Puhkusel juhtub: teistele kogemata tekitatud kahju võib puhkuse eelarve lõhki ajada

Lääne Elu

info@le.ee

Puhkus. Foto: Pixabay
Puhkus. Foto: Pixabay

Talvepuhkuste haripunkt on peagi käes ning paljud Eesti pered suunduvad mägedesse suusatama või mõnusat päikest võtma mõnele saarele. Reisikindlustus, mis kaitseb reisijate tervist või vara, on reeglina kõigil olemas, mis aga saab, kui keegi teie pereliikmetest tekitab reisil kahju hoopis kellelegi kolmandale?

Salva kindlustuse kindlustusdirektori Urmas Kivirüüdi sõnul võib samamoodi nagu kodus ka reisil ette tulla ootamatu juhtum, mille käigus saab kannatada kellegi teise reisija tervis või vara. Sellisel juhul tuleb kolmandale isikule tekitatud kahju korvata, mis võib planeeritava puhkuse eelarve lõhki ajada või mille tõttu tuleb osa puhkusest üldse ära jätta.
„Oma kodu kindlustades mõtleb inimene üldjuhul sellele, mis saab, kui minu korteris lõhkenud toru alumist naabrit uputab või laps lööb kogemata palliga katki korteriühistu akna. Reisile minnes aga tihi ei mõeldagi, et midagi säärast võib juhtuda ka hotellis, suusamäe nõlval või basseini ääres,“ ütles Kivirüüt.
Nii juhtuski ühe reisil viibiva Eesti perega, kus kolme- ja viieaastane laps mürasid hotellitoas nii, et üks neist kukkus õlaga seinal oleva televiisori vastu. Televiisor kukkus seina pealt alla ja mõranes. „Reisikindlustus oli sellel perel küll kenasti olemas, kuid paraku ei sisaldanud see vastutuskindlustuse kaitset, mistõttu tuli tekitatud kahju hotellile kompenseerida omast taskust,“ tõi Urmas Kivirüüt näite.
Kivirüüdi sõnul on vastutuskindlustus nii kodu-, kui ka reiskindlustuse puhul üks väga oluline kaitse, sest kogemata kolmandatele isikutele tekitatud kahju võib osutuda ootamatult suureks. „Hotellitoa sisustus on reeglina päris kallis, kuid ka aktiivsel puhkusel, kas suusatades või basseini ääres puhates, võib ettevaatamatus tuua palju pahandust ja sellega kaasnevat kulu,“ lisas Urmas Kivirüüt.
Selle valguses võib tuua näite, kus ühes Austria suusakuurordis puhanud Salva klient sõitis teisele suusatajale nii õnnetult otsa, et kannatanu toimetati helikopteriga haiglasse. Kokkupõrke tulemusena purunesid kannatanu suusakiiver ja -riided, kogukahju ületas 300 eurot. Sedapuhku oli Salva kliendil reisikindlustuse poliisile lisatud ka vastutuskindlustuse kaitse ning tekitatud kahju sai kenasti hüvitatud. Ei ole välistatud, et sellises olukorras esitab ka kannatanu reisikindlustusandja tagasinõude süüdlasest suusataja vastu ravikulude osas ning ka selle osa kahjust katab vastutuskindlustus.
„Vastutuskindlustuse katte lisamine reisikindlustuse poliisile muudab makset keskmiselt 10-15% ringis, mis reisikindlustuse puhul tähendab mõned lisaeurod. Nagu aga elust näeme, kerkib reeglina  tekitatud kahju kümnete või lausa sadade eurode peale,“ selgitas Kivirüüt. Järjest populaarsemaks muutub see kaitse just suusareiside puhul, sest nõlvadel on korraga sõitmas palju erineva kogemusega inimesi ja nii õnnetusi juhtubki. Lisaks on suusariided ja varustus, mis otsasõidu korral kahjustusi saavad, üldjuhul kallid.
Reisikindlustuse vastutuskindlustuse juhtumiks peetakse juhtumit, kui kindlustatud isik tekitab kahju kellelegi kolmandale, mille tagajärjel on kindlustatul seadusest tulenev kahju hüvitamise kohustus. Juhtum peab aset leidma reisikindlustuse lepingus määratletud territooriumil ja seda kindlustusperioodi jooksul. Kolmandaks isikuks loetakse isikut, kes ei ole kindlustatu reisikaaslane või pereliige ning kelle vara või tervis on saanud kindlustatu käitumise tagajärjel kahjustada.
Näiteid juhtumitest, kus abi oli reisikindlustuse vastutuskindlustusest:
• Kliendiga juhtunud õnnetus päädis hotellitoa akna purunemisega, mille eest tuli maksta 50 eurot.
• Lapsed harjutasid vildikatega joonistamist hotellitoa parketile ja valgetele seintele.
• Pereisa toetus basseini ääres klaaslaua peale, mis purunes kildudeks
• Naisterahvas tõmbas laualt kogemata maha teise puhkaja kallid päikeseprillid, mille klaasid purunesid.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ostap Bender
1 aasta tagasi

Kindlustus on geniaalne viis kodanikelt raha seaduslikuks varastamiseks.
90% juhtudest vajavad inimesed kindlustust nagu ratas jänesele

hääl saalist
1 aasta tagasi

Näited on küll väääääga ebaõnnestunud, tundub, et rahvas ei taha kindlustada enam ja sellest siis selline hirmutav artikkel.