Kuidas pääses repressioonidest kaitseliidu Lääne maleva pealik Ago Reio?

Ago Reio laskevõistlustel. Foto: erakogu

Ago Reio laskevõistlustel. Foto: erakogu

Nõukogude okupatsioon tõi 1940. aastal Eestis kaasa rängad repressioonid. Need tabasid valitsuse ja omavalitsuste liikmeid, juhtivaid sõjaväelasi, politseinikke ja esijoones kaitseliidu juhte.

Lääne malevas õnnestus pääseda vaid ühel sõjaeelsel malevapealikul, nimelt Ago Reiol (kuni nimemuutmiseni 1936. aastal August Reinhold). Kes ta oli ja mil viisil pääses?

August Reinhold sündis 8. septembril 1895 Valgamaal Karulas käsitöölise perekonnas. Maailmasõja ajal teenis ta tsaariarmees, algul sõdurina, pärast Kaasani sõjakooli lõpetamist lipnikuna. Noormees võttis osa sõjategevusest 1916. ja 1917. aastal Turkestani korpuse koosseisus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
eivedanud
1 aasta tagasi

tallinna reaalkooli poistel, kes olid samuti tublid laskjad ja käisid treeningutel kaitseliidu kadrioru lasketiirus, kuna omal tiir puudus, niihästi ei vedanud, nkvd nuhkis kõik nad välja ja esitas süüdistused kaitseliitu kuulumises, millel olid ka tagajärjed