.ti.ee). Valides menüüst „Õnnetused ja haigestumised“ ja „Tööõnnetused“, on võimalik näha järgmisi andmeid:

  • tööõnnetuse üldandmed (staatus, liik, tööinspektor, uurimine, töötaja ja tööandja andmed);
  • toimumise asjaolud (aeg, koht, asjaolud, vigastuse kirjeldus);
  • tööandja uurimine ehk varem mainitud tööõnnetuse raport, mille koostab tööandja;
  • tööõnnetusega seotud dokumendid (tööinspektsioonile esitatud ja TI poolt koostatud);
  • töövõimetuslehed, mis on seotud käesoleva tööõnnetusega.

Kui mõned andmed on puudulikud, täitmata või hoopis valed, on võimalik vestlusakna abil võtta ühendust tööõnnetuse eest vastutava inspektoriga.

Kokkuvõtvalt: tööandjal on kohustus töötajale tööõnnetuse raport väljastada. Kui aga tööandja pole seda teinud, on teil võimalik andmeid ka ise tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonnast vaadata.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments